Skip to article

Creditul pentru locuinta

Creditul pentru locuinta
Mai demult, era aproape o regula ca parintii sa le faca casa copiilor sau cel putin sa ii ajute cu bani pentru cumpararea uneia.

Acum lucrurile nu mai sunt atat de usoare, iar o locuinta reprezinta pentru multi dintre noi doar un vis frumos, dar imposibil de realizat.

Si totusi, situatia nu se prezinta atat de sumbra pe cat pare, iar unul din avantajele, daca se poate spune asa, ale crizei mondiale este reprezentat de scaderea pretului unei locuinte si odata cu ea, de noile posibilitati pentru achizitionarea uneia.

Una din posibilitatile existente pentru achizitionarea unei locuinte este aceea a contactarii unui credit pentru locuinte, credit oferit acum de foarte multe banci din Romania.

Iata in mare ce reprezinta contactarea unui credit pentru locuinta si care sunt pasii de urmat in acesta directie:

Fiind vorba despre o investitie mare care se intinde pe un termen lung (intre 15 si 30 de ani), contactarea unui credit imobiliar trebuie sa se faca numai dupa o analiza amanuntita a nevoilor beneficiarului, a posibilitatilor sale financiare si a ofertelor existente pe piata.

Cele trei criterii majore de care orice viitor beneficiar trebuie sa tina cont sunt urmatoarele:

tipul de credit pe care vrea sa il contacteze.
Se poate cumpara o locuinta cu credit imobiliar sau cu credit ipotecar. Chiar daca, teoretic cel putin, creditul ipotecar este o varianta a celui imobiliar, in oferta bancilor intre cele doua exista destule diferente.

Diferentele dintre cele doua tipuri de credite sunt date de trei factori: garantia solicitata de catre banca ce da creditul, marimea cotei finantate si asigurarile solicitate de aceeasi banca.

Imprumutul ipotecar se garanteaza numai cu imobilul finantat, proprietatea viitoare care se ipotecheaza in favoarea bancii, astfel ca persoana care solicita creditul va fi obligata sa garanteze cu acel imobil.

Imprumutul imobiliar se poate garanta si cu alte locuinte, cum ar fi proprietatea solicitantului sau a unei alte persoane, de ceea valoarea lui poate fi mai mare decat valoarea locuintei care urmeaza sa fie cumparata.

tipul de dobanda cerut de banca, fixa sau variabila.
De regula conditiile in cazul unei dobanzi variabile sunt mult mai avantajoase, insa exista riscul, deloc de neglijat, ca fluctuatiile financiare din perioada viitoare sa afecteze serios rata lunara a persoanei care ia creditul.

Pe de alta parte dobanda fixa asigura o rata lunara fixa, insa in cazul in care dobanda bancii scade in timp, cel care ia creditul va plati aceeasi suma.

Avantajul pentru alegerea unei dobanzi variabile pleaca de la faptul ca nivelul actual al dobanzii variabile este mult inferior nivelului dobanzii fixe, insa acest avantaj se mentine doar atata timp cat acesta diferenta este semnificativa.

moneda in care se contacteaza creditul.
Pe termen lung, dobanzile urca si coboara in functie de modul in care evolueaza economia.

Comparand oferele pe tipuri de monede, este de notat faptul ca in general cele mai mici marje le au imprumuturile in lei, urmate imediat de cele in euro, iar apoi de cele in franci elevetieni.

Indicele de referinta pentru lei (indicele Robor) este de 2-3 ori mai mare decat cel pentru euro (Euribor) si cel pentru franci (Libor CHF). Astfel ca desi are cea mai mica marja, in final, creditul in lei este cel mai costistor acum.

Varianta cea mai putin riscanta de pe piata ar putea fi la ora actuala contractarea unei credit in euro, cu intentia de a-l refinanta peste cativa ani, in lei sau tot in euro, cand conditiile de creditare se vor imbunatati.

Articole recomandate

Fa si tu o multime de bani din videochat non-adult in Iasi la Heylux! Fa si tu o multime de bani din videochat non-adult in Iasi la Heylux!
Banii sunt mai importanți ca oricând. Mai ales în perioada asta, plină de necunoscute. Când multe joburi dispar sau sunt prost plătite, videochatul în Iași e o opțiune serioasă pentru tine. Oricâte probleme ar fi peste tot, domeniul ăsta
Art Studio Bucuresti - descopera independenta financiara Art Studio Bucuresti - descopera independenta financiara
Despre Art Studio Art Studio Bucuresti iti ofera mai mult decat un loc de munca intr-un studio videochat profesionist. Este locul care iti poate oferi siguranta financiara, stabilitate si confort, totul conform cu legile impuse pe piata muncii. Jobul de model de videochat la Art Studio imbina
Antreprenoriat feminin in Romania Antreprenoriat feminin in Romania
Anul 2020 este unul care va rămâne în istorie – pandemia a afectat viețile tuturor, atât cele personale, cât și cele profesionale și a lăsat o ampremntă grea și asupra economiei naționale, dar și celei globale. Nici pentru
Cum alegi cele mai bune oferte de angajari videochat din Bucuresti? Cum alegi cele mai bune oferte de angajari videochat din Bucuresti?
Una dintre cele mai mari probleme pentru un model aflat la început de carieră este identificarea celor mai bune oferte de angajări videochat . La o simplă căutare în anunțurile din site-urile de joburi vei descoperi sute de oferte, care mai de care mai tentante,
Ce configurare de bucatarie e potrivita pentru restaurantul tau Ce configurare de bucatarie e potrivita pentru restaurantul tau
Orice bucătărie de restaurant include 5 zone distincte: depozitare, spălat, pregătire, gătit, servit. Însă ceea ce dictează modul în care vei aranja aceste zone este meniul restaurantului tău. În funcție de acesta se așează totul