Skip to article

Cum gasesti echilibrul intre viata personala si cea profesionala? Sfaturi care iti pot schimba viata peste noapte

Sursa foto Shutterstock
Mentinerea unui echilibru intre viata personala si cea profesionala este una dintre problemele cel mai des intalnite in viata femeii moderne. Imbinarea rolului de salariata cu cel de mama, sotie, prietena se poate dovedi foarte dificil.

Echilibrul dintre viata personala si cea profesionala difera de la persoana la persoana, fiind, insa, o abordare a existentei contemporane. Bineinteles, prioritatile fiecareia difera in functie de o serie de factori, printre care varsta, care poate schimba complet viziunea unui angajat. Astfel, daca aveti intre 20 si 35 de ani, este posibil sa va fi stabilit angajamente puternice pentru construirea unei cariere solide. De cealalta parte, persoanele cu varste cuprinse intre 35 si 50 de ani pun mai mult accent pe viata de familie si pe activitatile personale.

Oricare ar fi obiectivele femeii moderne, este foarte important ca stabilirea si mentinerea acestui echilibru sa fie unul dintre ele. Mai ales daca vorbim despre joburi in Bucuresti – cel mai aglomerat si dinamic oras din tara.

De ce avem nevoie de echilibru?

In situatia actuala, in care presiunea de a lucra mai mult si mai bine este prezenta in orice moment, nevoia de a va relaxa si de a elimina stresul este din ce in ce mai des resimtita. Dorinta de a detine controlul asupra factorilor care va afecteaza viata este in natura umana.

In plus, stabilirea unui dezechilibru – mai ales cand este vorba despre unul pe termen lung – poate avea rezultate dramatice, concretizate prin:

Extenuare: O persoana care a lucrat prea mult va fi, intr-un anumit moment, extenuata, atat in plan profesional, cat si personal. Acest lucru poate avea drept consecinte probleme cu angajatorul care poate vedea doar lipsa de interes sau dificultatile pe care le intampinati in realizarea task-urilor in aceasta perioada. In cel mai fericit caz, angajatorul poate intelege care este problema si va va sustine in gasirea acestui echilibru. Pe de alta parte, insa, acesta poate sa nu inteleaga si poate lua masuri disciplinare sau va poate concedia.

Stres: faptul ca nu atingeti acest echilibru poate genera si mai mult stres in viata dumneavoastra. Cum bine stim, stresul poate cauza atat probleme de sanatate, cat si probleme in viata privata. Este important, de asemenea, sa afli daca suferi de sindromul burnout - cunoscut si ca sindromul arderii complete. Sindromul, care are ca si cauze suprasolicitarea profesionala, consta in epuizarea fizica, emotionala si mentala cauzata de expunerea excesiva si prelungita la situatii stresante.

Care sunt cei 3 pasi rapizi in obtinerea echilibrului?

Evaluarea cerintelor de la locul de munca versus nevoile din viata personala

Desi aceste aspecte difera de la o persoana la alta, trebuie sa ne concentram pe stabilirea unui set de reguli care sa ne permita sa performam conform cerintelor la locul de munca si sa avem timp si pentru familie si prieteni. Acest lucru nu se poate intampla fara o evaluare a lucrurilor pe care trebuie sa le indeplinim pe fiecare dintre planuri.

1. Stabilirea cauzelor rezultatelor negative

Pe plan profesional, lipsa realizarii unei ierarhii a task-urilor in functie de importanta lor poate duce la rezultate slabe. Fara a ignora activitatile mai putin importante, trebuie, insa, sa le rezolvam cu intaietate pe cele care au impactul cel mai puternic. Astfel, nivelul de satisfactie creste proportional cu disponibilitatea de a rezolva si celelalte sarcini de pe lista zilnica.

2. Sa invatam sa delegam

In primul rand, este important sa identificam task-urile pe care doar noi le putem indeplini. Care sunt lucrurile pe care esti specializata, care sunt abilitatile si competentele tale de baza? Apoi, putem stabili care sunt lucrurile pe care le putem delega catre alte persoane din firma, in functie de disponibilitatea si competentele lor.

Pete Drucker, management guru , sugereaza ca oamenii sa se focalizeze doar pe lucrurile pe care le pot face cu adevarat. Restul trebuie delegate sau neglijate. Mai bine de o ora si jumatate poate fi economisita saptamanal prin delegarea unor sarcini marunte.

cariera

Care sunt cele 6 tipuri de management care te ajuta sa-ti mentii echilibrul?

1.Self-management: Auto-gestionarea eficienta poate fi o adevarata provocare. Aceasta este recunoasterea faptului ca utilizarea eficienta a timpului si a spatiilor din viata noastra este vitala si ca resursele disponibile sunt limitate. Din ce in ce mai multe persoane sufera de workaholism – nevoia compulsiva de a lucra si tendinta de a aduce o foarte mare parte din munca in viata personala. Un studiu realizat de o echipa de cercetatori pe 2160 de participanti cu varste cuprinse intre 18 si 70 de ani, publicat de US National Library of Medicine – „ The Prevalence of Workaholism: A Survey Study in a Nationally Representative Sample of Norwegian Employees ” – arata cat de mult este afectata viata personala de acest fenomen si care sunt categoriile cele mai afectate.

2.Time-management: Managementul eficient al timpului implica utilizarea optima a timpului si a resurselor pentru a va indeplini sarcinile zilnice. Acesta se imbunatateste prin obiective adecvate si prin prioritizarea sarcinilor care sunt importante si/sau urgente. Un loc de munca in Bucuresti poate presupune si mai mult timp pierdut pana si de la munca, trafic si aglomeratie. Asa ca managementul timpului este esential.

3.Stress-management: Prin natura lor, societatile au tendinta de a deveni mai complexe cu timpul. Nevoit sa faca fata cerintelor sporite si din ce in ce mai sofisticate, asupra omului postmodern planeaza un stres inevitabil. Oamenii din jurul nostru, distragerile si zgomotele continue arunca asupra noastra o presiune constanta de a mentine linistea si de a obtine echilibrul necesar rezolvarii de probleme sau de sarcini.

4.Change-management: Intr-o lume dominata de viteza, schimbarea este, practic, singura constanta. Continua adoptare a noilor metode si readaptarea celor traditionale este vitala pentru o cariera de succes si pentru o viata personala fericita. Gestionarea eficienta a schimbarilor presupune eforturi constante si concentrate.

5.Technology-management: Gestionarea tehnologiei in mod eficient inseamna asigurarea faptului ca aceasta deserveste obiectivelor tale. Tehnologia este de mult timp alaturi de noi, insa rata schimbarii se accelereaza, sustinuta de furnizorii care doresc extinderea cotei de piata.

6.Leisure-management: Aspectul cel mai des trecut cu vedere cand se discuta despre echilibrul dintre cariera si viata personala, managementul de agrement recunoaste importanta odihnei si a relaxarii. In plus, acesta subliniaza faptul ca timpul liber este o componenta vitala a existentei umane si ca acesta nu poate fi eliminat sau scurtat.

Aplicarea acestor tehnici de obtinere a echilibrului, precum si determinarea de a mentine efectele lor pe termen lung te vor aduce in punctul in care ti-ai dorit sa fii: nu vei mai renunta la viata personala pentru a putea face fata volumului de munca de la birou si nici nu vei mai avea rezultate nesatisfacatoare pe plan profesional!

Articole recomandate

Planuri antreprenoriale in fashion? Iata principalele variante! Planuri antreprenoriale in fashion? Iata principalele variante!
Tot mai multe persoane caută opțiuni prin care să poată avea independență financiară și în același timp să poată să stăpânească exclusiv modul în care își manageriază timpul, astfel încât
Elite Meetup: Energie si Smartlife 2020 Elite Meetup: Energie si Smartlife 2020
Elite Business Women (https://ebw.business), cel mai mare club de afaceri românesc dedicat femeilor antreprenor din România, cu prezentă internațională, invită femeile de afaceri să participe la o nouă întrunire, prima din acest an – Elite Meetup:
Ai schimbat locul de munca? S-ar putea sa ai nevoie de fisa medicala pentru angajare Ai schimbat locul de munca? S-ar putea sa ai nevoie de fisa medicala pentru angajare
Un job nou inseamna o noua etapa in viata ta! Probabil ca esti incantata de schimbarea aparuta si de oportunitatile pe care aceasta le aduce. Daca te afli in situatia de a schimba locul de munca, exista cateva aspecte la care sa fii atenta. Dincolo de faptul ca urmeaza sa te adaptezi noului birou
3 modalitati prin care poti scapa de teama vorbitului in public 3 modalitati prin care poti scapa de teama vorbitului in public
Vorbitul in public este printre cel mai des intalnite temeri ale oamenilor. Iar daca ne gandim la faptul ca noi relationam zilnic cu alte persoane si discutam mereu cu oamenii, aceasta temere pare relativ usor de depasit. Ei bine, pentru unii oameni nu este chiar atat de usor. Insa solutii exista
Elite Business Women te invata cum sa atragi finantare - Un hotel in valoare de 10 milioane de EURO, construit prin Ajutor de Stat Elite Business Women te invata cum sa atragi finantare - Un hotel in valoare de 10 milioane de EURO, construit prin Ajutor de Stat
Elite Business Women, un club dedicat femeilor antreprenor din țară și din străinătate, prezintă o analiză cu privire la sursele de finanțare pe care antreprenorii le au la dispoziție. Conform Roxanei Mircea, consultant în atragerea de fonduri UE