Skip to article

Cum sa fii un profesor bun

Cum sa fii un profesor bun
Sa fii un profesor bun inseamna ca ai o meserie plina de satisfactii si interesanta, insa daca nu reusesti sa ajungi la acel nivel pe care ti-l doresti, este foarte posibil sa consideri ca munca pe care o depui este obositoare si stresanta .

Iata cum poti fi cea mai buna daca ai un astfel de job:

Fii un exemplu bun

Inca din prima zi in care iti cunosti elevii, incearca sa fii un exemplu pentru cei din fata ta, cei pe care urmeaza sa ii inveti, sa ii modelezi. Elevii au nevoie de modele dupa care sa se ghideze, de o persoana pe care sa o admire.

Incearca sa fii atat un profesor cat si un om bun, sa le asculti problemele, sa discuti cu ei ca si cum ar fi adulti si nu copii etc.

Stabileste limite

Spune-le elevilor, inca de la bun inceput, ca in ciuda faptului ca iti doresti o relatie buna cu ei, trebuie sa existe si un set de limite pe care niciuna dintre parti nu trebuie sa le depaseasca. Glumele trebuie sa fie facute in limita bunului simt, adresarea trebuie sa fie una corespunzatoare, iar temele pentru acasa sunt obligatorii.

Adu-le la cunostinta consecintele

Pentru fiecare regula impusa si incalcata, trebuie sa existe consecinte, iar daca te abati de la aceste consecinte pe care chiar tu le-ai stabilit, iti vei pierde cu siguranta autoritatea in fata lor. Asadar, pentru cine nu isi face temele/proiectele, se va da note mici, cine este prea indraznet, ajunge la director, iar cine nu invata, nu trece clasa.

Arata compasiune

Vor exista in mod sigur si situatii in care elevii nu isi vor putea duce la bun sfarsit indatoririle. Incearca sa le asculti motivele si, din cand in cand, iarta-i daca acestea sunt serioase sau grave. Desigur, intotdeauna este bine sa ceri dovezi acolo unde este cazul (scutiri de la medic, bilet scris de parinti etc).

Fa lectiile cat mai interactive

In momentul in care tu, ca profesor, vii la ore, predai lectia dupa carte, iar la sfarsit te ridici si pleci, poti fi sigura ca elevii nu vor intelege nimic. Daca vrei ca ei sa manifeste interes si sa inteleaga despre ce este vorba, spune-le mereu despre ce va fi vorba la ora urmatoare, ce subiecte veti aborda si eventual pune-i sa caute informatii referitoare la subiect. La urmatoarea ora, include-i in discutie, si fa lectie cu participare activa. Desigur, cei mai buni trebuie stimulati cu note mari sau cu puncte la urmatoarele ascultari/lucrari.

Ofera-le teme interesante

Temele pentru acasa trebuie sa fie cat mai stimulative si cat mai incitante. Daca le vei cere sa iti faca un rezumat al lectiei sau sa iti faca diverse analize, cu siguranta nu vor fi prea incantati. Daca totusi le vei cere elevilor sa iti faca diverse eseuri, obiective sau subiective, vor fi mult mai incantati.

Deschide un blog

Un blog la care toti elevii tau au acces (pentru postat si citit), va fi foarte stimulant. Acolo tu poti scrie despre lectiile urmatoare, despre cei mai buni si ascultatori elevi, despre cei mai intuitivi dintre acestia. De asemenea, permite-le elevilor sa deschida pe blog subiecte mai greu de abordat la ore: lucruri referitoare la cum poate fi imbunatatita activitatea la ore, sugestii, propuneri, reclamatii etc.

Cu siguranta, daca vei urma aceste sfaturi, te vei numara printre cei mai apreciati si iubiti profesori.

Autor: Corina Petrea

Articole recomandate

Planuri antreprenoriale in fashion? Iata principalele variante! Planuri antreprenoriale in fashion? Iata principalele variante!
Tot mai multe persoane caută opțiuni prin care să poată avea independență financiară și în același timp să poată să stăpânească exclusiv modul în care își manageriază timpul, astfel încât
Elite Meetup: Energie si Smartlife 2020 Elite Meetup: Energie si Smartlife 2020
Elite Business Women (https://ebw.business), cel mai mare club de afaceri românesc dedicat femeilor antreprenor din România, cu prezentă internațională, invită femeile de afaceri să participe la o nouă întrunire, prima din acest an – Elite Meetup:
Ai schimbat locul de munca? S-ar putea sa ai nevoie de fisa medicala pentru angajare Ai schimbat locul de munca? S-ar putea sa ai nevoie de fisa medicala pentru angajare
Un job nou inseamna o noua etapa in viata ta! Probabil ca esti incantata de schimbarea aparuta si de oportunitatile pe care aceasta le aduce. Daca te afli in situatia de a schimba locul de munca, exista cateva aspecte la care sa fii atenta. Dincolo de faptul ca urmeaza sa te adaptezi noului birou
3 modalitati prin care poti scapa de teama vorbitului in public 3 modalitati prin care poti scapa de teama vorbitului in public
Vorbitul in public este printre cel mai des intalnite temeri ale oamenilor. Iar daca ne gandim la faptul ca noi relationam zilnic cu alte persoane si discutam mereu cu oamenii, aceasta temere pare relativ usor de depasit. Ei bine, pentru unii oameni nu este chiar atat de usor. Insa solutii exista
Elite Business Women te invata cum sa atragi finantare - Un hotel in valoare de 10 milioane de EURO, construit prin Ajutor de Stat Elite Business Women te invata cum sa atragi finantare - Un hotel in valoare de 10 milioane de EURO, construit prin Ajutor de Stat
Elite Business Women, un club dedicat femeilor antreprenor din țară și din străinătate, prezintă o analiză cu privire la sursele de finanțare pe care antreprenorii le au la dispoziție. Conform Roxanei Mircea, consultant în atragerea de fonduri UE