Skip to article

Lectia de comunicare

Lectia de comunicare
Comunicarea este considerata pe buna dreptate cheia unei relatii sanatoase. Prin comunicare oamenii fac schimb de idei, sentimente, valori si principii, sa si le argumenteze incearca sa se faca intelesi.

Ce trebuie de inteles, in primul rand este ca avem opinii si perceptii diferite deoarece avem interese diferite. De aceea trebuie plecat de la premisa ca este absolut natural ca ceilalti sa aiba preferinte diferite de ale tale.

Fiecare are mai mult sau mai putin constient, un set de valori si principii, care odata formate le duc cu ei toata viata. Fiecare dintre aceste valori si principii poate suporta de-a lungul timpului o serie de modificari in functie de evolutia personala a fiecaruia, dar ca idee acestea raman constante.

Lectia de comunicare

In principu, fiecare om e convins ca acel ceva in care el crede e cea mai buna varianta si pentru celalat... de aici apare mare conflict si mare suparare! Caci daca eu imi doresc de ziua mea o veioza noua, nu insemna ca acest cadou va fi potrivit si pentru matusa mea. Oamenii isi doresc lucruri diferite pentru ca au aspiratii diferite rezultate din educatie diferita.

Priviti fiecare om ca o individualitate. Ca o suma de trairi si atitudini diferite de voi insiva. Nu toti pot face asta, dar cei care reusesc sunt cu adevarat mai fericiti pentru ca nu isi privesc adversarul cu dusmanie ci cu toleranta. De aceea reusesc sa-si pastreze calmul si in cele mai inversunate dispute, sa aiba o atitudine echilibrata si intr-un final o viata mai echilibrta.

Faceti un exercitiu de imaginatie: priviti-va cu ochii mintii inamicul. Identificati cat mai multe din lucrurile care va deranjeaza la el. Amintiti-va situatii conflictuale care v-au dus la limita de soportabilitate si abia va puteti controla emotiile. Rememorati-va trairile, retraiti acele emotii negative. Nu mai sunt la aceeasi intensitate, nu-i asa? S-au disipat, si-au pierdut din intensitate, poate acum par copilarii.

Daca ati fi avut in acel moment conflictual aceeasi stare de detasare emotionala ca acum? Ati fi avut de castigat? Cu siguranta! Ce-ati fi castigat? Autorespectul, in primul rand pentru ca orice batalie in care-ti depasesti propriile limite e o batalie castigata pentru tine insuti. Respectul adversarului.Nu simpatia lui, respectul doar.

Pastrandu-va echilibrul intr-o disputa aveti reactii si replici pe care apoi nu le regretati. Nu va impovarati inutil cu regrete.

Unicitatea fiecarui individ e data tocmai de unicitatea intereselor sale, care, sunt diferite de ale dumneavoastra...

Daca purtati o polemica in care folositi cuvantul
"nu" sau alte negari, veti avea fregvent sentimetul ca vorbiti cu peretii. Dar daca va schimbati atitudinea si folositi afirmatii sau magulitorul "ai dreptate", deodata ati captat atentia adversarului.

Cu putina diplomatie puteti transforma acest "da", in "dar" in "poate" , pentru ca in final sa ajungeti la un compromis intre indeiile dumneavoastra si cele ale inamicului.

Motivul disputelor il constitue atat interesele diferite cat si modul in care fiecare participant la polemica vede rezolvarea conflictului. Fiecare-si doreste castigata disputa 100%, in acest sens folosidu-si tot suportul argumentativ de care dispune pentru a-si convinge partenerul.

Dar asta nu e sigurul final

Lectia de comunicare

Puteti fi cel infrant 100%! Atunci, avand in vedere amandoua variantele puteti negocia, in primul rand cu dumneavoastra insiva(de cele mai multe ori cel mai mare inamic al dumneavoastra sunteti dumneavoastra insiva!), apoi cu partenerul.

Impartasirea ideiilor intr-o disputa e esentiala, pentru ca nici un om nu dispune de calitati paranormale sa va poata ghici gandurile iar atatea necunoscute cate are mintea altui om ar necesita prezenta mamei Omida!

Vorbiti, comunicati, faceti schimb de impresii! Calm, acum dupa ce-ati facut aceste teste imaginative.

Odata insusita ideea ca fiecare are interese diferite nu mai luati personal tot ceea ce oamenii cu care veniti in contact fac, ci considerati atitudinea lor doar o simpla contrasugestie sau o contributie la discutie.

Articole recomandate

4 decizii pe care trebuie sa le ia o femeie care isi doreste sa fie independenta financiar 4 decizii pe care trebuie sa le ia o femeie care isi doreste sa fie independenta financiar
Independenta financiara este visul oricarei femei, dar pentru multe ramane doar un vis. Este nevoie de o anumita mentalitate, de disciplina si strategie pentru a-ti asigura un venit care sa raspunda nevoilor tale si care sa iti ofere siguranta. Multe femei nu reusesc sa devina independente din
4 calitati pe care trebuie sa le aiba o femeie pentru a reusi intr-un business dominat de barbati 4 calitati pe care trebuie sa le aiba o femeie pentru a reusi intr-un business dominat de barbati
Numarul femeilor din Romania care isi deschid propriile afaceri sau ajung pe pozitii de conducere in companii importante creste de la un an la altul. Ambitia si dorinta de a dovedi ca pot sa faca fata presiunii mediului antreprenorial, dar si faptul ca din ce in ce mai multe doamne aspira la a fi
Sfaturi pentru un interviu de angajare reusit Sfaturi pentru un interviu de angajare reusit
Cu totii am trecut sau vom trece la un moment dat prin emotiile primului interviu de angajare. Oricat de sigur ai fi pe abilitatile tale, atat personale, cat si privind experienta profesionala, elementul de nou cantareste extrem de mult atunci cand intri in contact cu angajatorul. Noi avem cateva
4 metode care te vor face sa fii productiv, nu ocupat 4 metode care te vor face sa fii productiv, nu ocupat
A fi ocupat si a fi productiv sunt doua lucruri total diferite. Intr-o lume in care a devenit la moda sa fii ocupat, sa spui ca muncesti si sa ai intotdeauna agenda plina, putini sunt cei care exploateaza timpul pe care il au la dispozitie in moduri care sa le aduca beneficii. Exista mai multe
Joburi interesante si bine platite fara a avea studii de specialitate. Ce trebuie sa faci pentru a obtine un astfel de loc de munca Joburi interesante si bine platite fara a avea studii de specialitate. Ce trebuie sa faci pentru a obtine un astfel de loc de munca
Sa ai un job bine platit, care te poate ajuta sa iti indeplinesti toate visurile, sa calatoresti, sa iti permiti lucruri pe care ti le doresti din tot sufletul, este destul de dificil in aceasta perioada, mai ales in contextul pandemiei de coronavirus, cand mii de locuri de munca au disparut si