Skip to article

Cand poti negocia salariul

Cand poti negocia salariul
La primirea unui post pe o pozitie "new entry" intr-o companie exista tendinta de a nu negocia salariul care se propune la interviu plecand de la premiza ca nu ai foarte multe de spus in aceasta privinta. Poate ca aceasta atitudine este una inteleapta, dar se poate ca ea sa te coste anumite beneficii pe care le-ai fi putut obtine daca ai fi stiut cum sa pui problema.

Conform specialistilor in resurse umane, cand esti angajat pe o pozitie la un nivel incepator nu ai foarte multe argumente pentru a negocia termenii contractului tau. Dar si o astfel de pozitie este vanata de multi candidati in momentul in care este vorba despre o companie mare de exemplu. De cele mai multe ori, zecile de CV-uri primite de angajatori nu contin o experienta impresionanta, iar criteriile de selectie sunt altele.

Cand vorbim insa de o pozitie in middle sau executive management, angajatorii primesc CV-uri mult mai complete si care de care mai competitive. In aceasta avalansa de aplicatii ei le selectioneaza pe cele care contin o experienta specifica, candidatul care poseda exact caracteristicile care il intereseaza. In acest moment aplicantul are putere de negociere.

"Daca reusesti sa treci printr-o scanare de CV-uri si o serie de interviuri si esti in postura in care ti se propune un anumit post, firma s-ar putea sa nu fie inflexibila cu privire la termenii contractului tau, atata timp cat pretentiile tale sunt rezonabile." spune Ana Georgescu, HR manager. "Inainte de a incepe sa negociezi trebuie sa te asiguri ca tu esti candidatul de care firma are nevoie" a mai completat ea.

"Se intampla de multe ori ca un candidat sa-mi spuna la sfarsitul unui interviu ca nu poate sa acepte salariul propus, dar apoape niciodata nu primesc o contraoferta. De cele mai multe ori am nevoie sa gasesc pe cineva urgent pentru o anumita pozitie si atunci sunt dispusa sa negociez", spune Ana Georgescu.

In proportie de 90% specialistii in resurse umane spun ca salariul este negociabil, in realitate insa acest lucru este valabil doar in 50% din cazuri si doar pentru anumite pozitii. Cel mai frecvent candidatii primesc perspectiva renegocierii salariului dupa o anumita perioada de munca, extra beneficii (telefon, masina, asigurare sau un program felxibil).


"Cel mai important este momentul in care se aduc in discutie banii. Daca am apucat sa fac oferta atunci chiar si candidatul poate sa deschida acest subiect. Daca nu, este mai indicat sa astepte pana il deschid eu. Exista si angajatori care incearca sa obtina de la candidat informatii despre salariul precedent sau asteptarile salariale curente. In acest caz, candidatii trebuie sa fie cat mai vagi, sa discute despre un pachet care vine cu slujba respectiva si nu doar despre recompensa baneasca", explica Ana Georgescu.

In general barbatii sunt cei care sunt mai indrazneti in procesul de negociere a salariului. Femeile sunt mai rezervate Ele se gandesc mai mult daca sa accepte postul sau nu, decat cum pot sa inceapa o negociere. Dupa ce un angajator ti-a facut o oferta directa, pune toate intrebarile care iti vin in minte si cere un ragaz pentru a-ti analiza oportunitatile. Daca consideri ca ti s-a oferti un salariu decent, care te multumeste, negociaza pentru un laptop, telefon sau program flexibil. Poti sa negociezi pana si numele functiei pe care o vei ocupa daca ai argumente pertinente.

"Cele mai negociate contracte sunt cele incheiate pentru pozitiile din departamentul executiv. Cei carora li se propun astfel de pozitii, au argumentul parasirii unui loc de munca sigur, lucru care trebuie compensat intr-un fel", spune Ana Georgescu.

Oricare ar fi lucurile pentru care ai negociat, la sfarsit cere directorului de resurse umane sa puna toate lucurile pe care le-ai obtinut, pe langa oferta initiala, pe o hartie cu antetul firmei. De cele mai multe ori nu e nevoie decat sa-ti faci curaj si sa ceri.

Articole recomandate

5 motive sa alegi imprimante inkjet Brother 5 motive sa alegi imprimante inkjet Brother
Imprimantele inkjet Brother sunt apreciate în rândul consumatorilor care doresc soluții eficiente, randament crescut şi investiții pe termen lung. Fie că vorbim de imprimante, fie că vorbim de sisteme all în one, toate echipamentele de bucură de
Fa si tu o multime de bani din videochat non-adult in Iasi la Heylux! Fa si tu o multime de bani din videochat non-adult in Iasi la Heylux!
Banii sunt mai importanți ca oricând. Mai ales în perioada asta, plină de necunoscute. Când multe joburi dispar sau sunt prost plătite, videochatul în Iași e o opțiune serioasă pentru tine. Oricâte probleme ar fi peste tot, domeniul ăsta
Art Studio Bucuresti - descopera independenta financiara Art Studio Bucuresti - descopera independenta financiara
Despre Art Studio Art Studio Bucuresti iti ofera mai mult decat un loc de munca intr-un studio videochat profesionist. Este locul care iti poate oferi siguranta financiara, stabilitate si confort, totul conform cu legile impuse pe piata muncii. Jobul de model de videochat la Art Studio imbina
Antreprenoriat feminin in Romania Antreprenoriat feminin in Romania
Anul 2020 este unul care va rămâne în istorie – pandemia a afectat viețile tuturor, atât cele personale, cât și cele profesionale și a lăsat o ampremntă grea și asupra economiei naționale, dar și celei globale. Nici pentru
Cum alegi cele mai bune oferte de angajari videochat din Bucuresti? Cum alegi cele mai bune oferte de angajari videochat din Bucuresti?
Una dintre cele mai mari probleme pentru un model aflat la început de carieră este identificarea celor mai bune oferte de angajări videochat . La o simplă căutare în anunțurile din site-urile de joburi vei descoperi sute de oferte, care mai de care mai tentante,