Skip to article

Manipulare semantica - libertatea alegerii

Manipulare semantica - libertatea alegerii
Intotdeauna am fost pasionat de intrebari, fraze sau replici care genereaza rezultate imediate. Este drept ca nu intodeauna aceste replici sunt tocmai etice, in sensul ca multi autori le considera tehnici de manipulare.


Oamenii tin la liberul lor arbitru, astfel ca, in momentul in care li se aminteste de acesta, paradoxal, ei devin mai permisivi acceptand mai usor anumite lucruri.

Evocarea libertatii de actiune este folosita chiar si in politica pentru a pune in lumina lucrurile dorite.Astfel, unii politicieni in loc sa spuna:
romanii sunt constransi sa-si caute de lucru in alte tari
ei spun:
romanii sunt liberi sa lucreze in orice tara a Uniunii Europene
O simpla evocare a "libertatii" si sensul se schimba.

Cercetarile au aratat ca prin simpla introducere a cuvantului libertate, rata de raspuns sau de convingere creste cu cel putin 20%. Paradoxal, cand in cadrul experimentelor s-a spuns: "Sunteti liberi sa acceptati sau sa refuzati", rata de raspuns a crescut considerabil. Probabil oamenii considera actul alegerii lor ca unul facut in deplina constiinta de cauza. Este putin ciudat ca si atunci cand oamenilor li se spune ca au libertatea sa aleaga refuzul…ei aleg acceptul. Sunt multe motive pentru care ei fac asta, dar sa mai luam cateva exemple de fraze care includ "libertatea alegerii" pentru a intelege mai bine tehnica:

Doresc sa va pun un set de intrebari, aveti libertatea sa raspundeti la ele sau sa refuzati
Aveti libertatea sa alegeti oricare din aceste variante
Aveti libertatea sa acceptati acum sau mai tarziu
Sunteti liber sa refuzati aceasta oferta sau sa o acceptati
Aveti libertatea sa aplicati aceasta tehnica ori de cate ori aveti ocazia
Sunteti liber/a sa acceptati sau sa refuzati aceasta intalnire
Sunteti liber sa investiti banii cum considerati mai bine
Sunteti liber sa alegeti oricare varianta din cele 5 modele
Sunteti liber sa acceptati sau sa refuzati un sacrificiu pentru a avea aceasta casa
Sunteti liber sa...

Tehnica genereaza rezultate bune, in multe imprejurari. Ca orice tehnica, are limitarile ei in sensul ca nu va functiona in orice conjunctura. Recomand folosirea acestei tehnici cu precautie avand grija totodata de limitele ei etice.

Testati-o si oferiti-mi feedbackul pe rujoiu@traininguri.ro iar pentru mai multe tehnici sau cursuri de negociere accesati blogul meu personal www.marian-rujoiu.ro sau siteul www.traininguri.ro .

In cazul in care aceasta tehnica nu vi se pare tocmai morala, sunteti liberi sa refuzati sau sa acceptati aplicarea ei! Oricum, cu siguranta veti sti mai bine cum sa va feriti te tehnicile de manipulare. Ati castigat teren numai fiind constienti de ce se incearca. Este de ajuns sa nu faceti nimic atunci cand cineva aplica aceasta tehnica.">Manipulare semantica - libertatea alegeriiMult suces!

Autor: Marian Rujoiu
Manager Trainer Extreme Training, the way to excellence
www.traininguri.ro
www.marian-rujoiu.ro

Articole recomandate

Antreprenorii pot fi actionari unici in mai multe SRL Antreprenorii pot fi actionari unici in mai multe SRL
Antreprenorii pot fi actionari unici in mai multe societati cu raspundere limitata, potrivit unui act normativ privind modificarea Legii societatilor. Legea adoptata de Parlament in decembrie 2019 vizeaza anularea interdictiei de a fi actionar unic in mai multe societati cu raspundere limitata sau
Planuri antreprenoriale in fashion? Iata principalele variante! Planuri antreprenoriale in fashion? Iata principalele variante!
Tot mai multe persoane caută opțiuni prin care să poată avea independență financiară și în același timp să poată să stăpânească exclusiv modul în care își manageriază timpul, astfel încât
Elite Meetup: Energie si Smartlife 2020 Elite Meetup: Energie si Smartlife 2020
Elite Business Women (https://ebw.business), cel mai mare club de afaceri românesc dedicat femeilor antreprenor din România, cu prezentă internațională, invită femeile de afaceri să participe la o nouă întrunire, prima din acest an – Elite Meetup:
Ai schimbat locul de munca? S-ar putea sa ai nevoie de fisa medicala pentru angajare Ai schimbat locul de munca? S-ar putea sa ai nevoie de fisa medicala pentru angajare
Un job nou inseamna o noua etapa in viata ta! Probabil ca esti incantata de schimbarea aparuta si de oportunitatile pe care aceasta le aduce. Daca te afli in situatia de a schimba locul de munca, exista cateva aspecte la care sa fii atenta. Dincolo de faptul ca urmeaza sa te adaptezi noului birou
3 modalitati prin care poti scapa de teama vorbitului in public 3 modalitati prin care poti scapa de teama vorbitului in public
Vorbitul in public este printre cel mai des intalnite temeri ale oamenilor. Iar daca ne gandim la faptul ca noi relationam zilnic cu alte persoane si discutam mereu cu oamenii, aceasta temere pare relativ usor de depasit. Ei bine, pentru unii oameni nu este chiar atat de usor. Insa solutii exista