Skip to article

Cat castiga un Trainer?

Cat castiga un Trainer?
Este o intrebare sensibila si am observat ca se vehiculeaza cifre nerealiste.

In plus, am mai observat o secretomanie, atat din partea companiilor cat si a trainerilor.

Ma invart de vreo 6 ani in aceasta breasla si pe buna dreptate puteti lua in considerare informatiile pe care le voi oferi.

Atentie: nu exista un singur raspuns, difera de la caz la caz, astfel ca voi expune cateva exemple pentru a intelege mai bine.


Sunt doua categorii de traineri: colaboratori sau angajati permanenti!

1. Traineri angajati full time (ca trainer intern sau in cadrul unei companii de training)
Acesti traineri au avantajul obtinerii unui venit constant, chiar daca din cealalta categorie se poate castiga mai mult. Salariul pentru un Junior Trainer pleaca de la 2000 Ron net. In acest caz trainerul cunoaste cel putin o tema si o livreaza unor participanti. Pe masura experientei, a companiei, a temei/temelor de expertiza, a rezultatelor si a negocierii salariul urca pana la 4000-5000 Ron/luna. In cazuri fericite poate depasi aceasta suma ajungand la 8000-9000 Ron/ luna, acestea din urma fiind mai degraba exceptii.

2. Traineri colaboratori - platiti pe proiect
Aceasta categorie de traineri poate lucra doar pentru o companie de training, pentru mai multe companii de training sau companii in general. Acestia se mai numesc freelanceri. Acestia pot ajunge la venituri maricele, uneori mai mari decat ale trainerilor angajati, insa doar uneori. Ei nu vor avea venituri constante. Po fi luni bune in care nu au niciun proiect.

Tarifele pentru aceasta categorie, de obicei se calculeaza pe zi (6-8 ore intensiv). Ca referinta, se practica urmatoarele cifre:

Nivelul 1: 200 - 400 Ron/zi - pentru Junior Traineri. Acestia de obicei livreaza teme simple, gen "comunicare" in general. Acestia nu au multa experienta si nu sunt recunoscuti ca nume in domeniu, sunt la inceput, in crestere!

Nivelul 2: 400 - 600 Ron/zi - aici se incadreaza majoritatea trainerilor. Acestia au experienta in training si in domeniul pe care-l predau. Posibil ca unii dintre ei sa aiba blog personal, sa se implice mult in perfectionarea cursului, etc.

Nivelul 3: 600 - 1500 Ron /zi - aici se incadreaza trainerii speciali. Acestia au experienta de minim 5 ani, unii dintre ei chiar zece sau douazeci de ani. Au avut rezultate remarcabile nu numai ca traineri, ci si in domeniul predat. Au condus, au ocupat sau ocupa pozitii importante in companii importante. Pentru a cere o suma de acest gen, un trainer trebuie sa declanseze in randul participantilor cuvantul wow, extraordinar, exceptional. Acesti traineri de obicei livreaza cursuri care sunt tinute mult timp de participanti si genereaza efecte pe termen scurt, mediu si lung. Acesti traineri au notorietate, numele lor ajutand compania la promovarea/vinderea cursului.

Nivelul 4: 1500 - 5000 Ron/zi. Acesti traineri, in plus fata de nivelul 3, sunt oameni cu adevarat importanti. Au scris carti, au tinut speech-uri la mii de oameni si sunt recunoscuti in breasla lor, cel putin, ca repere. Acestia sunt cei care fac pasul catre international. De obicei trainerii straini se incadreaza in aceasta categorie. In Romania, cel putin momentan, nu prea se incadreaza multi in aceasta categorie, chiar daca se autoproclama.

Nivelul 5: - Aici nu mai vorbim de un interval al cifrelor, vorbim de traineri care reprezinta o marca, de specialisti renumiti la nivel mondial. Poti aduce in Romania un trainer bun la 1000 euro/zi, insa cifrele zboara ametitor daca ne gandim la traineri cu adevarat speciali, ajung pana la zecii de mii, depasind chiar 100 000 euro/zi.

Sper ca am lamurit cat de cat politica castigurilor in aceasta zona. Mi-am propus sa abordez specific aceasta zona pentru ca viitorii traineri sau actualii sa aiba macar un reper. Se spune in diferite reviste ca trainerii pot ajunge lunar la zecii de mii de euro. Nu se ofera insa detalii si exista riscul ca oamenii care-si doresc o cariera in acest sens sa fie dezamagiti.

O alta confuzie care se face chiar si in publicatiile de specialitate este diferenta intre tariful pe zi al unei companii pe ziua de training si castigul trainerului. Tariful perceput de o companie este total diferit de castigul trainerului. Am intalnit persoane, sa zicem traineri, care imi solicitau jumatate din taxa de curs. O companie nu prea poate sustine o asemenea politica si o sa va ofer si cateva cifre pentru a intelege... acum spun din bucatarie, sunt insa convins ca pot veni in ajutor atat trainerilor cat si persoanelor care vor sa faca un business din aceasta meserie. Voi da procente pentru a avea o viziune cat de cat corecta. Aceste procente pot sa difere de la o companie la alta sau de la un proiect la altul, ele pot fi considerate o cifra primara.

Taxa de participare reprezinta 100 % din venituri. Aceasta se cheltuie in felul urmator:

5% - promovarea cursului
10% - cheltuieli generale de administrare a firmei (caldura, apa , internet, telefon, etc)
20% - salariile personalului administrativ al companiei
5 % - cheltuieli privind sala de desfasurare
10% - cheltuieli privind masa, cafea, apa, saleuri, etc
5% - comisionul persoanei care face vanzarea
5% - cheltuieli generale - imprimare, foi, markere, pixuri, foi, flipchart, etc
20% - onorariul trainerului
20% - profitul companiei

Mentionez ca aceste cifre nu sunt batute in cuie, nici in sus, nici in jos, am vrut sa ofer o viziune generala asupra intregului proces. Cu cat anumite cifre vor fi mai mici, cu atat profitul companiei poate fi mai mare si invers. Sunt cursuri la care am avut profit 0 sau pe minus, sunt insa si cursuri la care s-a ajuns la 50% din venituri!

Mi-as dori sa-mi oferi un feedback daca ai citit acest articol:

- este lamuritoare expunerea facuta?
- aveai alta viziune despre aceste lucruri?
- este util acest gen de subiecte chiar daca ar putea fi considerata prea transparenta abordarea?
- ce alte lucruri ai mai vrea sa afli despre meseria de trainer?

Va multumesc anticipat si sper ca acum acest subiect nu mai este atat de tabu!

Pentru a afla ce trebuie sa faci pentru a deveni trainer iti recomandam sa citesti si articolul: Cum devii trainer: http://www.traininguri.ro/ro/cum-devii-trainer/">Cat castiga un Trainer?Articol scris de Marian Rujoiu
Manager Trainer - Extreme Training

The way to excellence!
http://www.traininguri.ro
http://www.marian-rujoiu.ro

Articole recomandate

De ce videochatul nu a fost afectat de pandemie? De ce videochatul nu a fost afectat de pandemie?
De ce este videochatul o meserie cautata pe vreme de pandemie? Desi pare surprinzator, exista si industrii care nu au fost deloc afectate de pandemie. In contextul prabusirii economice, industria videochatului este una dintre cele care nu au avut de suferit. Persoanele care activeaza in acest
Bune practici pentru crearea unui mediu de lucru Euromaster atractiv Bune practici pentru crearea unui mediu de lucru Euromaster atractiv
Atunci cand incepi sa lucrezi pentru un angajator nou, cu siguranta iti doresti sa ai parte de o experienta care sa te ajute sa te dezvolti din punct de vedere profesional. Vrei sa pui in aplicare si sa iti dezvolti abilitatile actuale, dar si sa deprinzi altele noi. Totodata, iti doresti sa ai
De ce este necesar un aparat profesional pentru cafea intr-un birou? De ce este necesar un aparat profesional pentru cafea intr-un birou?
Cafeaua reprezintă ceasul deșteptător pentru mulți dintre noi. O gură de cafea și ne umplem instant de multă energie și nu este de mirare: cofeina își face mereu treaba. Studiile privind consumul de cafea în mediul business în România
Cum iti dai seama ca o oferta de angajare in videochat in Bucuresti este cu adevarat profesionista? Cum iti dai seama ca o oferta de angajare in videochat in Bucuresti este cu adevarat profesionista?
Daca alegi studioul potrivit, cariera de videochat in Bucuresti iti poate aduce numeroase satisfactii. Cum reusesti insa sa faci diferenta intre diferitele oferte de angajare? Ce diferentiaza o companie serioasa de una care nu merita increderea ta? Iata cateva elemente de care e bine sa tii cont!
Joburile care iti ofera cazare gratuita in Bucuresti Joburile care iti ofera cazare gratuita in Bucuresti
Începutul este mereu greu, dar nimeni nu se așteptă să fie atât de greu pentru un tânăr să locuiască singur în capitala României. Deși țara noastră nu este una dintre cele mai scumpe țări din Europa, salariile pentru un