Skip to article

Sunt avantajoase investitiile financiare?

Sunt avantajoase investitiile financiare?
Multi dintre noi ne intrebam unde ar fi cel mai eficient sa ne investim economiile. Ii depunem la banca, ne facem o pensie privata sau o asigurare, cumparam actiuni sau unitati de fond?

Cum este cel mai bine?

Depozitele bancare
Cu ceva timp in urma, inainte de aparitia crizei financiare si pe cand inflatia era crescuta, dobanzile oferite de banci erau si de 20% pe an la sumele depuse la ei. Asadar, un depozit bancar reprezenta o modalitate usoara de a-ti suplimenta finantele.

Lucrurile s-au schimbat, insa un lucru a ramas la fel: depozitele bancare sunt garantate de catre stat, printr-un fond de garantare, in limita echivalentului a 20.000 de euro pe deponent.

Fondurile de investitii
Fondurile mutuale sau fondurile deschise de investitii atrag resurse financiare de la populatie si companii, pe care le investesc in diverse instrumente financiare, cum ar fi actiuni, obligatiuni sau titluri de stat.

Efectuarea unei investitii la un fond mutual se face prin cumpararea de unitati de fond. Acestea sunt echivalentul actiunilor la societatea pe actiuni.

Inainte de a investi la un fond, consilierii financiari recomanda in unanimitate citirea prospectului de emisiune. Acesta explica obiectivele fondului, tarifele si comisioanele percepute, strategia de investitie si riscul asumat, precum si modul de cumparare si rascumparare a unitatilor de fond.

Un alt lucru de tinut minte este faptul ca investitia intr-un fond nu este garantata de catre stat!

Actiunile la bursa
Orice persoana fizica sau juridica poate deveni investitor la Bursa de Valori Bucuresti.

Cel mai important pas pe care trebuie sa il faca un potential investitor la Bursa este sa isi evalueze foarte bine starea finantelor si sa investeasca la bursa doar suma de bani care ii prisoseste, niciodata banii destinati studiilor copilului sau banii de casa. Acestea deoarece la bursa se pot pierde bani cat ai clipi, la fel de repede pe cat se pot castiga.

Asigurarile si pensiile private
Mai degraba un mod de prevedere decat de economie, asigurarile si pensile private reprezinta o modalitatea de a-ti asigura un venit atunci cand puterea ta pe piata fortei de munca va scadea sau in cazul unor evenimente negative in planul sanatatii.

Sunt avantajoase investitiile financiare?

Articole recomandate

De ce videochatul nu a fost afectat de pandemie? De ce videochatul nu a fost afectat de pandemie?
De ce este videochatul o meserie cautata pe vreme de pandemie? Desi pare surprinzator, exista si industrii care nu au fost deloc afectate de pandemie. In contextul prabusirii economice, industria videochatului este una dintre cele care nu au avut de suferit. Persoanele care activeaza in acest
Bune practici pentru crearea unui mediu de lucru Euromaster atractiv Bune practici pentru crearea unui mediu de lucru Euromaster atractiv
Atunci cand incepi sa lucrezi pentru un angajator nou, cu siguranta iti doresti sa ai parte de o experienta care sa te ajute sa te dezvolti din punct de vedere profesional. Vrei sa pui in aplicare si sa iti dezvolti abilitatile actuale, dar si sa deprinzi altele noi. Totodata, iti doresti sa ai
De ce este necesar un aparat profesional pentru cafea intr-un birou? De ce este necesar un aparat profesional pentru cafea intr-un birou?
Cafeaua reprezintă ceasul deșteptător pentru mulți dintre noi. O gură de cafea și ne umplem instant de multă energie și nu este de mirare: cofeina își face mereu treaba. Studiile privind consumul de cafea în mediul business în România
Cum iti dai seama ca o oferta de angajare in videochat in Bucuresti este cu adevarat profesionista? Cum iti dai seama ca o oferta de angajare in videochat in Bucuresti este cu adevarat profesionista?
Daca alegi studioul potrivit, cariera de videochat in Bucuresti iti poate aduce numeroase satisfactii. Cum reusesti insa sa faci diferenta intre diferitele oferte de angajare? Ce diferentiaza o companie serioasa de una care nu merita increderea ta? Iata cateva elemente de care e bine sa tii cont!
Joburile care iti ofera cazare gratuita in Bucuresti Joburile care iti ofera cazare gratuita in Bucuresti
Începutul este mereu greu, dar nimeni nu se așteptă să fie atât de greu pentru un tânăr să locuiască singur în capitala României. Deși țara noastră nu este una dintre cele mai scumpe țări din Europa, salariile pentru un