Skip to article

Cum ne va afecta munca de acasa viitorul?

Cum ne va afecta munca de acasa viitorul?
Pandemia de Covid- 19 a adus multe schimbări în ultimul an și una dintre cele mai evidente și bruște este trecerea de la munca la birou la work from home sau remote. S-ar putea spune că există avantaje și dezavantaje ale acestei schimbări, însă întrebarea ce rămâne este cum ne va afecta munca de acasă viitorul?

La începutul anului 2020, mai puțin de 20% din angajații români au lucrat de acasă în timpul stării de urgență, se arată într-un studiu realizat de OLX. Tendința însă a continuat să crească și în ultimul semestru al anului 2020, inregistrandu-se peste 600.000 de căutări ale candidaților pentru joburi remote, conform BestJobs.ro Tot specialiștii estimează o creștere de 60 % pentru joburile remote în anul 2021, scrie BusinessMagazin.ro

Avantajele și dezavantajele muncii de acasă


În timpul stării de urgență, s-a produs o schismă între cei care au realizat că au nevoie de munca la birou și cei care sunt mulțumiți de faptul că trebuie să muncească de acasă. O bună parte din angajații români sunt de parere că munca remote le reduce din stresul cauzat de job-ul lor și sunt mulțumiți să lucreze din confortul casei.

Angajații s-au bucurat și de faptul că nu mai e nevoie să facă drumul până la birou, ceea ce înseamnă economie de timp și bani - aproximativ 1.000 de lei lunar pentru un angajat din București, conform DIGI24. Alti angajati simt că lucrând de acasă nu mai au aceeași productivitate și au observat o creștere a gândurilor depresive și o intensificare a sentimentului de singurătate.

Statisticile arată că în această perioadă unul din zece români suferă de depresie. Conform Profesorului Erik Muller, cercetător la Universitatea Marburg, citat de Adevărul, crede ca „introvertiții, oamenii retrași suferă din cauza restricțiilor, ei se simt și mai izolați ca de obicei, dar în mod surprinzător, oamenii care sunt mai sociabili, mai extrovertiți, mai optimiști, aceea sunt tot mai frecvent prost dispuși, ei suferă în special din cauza acestei situații.”

Gelu Duminica, sociolog, citat de DIGI24, afirmă ca ”dezvoltarea abilităților socio-emoționale suferă din cauza lipsei contactului direct. Satisfacerea nevoii de apartenență la grup, care, odată satisfăcută, poate conduce către stima de sine și autorealizare, reclamă schimbul de idei, comportamente, atitudini și valori, care nu pot ajunge la potențialul său maxim atunci când comunicarea directă este obstrucționată de cea online. În plus, un individ nu trebuie să uite că 93% din limbajul său este non-verbal.

Online-ul afectează acest tip de comunicare. Toate acestea conduc către apatie, slăbire a puterii de concentrare, însingurare, care la final conduc către o mai slabă performanță. Omul este un animal social, iar socializarea presupune ca uneori să “poți să pui mâna” și să strigi “este!”

Ca urmare a sentimentului de singurătate și depresie, în anul 2020, s-au vândut cu 13% mai multe animale de companie, conform Euromonitor. Tot în 2020, au fost lansate linii telefonice gratuite cu consiliere psihologică pentru a-i ajuta pe oameni să facă față mai ușor acestei perioade.

Cum va arăta noua normalitate?


Un studiu britanic efectuat pe 2.000 de angajați arată că aceștia s-au adaptat în mare parte la munca remote, dezvoltându-și o nouă rutină și noi obiceiuri și că nu ar prefera să muncească cinci zile la birou, chiar și după sfârșitul pandemiei. Ei își împart timpul între munca la birou și casă și vor ca lucrurile să rămână așa, iar managementul e de acord.

Un alt studiu efectuat în sectorul financiar arată că cea mai mare bancă din Olanda prezice că stafful va lucra de acasă 50% din timp, iar în Italia UniCredit plănuiește ca 40% din timp să constea în munca de acasă, după pandemie.

Totuși această schimbare nu e valabilă și pentru sectorul economic, unde e nevoie de prezența angajaților. În SUA, mai mult de 60% dintre angajați nu pot lucra remote, dar pentru milioane de alți angajați acest trend începe să ia proporții din ce în ce mai mari și cu o viteză uimitoare.

„Munca de acasă afectează și piața de birouri, o piață de aproximativ 700 de milioane de euro în România. În Capitală, zone precum Pipera, Grozăvești și Timpuri Noi au cunoscut o dezvoltare rapidă. În aceste zone au fost construite zeci de clădiri de birouri, iar marile companii internaționale și unele dintre cele mai mari companii din România au închiriat spații acolo.

Unele dintre ele au rămas acum goale, iar proiectele de milioane de euro aflate în construcție sunt sub semnul întrebării acum”, scrie DIGI24.

Specialiștii europeni cred că trăim o revoluție în ceea ce privește felul cum folosim birourile, dar că asta nu înseamnă că nu ne vom întoarce niciodată la munca, așa cum o știm. Având un consens în creștere în privința faptului că angajații își vor petrece jumătate din timp la birou și cealaltă jumătate acasă, spațiile de lucru flexibile, ca hub-urile și work cafe’s par a fi destul de avantajate pentru a profita de această situație.

Proprietarii unor astfel de localuri se bazează pe faptul că biroul va însemna în curând nu locul unde te duci să lucrezi, ci locul unde te duci pentru a colabora și a crea echipe. Acest trend de a transforma birourile în spații de colaborare există de ceva ani, dar pandemia a înclinat mult balanța în favoarea lor. Experții cred că așa zisele birouri-satelit vor deveni o normalitate, dar susțin că ideea de birou nu va dispărea în totalitate. Argumentele lor se bazează pe faptul că productivitatea multor angajați scade în regimul remote, din cauza a diverși factori (copii, animale de companie, renovări ale vecinilor, depresie cauzată de singurătate) și totuși există o anumită cantitate stres și apatie legate de munca la birou, așa cum o știm noi.

Acum s-ar putea ca angajații să cunoască o nouă variantă de birou- mai spațioasă și mai relaxată, un loc unde vin fiindcă au nevoie, nu fiindcă sunt obligați. În România, lucrurile par să se dezvolte în aceeași direcție, ceea ce ar însemna că și puținele spații existente, așa ca workspace-urile, work cafe’s sau hub’urile să înceapă să cunoască o nouă dezvoltare, după pandemie.

Articole recomandate

Cauti un loc de munca in strainatate? Uite ce trebuie sa stii! Cauti un loc de munca in strainatate? Uite ce trebuie sa stii!
In acest articol vei găsi câteva informații importante în cazul în care cauți o ofertă de locuri de muncă in străinătate. Tot mai des în ultima decadă, sau mai exact de la integrarea României în Uniunea Europeană și
Cursuri online: care sunt beneficiile si cum te pot ajuta Cursuri online: care sunt beneficiile si cum te pot ajuta
Cursurile de specializare sunt potrivite pentru persoanele care vor sa faca o schimbare in cariera sau pentru cele care vor sa transforme o afacere intr-un business. De asemenea, cursurile pot deveni baza invatarii unei meserii in cazul celor care isi doresc sa avanseze in campul muncii. Daca te
Spania va testa saptamana de lucru de patru zile Spania va testa saptamana de lucru de patru zile
Spania va testa saptamana de lucru de patru zile, dupa ce guvernul a aprobat lansarea unui proiect pilot adresat companiilor care sunt interesate de aceasta idee.  Initatorii acestei campanii spun ca ea îmbunătățește productivitatea și sănătatea
Cum ne va afecta munca de acasa viitorul? Cum ne va afecta munca de acasa viitorul?
Pandemia de Covid- 19 a adus multe schimbări în ultimul an și una dintre cele mai evidente și bruște este trecerea de la munca la birou la work from home sau remote . S-ar putea spune că există avantaje și dezavantaje ale acestei schimbări,
Ai o firma? Cum stai cu online-ul? Ai o firma? Cum stai cu online-ul?
Știm că faci eforturi ca produsele și serviciile tale să fie cele mai bune, dar clienții tăi știu asta? Atunci, ceea ce îi lipsește business-ului tău este promovarea online. Dacă nu știi cum să îți creezi brandul și