Skip to article

Cum sa scrii o propunere de afaceri

Cum sa scrii o propunere de afaceri
Ai o idee grozava pentru un serviciu sau un nou produs?

Inainte de a te gandi la un imprumut bancar, ia in considerare un investitor sau un partener de afaceri .

In acest fel investitia va fi injumatatita, in timp ce avantajele vor fi nenumarate.


Totusi, pentru acest lucru ai nevoie de o maniera cat mai buna de a face propunerea. Iata cativa pasi care te vor ajuta sa scrii o propunere de afaceri cat mai convingatoare.

1. Cauta un mentor

In situatia in care lucrezi alatui de o persoana care face acest lucru in mod uzual, ai putea sa apelezi la aceasta pentru a-i cere cateva sfaturi despre cum poti redacta o propunere de afaceri cu adevarat profi. Experienta este o arma cu care vei invinge intotdeauna, chiar daca nu este vorba despre experienta ta.

2. Vorbeste despre ideea ta

Dupa partea de introducere a scrisorii este recomandat sa dezvolti ideea afacerii tale, care sunt avantajele, care vor fi incasarile si castigurile de final, dar si alte detalii care vor duce la convingerea eventualului partener de afaceri.

Totusi, nu uita sa ii prezinti si riscurile, astfel incat sa nu para ca incerci sa ii oferi doar partea buna a lucrurilor si sa ii vinzi doar un vis frumos.

Oricum, orice om de afaceri si mai ales orice investitor stie deja ca orice afacere are nenumarate riscuri si probabil va reusi sa le intuiasca si singur. Totusi, daca vei avea singura initiativa de a face acest lucru vei fi privita ca o persoana integra.

3. Citeaza surse

Daca este vorba despre o idee de afacere nou in tara noastra, dar de mare succes in Europa si peste ocean, cu siguranta exista declaratii ale unor oameni de succes in acest sens.

In prezentarea ta ar fi bine sa introduci si cateva pasaje cu declaratii ale acestor oameni care s-au bucurat deja de beneficiile si avantajele unei asemenea idei de afacere.

4. Vorbeste despre compania pe care o reprezinti

Dincolo de informatiile evidente pe care trebuie sa le oferi despre companie (domeniu de activitate, data infiintarii, numar de angajati etc), este recomandat sa ii dai partenerului de afaceri informatii despre ceea ce diferentiaza compania ta de altele si de ce ar trebui sa se implice in aceasta afacere alaturi de tine.

Mentioneaza toate detaliile care transforma compania dintr-una normala, intr-una speciala, care va avea succes garantat.

5. Discuta despre segmentul de piata targetat

Vorbeste posibilului partener de afaceri despre targetul acestei afaceri, daca va adresati femeilor sau barbatilor, categoriei de varsta si despre cum urmeaza sa promovati aceasta afacere si ofera persoanelor din targetul vostru.

6. Propune metodele de promovare

In momentul in care ai stabilit care este targetul, gandeste-te si la variantele de promovare. Indiferent ca este vorba de promovarea online, indoor sau outdoor, nu uita ca aceasta este cea mai importanta parte a afacerii, motiv pentru care trebuie sa te gandesti foarte bine la acest lucru.

7. Discuta despre echipa de conducere

In momentul in care ceri unui partener sa faca o investitie, trebuie sa ii vorbesti si despre rolul pe care il avea in afacere, despre gradul de putere de decizie, dar si despre celelalte persoane care se vor afla in pozitii de conducere. Cel mai bine este sa discuti acest lucruri inca de la inceput, pentru a preveni eventualele neintelegeri.

Autor: Corina Petrea

Articole recomandate

Antreprenorii pot fi actionari unici in mai multe SRL Antreprenorii pot fi actionari unici in mai multe SRL
Antreprenorii pot fi actionari unici in mai multe societati cu raspundere limitata, potrivit unui act normativ privind modificarea Legii societatilor. Legea adoptata de Parlament in decembrie 2019 vizeaza anularea interdictiei de a fi actionar unic in mai multe societati cu raspundere limitata sau
Planuri antreprenoriale in fashion? Iata principalele variante! Planuri antreprenoriale in fashion? Iata principalele variante!
Tot mai multe persoane caută opțiuni prin care să poată avea independență financiară și în același timp să poată să stăpânească exclusiv modul în care își manageriază timpul, astfel încât
Elite Meetup: Energie si Smartlife 2020 Elite Meetup: Energie si Smartlife 2020
Elite Business Women (https://ebw.business), cel mai mare club de afaceri românesc dedicat femeilor antreprenor din România, cu prezentă internațională, invită femeile de afaceri să participe la o nouă întrunire, prima din acest an – Elite Meetup:
Ai schimbat locul de munca? S-ar putea sa ai nevoie de fisa medicala pentru angajare Ai schimbat locul de munca? S-ar putea sa ai nevoie de fisa medicala pentru angajare
Un job nou inseamna o noua etapa in viata ta! Probabil ca esti incantata de schimbarea aparuta si de oportunitatile pe care aceasta le aduce. Daca te afli in situatia de a schimba locul de munca, exista cateva aspecte la care sa fii atenta. Dincolo de faptul ca urmeaza sa te adaptezi noului birou
3 modalitati prin care poti scapa de teama vorbitului in public 3 modalitati prin care poti scapa de teama vorbitului in public
Vorbitul in public este printre cel mai des intalnite temeri ale oamenilor. Iar daca ne gandim la faptul ca noi relationam zilnic cu alte persoane si discutam mereu cu oamenii, aceasta temere pare relativ usor de depasit. Ei bine, pentru unii oameni nu este chiar atat de usor. Insa solutii exista