Skip to article

Managementul Vietii si al Resurselor Umane

Management: lasat singur, cuvantul nu exceleaza prin inteles. Asociat altor cuvinte, prinde sens (incearca Viata, Resurse Umane).

Intensitate sensului e variabila.


Managementul Vietii incepe cu tipatul pornit din Mintea goala in ticaitul Programat al Timpului.

Intram in prima organizatie, Familia, ca membru cu drepturi depline. Crestem in cultura ei organizationala, ne dezvoltam, evaluam si ne lasam evaluati, recompensati si pedepsiti, dezvoltati, masurati cu Harti de Competente gandite de generatii trecute, care ne pregatesc pentru un viitor neclar si-n mintea lor.

Ca membru cu drepturi depline, asa mic, devii managerul propriei tale vieti, contribuind - sau NU - la dezvoltarea culturii organizationale in care ai intrat.

Te lasi modelat ca o plastilina de cei care iti "vor binele", ajungand sa traiesti intr-o camasa de forta care nu are nicio legatura cu viata ta, cu dorintele si aspiratiile tale. Ajungi sa accepti fara impotrivire Cultura organizationala tip:

"Fii cuminte!
Nu e frumos!
Sa nu ma faci de ras!
Fa ce-ti spun!
Mananca tot.
Nu mai baga aia in gura!
Nu plange!
Fii barbat!
Nu asa se poarta o domnisoara!
Imbraca-te cu asta!
Tunde-te!
Nu vorbi urat!
Ai grija cum te porti! "

Sau te revolti si devii un copil "rau"…

Cu Binele si Raul invatate din povesti, ajungi in cultura organizationala a scolii. Aici - ca si acasa - ti se spune ca trebuie sa fii cel mai bun, sa fii la fel de bun la toate (!), ti se interzice sa scrii cu stanga (desi tu cu stanga simti ca poti sa scrii si nu intelegi ce-i rau in asta!), incerci sa deslusesti Competitia ca baza a succesului multilateral (!). Pe nimeni nu intereseaza talentul tau.

Ajungi din nou la Modelare... sau la Revolta cand intelegi ca dorintele tale difera de-ale lor, incercand sa te formezi liber dupa propriile tale reguli si aspiratii. In cautarea propriei Cai, accepti doar minima reglementare a Punctului de Start si de Sosire asumandu-ti alegerea traseului dintre cele doua repere.

Cu 7 ani de acasa si ceva scoala, ajungi in prima companie dispusa sa primeasca generatia de maine.
Daca te simti bine, ramai si parcurgi diverse dimensiuni ale Resurselor Umane, pe care le stii deja din managementul propriei Vieti: Selectie si Integrare, Evaluarea Performantei, Training si Dezvoltare, Compensatii si Beneficii, Managementul Competentei, Succesiune si Cariera, Managementul Capitalului Uman, Dialog Social si Relatii de Munca.

Daca nu, pleci in cautarea Implinirii si Fericirii intr-o organizatie ale carei interese si valori se suprapun peste interesele si credintele tale. Sau ramai si daca nu ti-e bine, traind Nemultumit cu tine si cu ceilalti asemeni tie.

Repetarea conduce la invatare. Uneori, rareori, la intelegere.
Repetarea exagerata conduce la pierderea sensului. Limita Invatare/ Intelegere / Pierderea sensului, este individuala. Imi vine in minte o integrala simpla dintr-o functie de Repetare (x) aplicabila in intervalul inchis cu valori in .

Managementul Vietii seamana cu Managementul Resurselor Umane?
Posibil. Amandoua au dimensiuni comune si se invata!


">Managementul Vietii si al Resurselor UmaneScris de Florin Rau, Specialist HR si Trainer Extreme TrainingThe way to excellence!

http://www.traininguri.ro

Florin Rau este trainer cu o experienta bogata in zona managementului de resurse umane: planificarea fortei de munca, evaluarea posturilor, recrutarea, selectia si integrarea in organizatie a angajatilor, reorganizare si restructurare, evaluarea performantei, analiza necesarului de dezvoltare individuala, compensatii si beneficii, aplicarea unitara a legislatiei muncii. Florin Rau este trainerul cursului acreditat CNFPA - Manager Resurse Umane.

Articole recomandate

Planuri antreprenoriale in fashion? Iata principalele variante! Planuri antreprenoriale in fashion? Iata principalele variante!
Tot mai multe persoane caută opțiuni prin care să poată avea independență financiară și în același timp să poată să stăpânească exclusiv modul în care își manageriază timpul, astfel încât
Elite Meetup: Energie si Smartlife 2020 Elite Meetup: Energie si Smartlife 2020
Elite Business Women (https://ebw.business), cel mai mare club de afaceri românesc dedicat femeilor antreprenor din România, cu prezentă internațională, invită femeile de afaceri să participe la o nouă întrunire, prima din acest an – Elite Meetup:
Ai schimbat locul de munca? S-ar putea sa ai nevoie de fisa medicala pentru angajare Ai schimbat locul de munca? S-ar putea sa ai nevoie de fisa medicala pentru angajare
Un job nou inseamna o noua etapa in viata ta! Probabil ca esti incantata de schimbarea aparuta si de oportunitatile pe care aceasta le aduce. Daca te afli in situatia de a schimba locul de munca, exista cateva aspecte la care sa fii atenta. Dincolo de faptul ca urmeaza sa te adaptezi noului birou
3 modalitati prin care poti scapa de teama vorbitului in public 3 modalitati prin care poti scapa de teama vorbitului in public
Vorbitul in public este printre cel mai des intalnite temeri ale oamenilor. Iar daca ne gandim la faptul ca noi relationam zilnic cu alte persoane si discutam mereu cu oamenii, aceasta temere pare relativ usor de depasit. Ei bine, pentru unii oameni nu este chiar atat de usor. Insa solutii exista
Elite Business Women te invata cum sa atragi finantare - Un hotel in valoare de 10 milioane de EURO, construit prin Ajutor de Stat Elite Business Women te invata cum sa atragi finantare - Un hotel in valoare de 10 milioane de EURO, construit prin Ajutor de Stat
Elite Business Women, un club dedicat femeilor antreprenor din țară și din străinătate, prezintă o analiză cu privire la sursele de finanțare pe care antreprenorii le au la dispoziție. Conform Roxanei Mircea, consultant în atragerea de fonduri UE