Skip to article

Regulile de aur ale vorbitului in public

Regulile de aur ale vorbitului in public
Nu mai este un secret pentru nimeni: una dintre cele mai mari temeri ale oamenilor este vorbitul in public. Dar, ca toate fricile, si aceasta poate fi depasita. Cum? Punand in practica ceea ce iti recomandam!

Prima dintre regulile de aur ale vorbitului in public este privirea audientei in ochi. Stabilesti astfel o legatura intre tine si ascultatori, care te va ajuta sa creezi o impresie favorabila, sa ti-i apropii pe cei care te asculta sau sa-ti impui punctul de vedere.

De asemenea, cand privesti in ochii auditorului stabilesti si o importanta "legatura de feedback". Cum altfel sa stii daca sunt atenti, daca te inteleg si daca, desi sunt cu tine in sala, mintea lor calatoreste in departari? Priveste-ti audienta cu mare atentie pentru a inregistra semnalele lor de oboseala, plictiseala, confuzie sau entuziasm - toate iti vor fi comunicate nonverbal!

Regulile de aur ale vorbitului in public

Atunci cand iti privesti ascultatorii in ochi, fixeaza cu privirea acele persoane din audienta care iti semnaleaza ca le place sa te asculte. Ele iti vor zambi si te vor aproba dand din cap, privindu-te cu o atentie sporita si comunicandu-ti prin postura lor ca sunt alaturi de tine si chiar savureaza ceea ce spui.

Daca iti concentrezi atentia asupra acestor persoane, vei fi energizat de raspunsurile lor aprobatoare, vei deveni mai dinamic si entuziast, si probabil vei atrage si mai multi oameni care sa participe pozitiv la prezentarea ta. Daca te concentrezi pe acei putini membri ai audientei care transmit semnale negative (frunte incruntata, ochi rautaciosi, cei care casca intr-una si au o postura inchisa - bratele stranse la piept), vei pierde energie si te vei demobiliza.

Rolul de vorbitor presupune o multime de ipostaze dintre care sa alegi cand faci o prezentare. "Persoana" care alegi sa fii, insa, trebuie sa fie potrivita materialului prezentat, incaperii, audientei si scopului tau. De aceea, o alta regula de aur a vorbitului in public este utilizarea expresiilor faciale pozitive.

Expresiile faciale trebuie sa reflecte atitudinea ta si sa sugereze audientei cum vrei tu sa reactioneze. De aceea, trebuie sa fii flexibil! Ideea utilizarii unei singure expresii a fetei, a unei singure "masti", te limiteaza.

Fii pregatit sa alternezi o gama larga de expresii faciale. Auditorii apreciaza intotdeauna o atitudine pozitiva si de aceea asculta cu atentie sporita vorbitorii care zambesc!

Multi oameni cred ca gesturile trebuie planificate din timp si chiar coregrafiate, ca vorbitorii buni se misca dupa un plan atent repetat. Nimic mai departe de adevar.

Astfel, o alta regula de aur a vorbitului in public cere sa folosesti gesturi deschise si firesti. Vorbitorii buni doar transfera simplu miscarile lor uzuale din conversatiile inter-personale in situatiile cand vorbesc in public.

De aceea, oratorii buni par foarte naturali si confortabili. Gesturile lor reies din insusi materialul prezentat, precum si din modul cum percep audienta si prezentarea propriu-zisa.

Urmeaza cu sfintenie aceste reguli ale vorbitului in public si vei constata - tot din semnalele nonverbale emise de cei din sala! - ca discursul tau a devenit o prezentare dinamica, interesanta si plina de viata!

Articol preluat de pe
www.bodymindspiritmagazine.ro

BODY MIND & SPIRIT FESTIVAL - cea mai completa manifestare dedicata unui stil de viata in care calitatea vietii se celebreaza pe toate planurile: trup, minte si suflet!

Articole recomandate

5 motive sa alegi imprimante inkjet Brother 5 motive sa alegi imprimante inkjet Brother
Imprimantele inkjet Brother sunt apreciate în rândul consumatorilor care doresc soluții eficiente, randament crescut şi investiții pe termen lung. Fie că vorbim de imprimante, fie că vorbim de sisteme all în one, toate echipamentele de bucură de
Fa si tu o multime de bani din videochat non-adult in Iasi la Heylux! Fa si tu o multime de bani din videochat non-adult in Iasi la Heylux!
Banii sunt mai importanți ca oricând. Mai ales în perioada asta, plină de necunoscute. Când multe joburi dispar sau sunt prost plătite, videochatul în Iași e o opțiune serioasă pentru tine. Oricâte probleme ar fi peste tot, domeniul ăsta
Art Studio Bucuresti - descopera independenta financiara Art Studio Bucuresti - descopera independenta financiara
Despre Art Studio Art Studio Bucuresti iti ofera mai mult decat un loc de munca intr-un studio videochat profesionist. Este locul care iti poate oferi siguranta financiara, stabilitate si confort, totul conform cu legile impuse pe piata muncii. Jobul de model de videochat la Art Studio imbina
Antreprenoriat feminin in Romania Antreprenoriat feminin in Romania
Anul 2020 este unul care va rămâne în istorie – pandemia a afectat viețile tuturor, atât cele personale, cât și cele profesionale și a lăsat o ampremntă grea și asupra economiei naționale, dar și celei globale. Nici pentru
Cum alegi cele mai bune oferte de angajari videochat din Bucuresti? Cum alegi cele mai bune oferte de angajari videochat din Bucuresti?
Una dintre cele mai mari probleme pentru un model aflat la început de carieră este identificarea celor mai bune oferte de angajări videochat . La o simplă căutare în anunțurile din site-urile de joburi vei descoperi sute de oferte, care mai de care mai tentante,