Skip to article

Regulile de aur ale vorbitului in public

Regulile de aur ale vorbitului in public
Nu mai este un secret pentru nimeni: una dintre cele mai mari temeri ale oamenilor este vorbitul in public. Dar, ca toate fricile, si aceasta poate fi depasita. Cum? Punand in practica ceea ce iti recomandam!

Prima dintre regulile de aur ale vorbitului in public este privirea audientei in ochi. Stabilesti astfel o legatura intre tine si ascultatori, care te va ajuta sa creezi o impresie favorabila, sa ti-i apropii pe cei care te asculta sau sa-ti impui punctul de vedere.

De asemenea, cand privesti in ochii auditorului stabilesti si o importanta "legatura de feedback". Cum altfel sa stii daca sunt atenti, daca te inteleg si daca, desi sunt cu tine in sala, mintea lor calatoreste in departari? Priveste-ti audienta cu mare atentie pentru a inregistra semnalele lor de oboseala, plictiseala, confuzie sau entuziasm - toate iti vor fi comunicate nonverbal!

Regulile de aur ale vorbitului in public

Atunci cand iti privesti ascultatorii in ochi, fixeaza cu privirea acele persoane din audienta care iti semnaleaza ca le place sa te asculte. Ele iti vor zambi si te vor aproba dand din cap, privindu-te cu o atentie sporita si comunicandu-ti prin postura lor ca sunt alaturi de tine si chiar savureaza ceea ce spui.

Daca iti concentrezi atentia asupra acestor persoane, vei fi energizat de raspunsurile lor aprobatoare, vei deveni mai dinamic si entuziast, si probabil vei atrage si mai multi oameni care sa participe pozitiv la prezentarea ta. Daca te concentrezi pe acei putini membri ai audientei care transmit semnale negative (frunte incruntata, ochi rautaciosi, cei care casca intr-una si au o postura inchisa - bratele stranse la piept), vei pierde energie si te vei demobiliza.

Rolul de vorbitor presupune o multime de ipostaze dintre care sa alegi cand faci o prezentare. "Persoana" care alegi sa fii, insa, trebuie sa fie potrivita materialului prezentat, incaperii, audientei si scopului tau. De aceea, o alta regula de aur a vorbitului in public este utilizarea expresiilor faciale pozitive.

Expresiile faciale trebuie sa reflecte atitudinea ta si sa sugereze audientei cum vrei tu sa reactioneze. De aceea, trebuie sa fii flexibil! Ideea utilizarii unei singure expresii a fetei, a unei singure "masti", te limiteaza.

Fii pregatit sa alternezi o gama larga de expresii faciale. Auditorii apreciaza intotdeauna o atitudine pozitiva si de aceea asculta cu atentie sporita vorbitorii care zambesc!

Multi oameni cred ca gesturile trebuie planificate din timp si chiar coregrafiate, ca vorbitorii buni se misca dupa un plan atent repetat. Nimic mai departe de adevar.

Astfel, o alta regula de aur a vorbitului in public cere sa folosesti gesturi deschise si firesti. Vorbitorii buni doar transfera simplu miscarile lor uzuale din conversatiile inter-personale in situatiile cand vorbesc in public.

De aceea, oratorii buni par foarte naturali si confortabili. Gesturile lor reies din insusi materialul prezentat, precum si din modul cum percep audienta si prezentarea propriu-zisa.

Urmeaza cu sfintenie aceste reguli ale vorbitului in public si vei constata - tot din semnalele nonverbale emise de cei din sala! - ca discursul tau a devenit o prezentare dinamica, interesanta si plina de viata!

Articol preluat de pe
www.bodymindspiritmagazine.ro

BODY MIND & SPIRIT FESTIVAL - cea mai completa manifestare dedicata unui stil de viata in care calitatea vietii se celebreaza pe toate planurile: trup, minte si suflet!

Articole recomandate

Planuri antreprenoriale in fashion? Iata principalele variante! Planuri antreprenoriale in fashion? Iata principalele variante!
Tot mai multe persoane caută opțiuni prin care să poată avea independență financiară și în același timp să poată să stăpânească exclusiv modul în care își manageriază timpul, astfel încât
Elite Meetup: Energie si Smartlife 2020 Elite Meetup: Energie si Smartlife 2020
Elite Business Women (https://ebw.business), cel mai mare club de afaceri românesc dedicat femeilor antreprenor din România, cu prezentă internațională, invită femeile de afaceri să participe la o nouă întrunire, prima din acest an – Elite Meetup:
Ai schimbat locul de munca? S-ar putea sa ai nevoie de fisa medicala pentru angajare Ai schimbat locul de munca? S-ar putea sa ai nevoie de fisa medicala pentru angajare
Un job nou inseamna o noua etapa in viata ta! Probabil ca esti incantata de schimbarea aparuta si de oportunitatile pe care aceasta le aduce. Daca te afli in situatia de a schimba locul de munca, exista cateva aspecte la care sa fii atenta. Dincolo de faptul ca urmeaza sa te adaptezi noului birou
3 modalitati prin care poti scapa de teama vorbitului in public 3 modalitati prin care poti scapa de teama vorbitului in public
Vorbitul in public este printre cel mai des intalnite temeri ale oamenilor. Iar daca ne gandim la faptul ca noi relationam zilnic cu alte persoane si discutam mereu cu oamenii, aceasta temere pare relativ usor de depasit. Ei bine, pentru unii oameni nu este chiar atat de usor. Insa solutii exista
Elite Business Women te invata cum sa atragi finantare - Un hotel in valoare de 10 milioane de EURO, construit prin Ajutor de Stat Elite Business Women te invata cum sa atragi finantare - Un hotel in valoare de 10 milioane de EURO, construit prin Ajutor de Stat
Elite Business Women, un club dedicat femeilor antreprenor din țară și din străinătate, prezintă o analiză cu privire la sursele de finanțare pe care antreprenorii le au la dispoziție. Conform Roxanei Mircea, consultant în atragerea de fonduri UE