Skip to article

Arie David, primul diamantar din Romania: `Sunt adeptul pasilor mici si siguri`

Arie David, primul diamantar din Romania: `Sunt adeptul pasilor mici si siguri`
De curand, Romania a intrat oficial pe harta mondiala a diamantelor , prin deschiderea businessului primului diamantar profesionist, care dispune de stocuri de pietre pretioase pentru orice cerere din partea unui bijutier sau a unui client privat, sau poate livra la comanda intr-un interval foarte scurt de timp aproape orice diamant.

Arie David, primul diamantar din Romania, a acceptat sa ne raspunda la cateva intrebari.

1. Aveti o vasta experienta in industria diamantelor. Ce v-a determinat sa va indreptati catre aceasta cariera?

Totul a inceput acum 32 ani cand am inceput sa lucrez cu Shimon Hen, cumnatul meu, un adevarat artist si unul dintre cei mai buni slefuitori de diamante din lume.


Cumnatul meu lucra pentru unele dintre cele mai mari companii din lume, iar eu am inceput sa vand diamante pentru el. Mai tarziu mi s-a propus sa devin asociatul unui om de afaceri din domeniu, Francois Daskal, ceea ce a insemnat un pas foarte important in cariera mea si in dezvoltarea unei afaceri in industria diamantelor.

Arie David, primul diamantar din Romania: `Sunt adeptul pasilor mici si siguri`


2. Sunteti membru al Bursei de Diamante din Israel. Ce presupune acest statut si cum l-ati dobandit?

Statutul de membru al Bursei de Diamante din Israel inseamna practic o recunoastere a activitatii, a profesionalismului si a integritatii. Procedura de acceptare este extrem de exigenta. Persoana care aplica pentru a deveni membru la Bursa Diamante din Israel trebuie sa aiba 7 ani de experienta, pe cartea de munca, in domeniul diamantelor.

De asemenea, este nevoie de recomandarea din partea a cinci membri, care vor garanta pentru tine, fiecare cu cate o suma de 25.000 de dolari. Aceasta procedura devine si mai interesanta. Dupa recomandari, urmeaza un test cu poligraful si o investigatie amanuntita a celui care a depus aplicatia. Persoana respectiva trebuie sa demonstreze ca nu a inselat pe nimeni, ca nu a furat, ca nu a fost implicata in scandaluri, practic ca este foarte corecta. Daca toate verificarile decurg bine, esti acceptat timp de 3 ani ca membru de proba, dupa care, daca totul decurge bine si nu primesti nicio reclamatie de la niciun alt memrbu al Bursei, esti acceptat definitiv.

Pentru mine este o onoare sa stiu ca ma aflu printre membrii Bursei de Diamante din Israel, iar pentru partenerii mei este o garantie a corectitudinii si integritatii mele ca profesionist.

3. Care sunt cele mai importante caracteristici pe care trebuie sa le indeplineasca un diamant?

Atunci cand vrem sa achizitionam un diamant, este foarte important sa tinem cont de patru caracteristici fundamentale, cunoscute sub numele de cei 4C: taietura (cut), carat-ul, claritatea si culoarea. Cea mai importanta caracteristica este taietura, care este considerata o arta in sine, pentru ca taietura este cea care da viata diamantului, ii confera stralucirea si frumusetea. Diamantele sunt taiate in mod normal in 57 de fatete, insa exista si exceptii. In cazul unor pietre, se pot face si mai multe taieturi.

Carat-ul este unitatea de masura pentru diamante. Cu cat are mai multe carate, cu atat este un diamant mai scump. Claritatea unui diamant se refera la incluziunile, imperfectiunile, cat si micile defectiuni pe care le poate avea piatra. Unele grade de claritate pot fi observate chiar si cu ochiul liber, altele doar cu lupa. O alta caracteristica este culoarea, cel mai pretios diamant fiind cel incolor. De asemenea, exista si diamante negre, galbene, verzi, rosi, roz sau albastre.

Diamantele colorate natural, precum cele albastre sau rosi, sunt foarte rare, foarte greu de gasit, de aceea pretul lor este mai mare decat cel al unui diamant obisnuit. De asemenea, exista si diamante colorate artificial, fara ca un cumparator sa-si dea seama si sa considere ca a achizitionat o piatra rara, cand in realitate nu este asa.

De aceea, este foarte important ca diamantele sa fie cumparate doar de la un specialist, care iti poate garanta calitatea pietrei si care, in plus, are la dispozitie si un certificat care atesta cele 4 caracteristici ale diamantului pe care le-am prezentat mai sus.

4. Care a fost cel mai scump diamant pe care l-ati vandut pana acum?

Pretul unui diamant poate ajunge la valori foarte mari. Cel mai scump diamant vandut de mine pana acum a fost acum aproximativ 16 - 17 ani, un diamant marchiza de 7 carate, culoarea D claritate IF (Internally Flawless), iar pretul a fost de 165.000 dolari.

5. In Gentlemen Prefer Blondes, Marilyn Monroe canta: "Diamonds Are a Girl`s Best Friend". Din experienta dumneavoastra, credeti ca aceasta afirmatie este adevarata?

Din punctul meu de vedere, un diamant veritabil este in egala masura piatra care da frumusetea si valoarea unui bijuterii, dar si un mijloc de investitie.

6. Ati ales sa deschideti o noua afacere in Romania. Ce v-a determinat sa alegeti tocmai Romania si tocmai in acest moment?

Eu am inceput sa fac afaceri pe piata din Romania inca din anul 1998, insa pe alte domenii, cum ar fi imobiliarele sau importul de lapte praf din Israel.

M-am hotatarat sa deschid acest birou in Romania in acest an, intrucat am considerat ca, pe de o parte, piata a inceput sa fie mult mai educata si mai deschisa catre investitii pe teremen lung, asa cum sunt diamantele. Pe de alta parte, din punctul meu de vedere, momentul oportun de a deschide o noua afacere este atunci cand piata este jos, nu neaparat in perioadele infloritoare.

Eu sunt adeptul pasilor mici si siguri, iar aceasta afacere care se afla acum la inceput, am rabdare sa o cresc, sa o dezvolt, sa construiesc parteneriate pe termen lung cu bijutierii si clientii particulari si sa o las mai departe mostenire copiilor mei.

Realizator interviu: Daniela Mitran

Articole recomandate

Studiu: Romanii prefera munca de acasa. Nu mai vor sa se intoarca la birou Studiu: Romanii prefera munca de acasa. Nu mai vor sa se intoarca la birou
Romanii nu mai vor sa se intoarca la munca de la birou. Pefera sa munceasca de acasa, arata un studiu realizat de Reveal Marketing Search.  O treime dintre participantii la studiu au declarat ca participa la cursuri online platite sau gratuite si sunt mai preocupati de dezvoltarea personala
6 din zece angajatori verifica profilurile de social media ale candidatilor 6 din zece angajatori verifica profilurile de social media ale candidatilor
Mare atentie la ce postezi pe retelele de socializare daca esti in cautarea unui job! Potrivit celui mai recent studiu, 6 din zece angajatori verifică profilurile de social media, iar aproape patru din zece ţin cont inclusiv de acest criteriu în decizia de recrutare. Reputaţia
5 motive sa alegi imprimante inkjet Brother 5 motive sa alegi imprimante inkjet Brother
Imprimantele inkjet Brother sunt apreciate în rândul consumatorilor care doresc soluții eficiente, randament crescut şi investiții pe termen lung. Fie că vorbim de imprimante, fie că vorbim de sisteme all în one, toate echipamentele de bucură de
Fa si tu o multime de bani din videochat non-adult in Iasi la Heylux! Fa si tu o multime de bani din videochat non-adult in Iasi la Heylux!
Banii sunt mai importanți ca oricând. Mai ales în perioada asta, plină de necunoscute. Când multe joburi dispar sau sunt prost plătite, videochatul în Iași e o opțiune serioasă pentru tine. Oricâte probleme ar fi peste tot, domeniul ăsta
Art Studio Bucuresti - descopera independenta financiara Art Studio Bucuresti - descopera independenta financiara
Despre Art Studio Art Studio Bucuresti iti ofera mai mult decat un loc de munca intr-un studio videochat profesionist. Este locul care iti poate oferi siguranta financiara, stabilitate si confort, totul conform cu legile impuse pe piata muncii. Jobul de model de videochat la Art Studio imbina