Skip to article

Managementul Vietii si al Resurselor Umane

Managementul Vietii si al Resurselor Umane
Management: lasat singur, cuvantul nu exceleaza prin inteles. Asociat altor cuvinte, prinde sens (incearca Viata, Resurse Umane).

Intensitate sensului e variabila.


Managementul Vietii incepe cu tipatul pornit din Mintea goala in ticaitul Programat al Timpului.

Intram in prima organizatie, Familia, ca membru cu drepturi depline. Crestem in cultura ei organizationala, ne dezvoltam, evaluam si ne lasam evaluati, recompensati si pedepsiti, dezvoltati, masurati cu Harti de Competente gandite de generatii trecute, care ne pregatesc pentru un viitor neclar si-n mintea lor.

Ca membru cu drepturi depline, asa mic, devii managerul propriei tale vieti, contribuind - sau NU - la dezvoltarea culturii organizationale in care ai intrat.

Te lasi modelat ca o plastilina de cei care iti "vor binele", ajungand sa traiesti intr-o camasa de forta care nu are nicio legatura cu viata ta, cu dorintele si aspiratiile tale. Ajungi sa accepti fara impotrivire Cultura organizationala tip:

"Fii cuminte!
Nu e frumos!
Sa nu ma faci de ras!
Fa ce-ti spun!
Mananca tot.
Nu mai baga aia in gura!
Nu plange!
Fii barbat!
Nu asa se poarta o domnisoara!
Imbraca-te cu asta!
Tunde-te!
Nu vorbi urat!
Ai grija cum te porti! "

Sau te revolti si devii un copil "rau"…

Cu Binele si Raul invatate din povesti, ajungi in cultura organizationala a scolii. Aici - ca si acasa - ti se spune ca trebuie sa fii cel mai bun, sa fii la fel de bun la toate (!), ti se interzice sa scrii cu stanga (desi tu cu stanga simti ca poti sa scrii si nu intelegi ce-i rau in asta!), incerci sa deslusesti Competitia ca baza a succesului multilateral (!). Pe nimeni nu intereseaza talentul tau.

Ajungi din nou la Modelare... sau la Revolta cand intelegi ca dorintele tale difera de-ale lor, incercand sa te formezi liber dupa propriile tale reguli si aspiratii. In cautarea propriei Cai, accepti doar minima reglementare a Punctului de Start si de Sosire asumandu-ti alegerea traseului dintre cele doua repere.

Cu 7 ani de acasa si ceva scoala, ajungi in prima companie dispusa sa primeasca generatia de maine.
Daca te simti bine, ramai si parcurgi diverse dimensiuni ale Resurselor Umane, pe care le stii deja din managementul propriei Vieti: Selectie si Integrare, Evaluarea Performantei, Training si Dezvoltare, Compensatii si Beneficii, Managementul Competentei, Succesiune si Cariera, Managementul Capitalului Uman, Dialog Social si Relatii de Munca.

Daca nu, pleci in cautarea Implinirii si Fericirii intr-o organizatie ale carei interese si valori se suprapun peste interesele si credintele tale. Sau ramai si daca nu ti-e bine, traind Nemultumit cu tine si cu ceilalti asemeni tie.

Repetarea conduce la invatare. Uneori, rareori, la intelegere.
Repetarea exagerata conduce la pierderea sensului. Limita Invatare/ Intelegere / Pierderea sensului, este individuala. Imi vine in minte o integrala simpla dintr-o functie de Repetare (x) aplicabila in intervalul inchis cu valori in .

Managementul Vietii seamana cu Managementul Resurselor Umane?
Posibil. Amandoua au dimensiuni comune si se invata!


">Managementul Vietii si al Resurselor UmaneScris de Florin Rau, Specialist HR si Trainer Extreme TrainingThe way to excellence!

http://www.traininguri.ro

Florin Rau este trainer cu o experienta bogata in zona managementului de resurse umane: planificarea fortei de munca, evaluarea posturilor, recrutarea, selectia si integrarea in organizatie a angajatilor, reorganizare si restructurare, evaluarea performantei, analiza necesarului de dezvoltare individuala, compensatii si beneficii, aplicarea unitara a legislatiei muncii. Florin Rau este trainerul cursului acreditat CNFPA - Manager Resurse Umane.

Articole recomandate

Art Studio Bucuresti - descopera independenta financiara Art Studio Bucuresti - descopera independenta financiara
Despre Art Studio Art Studio Bucuresti iti ofera mai mult decat un loc de munca intr-un studio videochat profesionist. Este locul care iti poate oferi siguranta financiara, stabilitate si confort, totul conform cu legile impuse pe piata muncii. Jobul de model de videochat la Art Studio imbina
Antreprenoriat feminin in Romania Antreprenoriat feminin in Romania
Anul 2020 este unul care va rămâne în istorie – pandemia a afectat viețile tuturor, atât cele personale, cât și cele profesionale și a lăsat o ampremntă grea și asupra economiei naționale, dar și celei globale. Nici pentru
Cum alegi cele mai bune oferte de angajari videochat din Bucuresti? Cum alegi cele mai bune oferte de angajari videochat din Bucuresti?
Una dintre cele mai mari probleme pentru un model aflat la început de carieră este identificarea celor mai bune oferte de angajări videochat . La o simplă căutare în anunțurile din site-urile de joburi vei descoperi sute de oferte, care mai de care mai tentante,
Ce configurare de bucatarie e potrivita pentru restaurantul tau Ce configurare de bucatarie e potrivita pentru restaurantul tau
Orice bucătărie de restaurant include 5 zone distincte: depozitare, spălat, pregătire, gătit, servit. Însă ceea ce dictează modul în care vei aranja aceste zone este meniul restaurantului tău. În funcție de acesta se așează totul
Top 5 cele mai cautate cursuri in pandemie Top 5 cele mai cautate cursuri in pandemie
Luam parte impreuna la acelasi scenariu, dar adevarul este ca fiecare simtim starea actuala si o intepretam, intr-un mod diferit. Unii mai afectati decat ceilalti, altii mai increzatori in fortele proprii, mai hotarati ca niciodata de a creste si a evolua. Indiferent in care dintre situatii ne