Ele permit recunoasterea imediata a bancnotei autentice fata de una falsificata.
Iata raspunsurile in imagini!

Bancnotele de euro poarta semnatura lui Willem F. Duisenberg, primul presedinte al Bancii Centrale Europene , sau pe aceea a lui Jean-Claude Trichet, care i-a succedat la 1 noiembrie 2003. Bancnotele care poarta una dintre cele doua semnaturi sunt valide.
Hartia din care sunt fabricate bancnotele este 100% bumbac, astfel ca textura este ferma, cu sonoritate puternica. O bancnota moale sau ceroasa este deci contrafacuta.

Daca inclini o bancnota de 5, 10 sau 20 euro, vei putea zari pe banda holografica valoarea bancnotei in cifre simbolul euro (€).

Daca inclini spatele bancnotei de 5, 10 sau 20 euro, va aparea o banda aurita. Pe aceasta banda se zaresc valoarea biletului si simbolul euro.

Cand pui in lumina o bancnota de 50, 100, 200 si 500 euro, culoarea cifrelor care reprezinta valoarea bancnotei se transforma din mov in verde sau maro.

Daca tii o bancnota cu fata spre lumina, va iesi in evidenta firul de securitate, sub forma unei benzi fine si intunecate. Acest fir este incorporat in grosimea bancnotei.

Sub lampa UV, ies in evidenta mai multe caracteristici: hartia nu are culoare, fibrele ies in rosu, verde si bleu, drapelul Uniunii Europene apare cu verde, semnatura este verde.

Banca centrala care a emis bancnota este inscriptionata simbolic printr-o litera ce precede numarul de serie. In acest caz, litera "X" indica faptul ca bancnota a fost imprimata de banca Germaniei. Alte coduri: U pentru Franta, Y pentru Grecia, N pentru Austria, V pentru Spania, S pentru Italia, Z pentru Belgia.