Skip to article

Tipuri de interviuri de job

Desi te-ai dus pana acum la o multime de interviuri tot ai emotii? Tot nu stii cu ce ar trebui sa vii de acasa? Inca nu stii la ce sa te astepti atunci cand te duci la un interviu?

Tot ceea ce trebuie sa stim despre interviurile pentru joburi este ca trebuie sa ne potrivim. Atat companiile cat si cei care vaneaza joburi doresc sa vada daca se potrivesc unii cu ceilalti.

Vanatorii de joburi pot sa se astepte practic la doua tipuri de interviu. Atunci cand stilurile difera, este necesar ca cei care se afla in cautarea unui job sa faca si inainte si dupa interviu daca vor sa castige.

Iata cateva aspecte pe care noi le-am pregatit legate de un interviu:
Intai aspectele obisnuite care se discuta la un interviu, apoi cele doua tipuri de interviu discutate pe scurt.

Aspecte comune:

Pregatire si documentare: vanatorii de joburi trebuie sa isi petreaca o parte din timp inainte de interviu cautand informatii despre tipul de job pentru care se duc sa se angajeze, despre companie si aspectele pe care ei le vizeaza. Cunostintele tale legate de acesti factori sunt cruciale in calea succesului tau.

Trebuie sa stii care sunt cerintele angajatorului pe jobul pe care il soliciti, trebuie sa stii ce directie are compania care ofera jobul, care sunt clientii lor cei mai importanti, cifra de afaceri, statutul pe piata etc. Nu pleca la interviu fara sa le stii.
Anticiparea si pregatirea intrebarilor: in timp ce intrebarile difera in functie de tipul de job pe care il vizezi, ca vanator de job trebuie sa iti planuiesti si sa te pregatesti pentru intrebarile de la acest tip de interviu. Raspunsurile prompte si la subiect vor crea o impresie buna.

De asemenea tu ar trebui sa ai intrebari pe care sa fii gata sa le pui intervievatorului, astfel vei demonstra ca esti o persoana atenta, care stie ce cauta.
Urmareste indeaproape: este uimitor cum majoritatea celor care sunt in cautarea unui job trec peste aceste aspecte. Dupa interviu este recomandabil sa scrii o scrisoare de multumire fiecarei persoane care te-a intervievat. Nu numai ca aceasta scrisoare face parte dintr-o eticheta profesionista, dar te va ajuta sa iti scoti la lumina o calitate sau un concept pe care angajatorul il cauta.

Tipuri de interviu:Tipuri de interviuri de jobExista doua stiluri de interviuri folosite in prezent de companii. Unul este traditional iar celalalt se numeste comportamental.

Cel traditional se bazeaza pe intrebari de tipul "de ce ti-ai dori sa lucrezi in aceasta companie?", si "spune-mi cinci calitati si cinci defecte pe care consideri ca le ai". Succesul sau esecul in acest fel de interviu se bazeaza mai mult pe abilitatea intervievatului de a comunica decat pe sinceritate sau continutul intrebarilor. Angajatorii nu se vor ghida decat dupa cele trei directii: "are acest vanator de job calitatile si abilitatile de a obtine acest job?", "are el entuziasmul si puterea de munca pe care o cerem?", si "va fi el potrivit companiei noastre?"

Celalalt tip de interviu, care se bazeaza pe comportament, se bazeaza pe succesele si performantele trecute, acesta fiind un indicator bun asupra rezultatelor viitoare. Intrebarile pot fi de genul: "care a fost ultima oara cand te-ai confruntat cu o problema la care nu te asteptai?", "spune-mi despre o experienta in care ai esuat si una in care ai avut succes", si "da-mi un exemplu specific despre o situatie in care ai coordonat mai multe proiecte in acelasi timp". Vanatorii de job trebuie sa se pregateasca pentru aceste tipuri de interviu rememorand scenariile care s-ar potrivi cel mai bine pe cerintele angajatorului.

Cei care au absolvit de curand studiile si au foarte putina experienta sau deloc ar trebui sa se orienteze spre situatii in care au facut parte dintr-un grup sau au participat la un proiect comun pentru a scoate in evidenta capacitatile si abilitatile tale in aceste cazuri. Hobbiurile sau stagiile de voluntariat pot fi de asemenea experiente ajutatoare. Intervievatii ar trebui sa isi pregateasca reaspunsurile la intrebari pe urmatoarea structura: descrierea situatiei, discutarea activitatii tale in acea situatie, relatarea rezultatelor, si experienta dobandita in urma acestei situatii.

Articole recomandate

Planuri antreprenoriale in fashion? Iata principalele variante! Planuri antreprenoriale in fashion? Iata principalele variante!
Tot mai multe persoane caută opțiuni prin care să poată avea independență financiară și în același timp să poată să stăpânească exclusiv modul în care își manageriază timpul, astfel încât
Elite Meetup: Energie si Smartlife 2020 Elite Meetup: Energie si Smartlife 2020
Elite Business Women (https://ebw.business), cel mai mare club de afaceri românesc dedicat femeilor antreprenor din România, cu prezentă internațională, invită femeile de afaceri să participe la o nouă întrunire, prima din acest an – Elite Meetup:
Ai schimbat locul de munca? S-ar putea sa ai nevoie de fisa medicala pentru angajare Ai schimbat locul de munca? S-ar putea sa ai nevoie de fisa medicala pentru angajare
Un job nou inseamna o noua etapa in viata ta! Probabil ca esti incantata de schimbarea aparuta si de oportunitatile pe care aceasta le aduce. Daca te afli in situatia de a schimba locul de munca, exista cateva aspecte la care sa fii atenta. Dincolo de faptul ca urmeaza sa te adaptezi noului birou
3 modalitati prin care poti scapa de teama vorbitului in public 3 modalitati prin care poti scapa de teama vorbitului in public
Vorbitul in public este printre cel mai des intalnite temeri ale oamenilor. Iar daca ne gandim la faptul ca noi relationam zilnic cu alte persoane si discutam mereu cu oamenii, aceasta temere pare relativ usor de depasit. Ei bine, pentru unii oameni nu este chiar atat de usor. Insa solutii exista
Elite Business Women te invata cum sa atragi finantare - Un hotel in valoare de 10 milioane de EURO, construit prin Ajutor de Stat Elite Business Women te invata cum sa atragi finantare - Un hotel in valoare de 10 milioane de EURO, construit prin Ajutor de Stat
Elite Business Women, un club dedicat femeilor antreprenor din țară și din străinătate, prezintă o analiză cu privire la sursele de finanțare pe care antreprenorii le au la dispoziție. Conform Roxanei Mircea, consultant în atragerea de fonduri UE