Skip to article

Cat castiga un Trainer?

Cat castiga un Trainer?
Este o intrebare sensibila si am observat ca se vehiculeaza cifre nerealiste.

In plus, am mai observat o secretomanie, atat din partea companiilor cat si a trainerilor.

Ma invart de vreo 6 ani in aceasta breasla si pe buna dreptate puteti lua in considerare informatiile pe care le voi oferi.

Atentie: nu exista un singur raspuns, difera de la caz la caz, astfel ca voi expune cateva exemple pentru a intelege mai bine.


Sunt doua categorii de traineri: colaboratori sau angajati permanenti!

1. Traineri angajati full time (ca trainer intern sau in cadrul unei companii de training)
Acesti traineri au avantajul obtinerii unui venit constant, chiar daca din cealalta categorie se poate castiga mai mult. Salariul pentru un Junior Trainer pleaca de la 2000 Ron net. In acest caz trainerul cunoaste cel putin o tema si o livreaza unor participanti. Pe masura experientei, a companiei, a temei/temelor de expertiza, a rezultatelor si a negocierii salariul urca pana la 4000-5000 Ron/luna. In cazuri fericite poate depasi aceasta suma ajungand la 8000-9000 Ron/ luna, acestea din urma fiind mai degraba exceptii.

2. Traineri colaboratori - platiti pe proiect
Aceasta categorie de traineri poate lucra doar pentru o companie de training, pentru mai multe companii de training sau companii in general. Acestia se mai numesc freelanceri. Acestia pot ajunge la venituri maricele, uneori mai mari decat ale trainerilor angajati, insa doar uneori. Ei nu vor avea venituri constante. Po fi luni bune in care nu au niciun proiect.

Tarifele pentru aceasta categorie, de obicei se calculeaza pe zi (6-8 ore intensiv). Ca referinta, se practica urmatoarele cifre:

Nivelul 1: 200 - 400 Ron/zi - pentru Junior Traineri. Acestia de obicei livreaza teme simple, gen "comunicare" in general. Acestia nu au multa experienta si nu sunt recunoscuti ca nume in domeniu, sunt la inceput, in crestere!

Nivelul 2: 400 - 600 Ron/zi - aici se incadreaza majoritatea trainerilor. Acestia au experienta in training si in domeniul pe care-l predau. Posibil ca unii dintre ei sa aiba blog personal, sa se implice mult in perfectionarea cursului, etc.

Nivelul 3: 600 - 1500 Ron /zi - aici se incadreaza trainerii speciali. Acestia au experienta de minim 5 ani, unii dintre ei chiar zece sau douazeci de ani. Au avut rezultate remarcabile nu numai ca traineri, ci si in domeniul predat. Au condus, au ocupat sau ocupa pozitii importante in companii importante. Pentru a cere o suma de acest gen, un trainer trebuie sa declanseze in randul participantilor cuvantul wow, extraordinar, exceptional. Acesti traineri de obicei livreaza cursuri care sunt tinute mult timp de participanti si genereaza efecte pe termen scurt, mediu si lung. Acesti traineri au notorietate, numele lor ajutand compania la promovarea/vinderea cursului.

Nivelul 4: 1500 - 5000 Ron/zi. Acesti traineri, in plus fata de nivelul 3, sunt oameni cu adevarat importanti. Au scris carti, au tinut speech-uri la mii de oameni si sunt recunoscuti in breasla lor, cel putin, ca repere. Acestia sunt cei care fac pasul catre international. De obicei trainerii straini se incadreaza in aceasta categorie. In Romania, cel putin momentan, nu prea se incadreaza multi in aceasta categorie, chiar daca se autoproclama.

Nivelul 5: - Aici nu mai vorbim de un interval al cifrelor, vorbim de traineri care reprezinta o marca, de specialisti renumiti la nivel mondial. Poti aduce in Romania un trainer bun la 1000 euro/zi, insa cifrele zboara ametitor daca ne gandim la traineri cu adevarat speciali, ajung pana la zecii de mii, depasind chiar 100 000 euro/zi.

Sper ca am lamurit cat de cat politica castigurilor in aceasta zona. Mi-am propus sa abordez specific aceasta zona pentru ca viitorii traineri sau actualii sa aiba macar un reper. Se spune in diferite reviste ca trainerii pot ajunge lunar la zecii de mii de euro. Nu se ofera insa detalii si exista riscul ca oamenii care-si doresc o cariera in acest sens sa fie dezamagiti.

O alta confuzie care se face chiar si in publicatiile de specialitate este diferenta intre tariful pe zi al unei companii pe ziua de training si castigul trainerului. Tariful perceput de o companie este total diferit de castigul trainerului. Am intalnit persoane, sa zicem traineri, care imi solicitau jumatate din taxa de curs. O companie nu prea poate sustine o asemenea politica si o sa va ofer si cateva cifre pentru a intelege... acum spun din bucatarie, sunt insa convins ca pot veni in ajutor atat trainerilor cat si persoanelor care vor sa faca un business din aceasta meserie. Voi da procente pentru a avea o viziune cat de cat corecta. Aceste procente pot sa difere de la o companie la alta sau de la un proiect la altul, ele pot fi considerate o cifra primara.

Taxa de participare reprezinta 100 % din venituri. Aceasta se cheltuie in felul urmator:

5% - promovarea cursului
10% - cheltuieli generale de administrare a firmei (caldura, apa , internet, telefon, etc)
20% - salariile personalului administrativ al companiei
5 % - cheltuieli privind sala de desfasurare
10% - cheltuieli privind masa, cafea, apa, saleuri, etc
5% - comisionul persoanei care face vanzarea
5% - cheltuieli generale - imprimare, foi, markere, pixuri, foi, flipchart, etc
20% - onorariul trainerului
20% - profitul companiei

Mentionez ca aceste cifre nu sunt batute in cuie, nici in sus, nici in jos, am vrut sa ofer o viziune generala asupra intregului proces. Cu cat anumite cifre vor fi mai mici, cu atat profitul companiei poate fi mai mare si invers. Sunt cursuri la care am avut profit 0 sau pe minus, sunt insa si cursuri la care s-a ajuns la 50% din venituri!

Mi-as dori sa-mi oferi un feedback daca ai citit acest articol:

- este lamuritoare expunerea facuta?
- aveai alta viziune despre aceste lucruri?
- este util acest gen de subiecte chiar daca ar putea fi considerata prea transparenta abordarea?
- ce alte lucruri ai mai vrea sa afli despre meseria de trainer?

Va multumesc anticipat si sper ca acum acest subiect nu mai este atat de tabu!

Pentru a afla ce trebuie sa faci pentru a deveni trainer iti recomandam sa citesti si articolul: Cum devii trainer: http://www.traininguri.ro/ro/cum-devii-trainer/">Cat castiga un Trainer?Articol scris de Marian Rujoiu
Manager Trainer - Extreme Training

The way to excellence!
http://www.traininguri.ro
http://www.marian-rujoiu.ro

Articole recomandate

Antreprenorii pot fi actionari unici in mai multe SRL Antreprenorii pot fi actionari unici in mai multe SRL
Antreprenorii pot fi actionari unici in mai multe societati cu raspundere limitata, potrivit unui act normativ privind modificarea Legii societatilor. Legea adoptata de Parlament in decembrie 2019 vizeaza anularea interdictiei de a fi actionar unic in mai multe societati cu raspundere limitata sau
Planuri antreprenoriale in fashion? Iata principalele variante! Planuri antreprenoriale in fashion? Iata principalele variante!
Tot mai multe persoane caută opțiuni prin care să poată avea independență financiară și în același timp să poată să stăpânească exclusiv modul în care își manageriază timpul, astfel încât
Elite Meetup: Energie si Smartlife 2020 Elite Meetup: Energie si Smartlife 2020
Elite Business Women (https://ebw.business), cel mai mare club de afaceri românesc dedicat femeilor antreprenor din România, cu prezentă internațională, invită femeile de afaceri să participe la o nouă întrunire, prima din acest an – Elite Meetup:
Ai schimbat locul de munca? S-ar putea sa ai nevoie de fisa medicala pentru angajare Ai schimbat locul de munca? S-ar putea sa ai nevoie de fisa medicala pentru angajare
Un job nou inseamna o noua etapa in viata ta! Probabil ca esti incantata de schimbarea aparuta si de oportunitatile pe care aceasta le aduce. Daca te afli in situatia de a schimba locul de munca, exista cateva aspecte la care sa fii atenta. Dincolo de faptul ca urmeaza sa te adaptezi noului birou
3 modalitati prin care poti scapa de teama vorbitului in public 3 modalitati prin care poti scapa de teama vorbitului in public
Vorbitul in public este printre cel mai des intalnite temeri ale oamenilor. Iar daca ne gandim la faptul ca noi relationam zilnic cu alte persoane si discutam mereu cu oamenii, aceasta temere pare relativ usor de depasit. Ei bine, pentru unii oameni nu este chiar atat de usor. Insa solutii exista