Skip to article

Lucruri pe care trebuie sa le stii inainte de a deveni freelancer

Lucruri pe care trebuie sa le stii inainte de a deveni freelancer
Fara program, fara cod vestimentar si fara sefi – viata unui freelancer pare a fi un vis devenit realitate. Desi la prima vedere poate parea solutia ideala pentru persoanele care isi doresc independenta profesionala, freelancing-ul presupune insa anumite costuri.

Adevarul este ca, de multe ori, simti ca ai mai multi sefi, nu doar unul. Fiecare client cu care lucrezi este, intr-un fel, seful tau. Astfel, ideea ca daca esti freelancer nu ai sefi este doar un cliseu.

Pe de alta parte, cu toate ca nu mergi zilnic la serviciu, ai nevoie de un program pentru a reusi sa faci performanta. De multe ori, ti-l poti stabili singur, dar exista si situatii in care depinzi de disponibilitatea clientilor.

Pentru ca exista multe clisee legate de activitatea unui freelancer, iti prezentam cateva lucruri pe care ar trebui sa le stii inainte de a renunta la un job stabil pentru a lucra remote.

Succesul nu apare peste noapte

Nu te astepta ca banii sa apara imediat ce devii freelancer, indiferent cat de priceput si talentat esti in domeniul de activitate. Asadar, este important sa iti setezi obiective realiste si sa nu ai asteptari prea mari in privinta banilor, cel putin in primele trei luni. Odata ce alegi aceasta cale, trebuie sa fii pregatit sa muncesti mai mult in primele luni. De asemenea, este important sa constientizezi ca freelancing-ul este o activitate nesigura. Faptul ca nu ai un salariu fix care sa iti intre in cont la o data anume s-ar putea dovedi problematic, mai ales daca esti o persoana care nu reuseste sa faca economii.

Autopromovarea este esentiala pentru a avea succes ca freelancer. Creeaza profiluri pe retelele sociale (Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram etc.) si fii o prezenta constanta. Numai asa vei atrage cat mai multi clienti spre afacerea ta.

Totodata, trebuie sa fii constient de importanta comunicarii. Pentru a-ti crea un portofoliu de clienti, interactiunea este esentiala. Telefoane, mesaje, intalniri, discutii online – toate acestea te vor ajuta sa te afirmi si sa mentii o buna legatura cu clientii. Desi se spune ca freelancing-ul este o activitate solitara, este posibil sa vorbesti mai mult la telefon, sa trimiti zeci de mesaje intr-o zi si sa interactionezi cu mai multi oameni decat la un job stabil.

Programul este necesar

Termene limita, cerinte de ultim moment, e-mail-uri, telefoane, discutii pe chat, intalniri – toate acestea pot deveni activitati coplesitoare, mai ales daca lucrezi la mai multe proiecte in acelasi timp. A reusi sa indeplinesti toate sarcinile in timp util poate fi stresant si obositor. De aceea, ai nevoie inca de la inceput de un program bine stabilit. Un business nou vine si cu foarte multe activitati administrative pe care trebuie sa le rezolvi: taxe, contracte, asigurari de sanatate etc.

Freelancing-ul este o optiune viabila pentru persoanele ordonate, care isi pot programa eficient activitatile si pot realiza sarcinile autoimpuse indiferent de factorii externi care ar putea sa le deturneze de la lucru.

Asadar, stabileste-ti un program zilnic, creeaza dosare in contul de e-mail pentru a-ti fi mai usor sa rezolvi lucrurile in ordinea prioritatii, foloseste un calendar pentru a respecta toate termenele limita, raspunde rapid la apelurile telefonice si la mesaje, iar succesul nu va intarzia sa apara.

Daca te gandesti sa mergi pe calea aceasta, este recomandat sa incepi sa te organizezi inainte sa iti dai demisia de la actualul job. Daca iti permite timpul si contractul de munca, incearca sa jonglezi intre jobul de zi cu zi si munca in regim de freelancing. Astfel, iti vei putea face o idee despre ce inseamna o cariera independenta si cat de potrivit esti pentru a deveni freelancer.

Sursa foto: kudla/ Shutterstock

Articole recomandate

Recomandari pentru angajatori - Cinci modalitati prin care poti asigura o mai buna retentie a femeilor in compania ta Recomandari pentru angajatori - Cinci modalitati prin care poti asigura o mai buna retentie a femeilor in compania ta
În ultimii doi ani, un număr semnificativ de femei au fost puse în situaţia de a renunţa la jobul avut pentru a-și supraveghea copii în contextul adoptării pe scară largă a cursurilor online. Totodată, multe angajate au fost forțate
Promovare PPC: top 10 tendinte pentru anul 2022 Promovare PPC: top 10 tendinte pentru anul 2022
Indiferent daca activezi intr-o agentie, esti freelancer sau conduci un start-up, trebuie sa ramai la curent cu lumea PPC, care evolueaza rapid. Noile tendinte ale anului 2022 se creioneaza deja. E bine sa intelegi ca noile campanii publicitare au nevoie de un suflu modern, de reinventare, intr-un
Femei in functii de conducere. Sfaturi simple pentru a avea succes si a te impune in lumea dominata inca de barbati Femei in functii de conducere. Sfaturi simple pentru a avea succes si a te impune in lumea dominata inca de barbati
Egalitatea de gen reprezinta una dintre preocuparile constante in societatea actuala. La nivel international, au fost stabilite strategii pe termen mediu si lung pentru a elimina inechitatile privind accesul femeilor la educatie sau functii de conducere, dar si in ceea ce priveste egalitatea de
Videochat in Bucuresti? Iata oportunitatile, dar si ce se asteapta de la tine! Videochat in Bucuresti? Iata oportunitatile, dar si ce se asteapta de la tine!
O colaborare se dovedeste de succes atunci cand ambele parti sunt de buna credinta si fiecare partener face tot ce depinde de el pentru ca lucrurile sa mearga cat mai bine. Astfel, si reusita ca model de videochat in Bucuresti poate fi obtinuta in urma unei bune colaborari intre fiecare fata si
Romancele, tot mai dornice de dezvoltare personala. Ce metode aleg? Romancele, tot mai dornice de dezvoltare personala. Ce metode aleg?
In ultimii ani, romancele au devenit tot mai dornice de dezvoltare personala. Aceasta dorinta a venit si din nevoia de a jongla cat mai eficient cu sfera personala si cea profesionala, de a indeplini cu succes rolurile de femeie, mama, sotie, angajat sau antreprenor . Dezvoltarea personala este