Skip to article

Reguli de confidentialitate in afaceri

Confidentialitatea in afaceri este un aspect extrem de important in momentul in care vrei sa iti pastrezi partenerii si sa dezvolti cu acestia proiecte de succes.

In acest sens este recomandat sa respecti anumite reguli de confidentialitate.

Evita zvonurile

In cazul in care urmeaza sa semnezi un contract cu anumiti parteneri, citeste cu atentie regulile de confidentialitate existente in acel document. Acolo vei descoperi ca nu ai voie sa divulgi informatiile referitoare la contract sau la proiect.

Chiar daca nu citesti insa cu atentie acel regulament, de obicei este recomandat sa eviti sa discutii termenii si conditiile cu persoane care se afla in afara proiectului. Altfel, risti sa ajungi intr-o situatie nu tocmai placuta pentru afacerea ta.

Acte si documente

Actele si documentele in care apar numele si datele partenerilor tai trebuie sa ramana confidentiale, atat in perioada valabilitatii contractului, cat si dupa expirarea acestuia. Altfel, risti nu doar sa iti pierzi afacerile si sa iti construiesti o reputatie proasta, dar sa ajungi si la anumite procese din cauza neglijentei tale.

Cel mai bine este sa pastrezi toate documentele intr-un loc in care nu ai acces decat tu. De preferat este sa eviti mailul (a carui parola poate fi aflata cu usurinta in anumite cazuri) si sa le ai in varianta tiparita sau sa le tii pe un stick.

E-mail

Foloseste cu foarte mare atentie functia de Forward a clientilor de e-mail. Evita sa dai mai departe mesaje primite de la colegi sau parteneri de afaceri - aceste e-mailuri pot contine informatii care pentru tine nu reprezinta o noutate, dar care pentru alte pesoane pot reprezenta o maniera de santaj sau de distrugere.

Recomandarea specialistilor este sa nu dai forward mesajelor importante atunci cand nu este cazul. Cel mai bine este sa faci o lista rezumat cu cele mai importante puncte ale discutiei, fara sa atingi insa subiecte confidentiale.

Discutii in birou

Este foarte tentant sa discuti cu subalternii sau cu colegii de birou despre noii parteneri sau despre viitoarele proiecte. Este in regula sa le oferi acestora anumite detalii, dar incearca sa nu strici surpriza sau sa dai idei care pot fi puse in practica si care pot aparea inaintea proiectului tau.

Este absolut evident faptul ca intotdeauna exista riscul ca o persoana (chiar si binevoitoare) sa iti pune afacerile in pericol.

Discutii private

Uneori o discutie nevinovata cu prietenii poate reprezenta u adevarat risc pentru afacerile tale. Este foarte posibil ca acesti amici sa nu tina cont sau sa nu fie constienti de regulile de confidentialitate specifice si sa duca mai departe informatiile pe care le detii.

In general este oricum bine sa tii separata viata sociala de cea profesionala. Nu doar o data au existat situatii in care intercalarea celor doua nu a fost una de bun augur.

Sfat! De fiecare data cand vrei sa faci un lucru in afaceri, gandeste-te de doua ori inainte de a actiona. O decizie gresita sau luata in graba poate fi o bila neagra pentru afacerea ta.

Autor: Corina Petrea

Articole recomandate

Planuri antreprenoriale in fashion? Iata principalele variante! Planuri antreprenoriale in fashion? Iata principalele variante!
Tot mai multe persoane caută opțiuni prin care să poată avea independență financiară și în același timp să poată să stăpânească exclusiv modul în care își manageriază timpul, astfel încât
Elite Meetup: Energie si Smartlife 2020 Elite Meetup: Energie si Smartlife 2020
Elite Business Women (https://ebw.business), cel mai mare club de afaceri românesc dedicat femeilor antreprenor din România, cu prezentă internațională, invită femeile de afaceri să participe la o nouă întrunire, prima din acest an – Elite Meetup:
Ai schimbat locul de munca? S-ar putea sa ai nevoie de fisa medicala pentru angajare Ai schimbat locul de munca? S-ar putea sa ai nevoie de fisa medicala pentru angajare
Un job nou inseamna o noua etapa in viata ta! Probabil ca esti incantata de schimbarea aparuta si de oportunitatile pe care aceasta le aduce. Daca te afli in situatia de a schimba locul de munca, exista cateva aspecte la care sa fii atenta. Dincolo de faptul ca urmeaza sa te adaptezi noului birou
3 modalitati prin care poti scapa de teama vorbitului in public 3 modalitati prin care poti scapa de teama vorbitului in public
Vorbitul in public este printre cel mai des intalnite temeri ale oamenilor. Iar daca ne gandim la faptul ca noi relationam zilnic cu alte persoane si discutam mereu cu oamenii, aceasta temere pare relativ usor de depasit. Ei bine, pentru unii oameni nu este chiar atat de usor. Insa solutii exista
Elite Business Women te invata cum sa atragi finantare - Un hotel in valoare de 10 milioane de EURO, construit prin Ajutor de Stat Elite Business Women te invata cum sa atragi finantare - Un hotel in valoare de 10 milioane de EURO, construit prin Ajutor de Stat
Elite Business Women, un club dedicat femeilor antreprenor din țară și din străinătate, prezintă o analiză cu privire la sursele de finanțare pe care antreprenorii le au la dispoziție. Conform Roxanei Mircea, consultant în atragerea de fonduri UE