Skip to article

Semnalele corpului in timpul unei negocieri

Semnalele corpului in timpul unei negocieri
De foarte multe ori oamenii ma intreaba de ce am ales sa ma specializez in domeniul comunicarii nonverbale. Unii sunt fascinati de felul cum comunica corpul nostru. Altii nu inteleg de ce este important sa dam atentie unor astfel de semnale. Raspunsul meu la toate aceste tribulatii este unul foarte simplu: daca ajungi sa cunosti semnalele corpului vei putea citi persoana din fata ta ca pe o carte deschisa. Va tenteaza acest lucru? Vreti sa stiti cum sa va "masurati" oponenetul intr-o negociere? Dar mai ales cum va "masoara" el?

Tocmai acesta este subiectul urmatorului curs deschis pe care Acta Nonverbal
il va sustine in data de 25 noiembrie 2007 la Sala de Conferinte Stirbei. Ce anume putem face si mai ales ce tehnici putem sa folosim pentru a putea castiga o negociere? Principalele beneficii pentru tine, daca vei participa la acest training vor fi:

• Vei evita sa fii manipulat de ceilalti
• Vei reusi sa iti controlezi mai bine starile interioare intr-o negociere
• Vei afla cele mai noi si mai simple tehnici de influentare
• Vei fii constient de semnalele pe care le transmite corpul intr-o negociere
• Vei castiga increderea celor din jur din primele minute ale negocierii

V-am convins sa veniti? Sper ca da, insa mai vreau sa va spun cateva lucruri legate de semnale corpului nostru, care sigur va vor convinge cel putin sa fiti mai atenti cu felul in care va comportati nonverbal si felul in care sa ii cititi pe cei din jurul vostru.

Posturile corpului nostru ne ofera numeroase informatii despre ceea ce gandim sau facem intr-o negociere. Iar cunoasterea in profunzime si intelegerea posturilor corpului nostru vor adauga un plus de putere capacitatii voastre de negociere. In acelasi timp, veti deveni mai constienti de ceea ce propriul vostru limbaj nonverbal transmite interlocutorului vostru.

Dar sa trecem la aceste posturi ale corpului pe care le putem observa intr-o negociere si nu numai. Insa o sa vedeti ca nici una dintre ele nu indica un negociator receptiv, deschis catre noi. Am folosit aceste imagini, furnizate de Spy Prints, pentru mi se par edificatoare pentru tema noastra de discutie.

Defensiv si superior

Picioarele incrucisate ne indica faptul ca el ezita sa ia o decizie. Degetele mari care ies din buzunarele hainei ne arata aerul sau de superioritate. Iar postura lasata pe spate a corpului ne indica un aer de sfidare.

Defensiv
Acest personaj are si el o postura inchisa. Mana si bratul sau sunt duse la spate, mana tinand strans bratul, iar prin aceasta postura el ne indica ca este destul de frustrat. Clar nu este deschis la negociere.

Defensiv
La fel, bratele incrucisate in fata arata o postura inchisa. Iar postura corpului dreapta, cu spatele corpului arcuit si pieptul scos in fata ne arata tot sfidare. Un picior indreptat inainte ne poate indica ca partenerul nostru este increzator in fortele proprii, dar intr-o maniera agresiva.

Autoritate
Mainile la spate indica clar autoritate. Observi foarte usor aceasta postura atunci cand negociezi. Este extrem de importanta pentru a intelege atitudinea persoanei din fata noastra.


Drd. Mihaela Liliana Stroe

Articole recomandate

Antreprenorii pot fi actionari unici in mai multe SRL Antreprenorii pot fi actionari unici in mai multe SRL
Antreprenorii pot fi actionari unici in mai multe societati cu raspundere limitata, potrivit unui act normativ privind modificarea Legii societatilor. Legea adoptata de Parlament in decembrie 2019 vizeaza anularea interdictiei de a fi actionar unic in mai multe societati cu raspundere limitata sau
Planuri antreprenoriale in fashion? Iata principalele variante! Planuri antreprenoriale in fashion? Iata principalele variante!
Tot mai multe persoane caută opțiuni prin care să poată avea independență financiară și în același timp să poată să stăpânească exclusiv modul în care își manageriază timpul, astfel încât
Elite Meetup: Energie si Smartlife 2020 Elite Meetup: Energie si Smartlife 2020
Elite Business Women (https://ebw.business), cel mai mare club de afaceri românesc dedicat femeilor antreprenor din România, cu prezentă internațională, invită femeile de afaceri să participe la o nouă întrunire, prima din acest an – Elite Meetup:
Ai schimbat locul de munca? S-ar putea sa ai nevoie de fisa medicala pentru angajare Ai schimbat locul de munca? S-ar putea sa ai nevoie de fisa medicala pentru angajare
Un job nou inseamna o noua etapa in viata ta! Probabil ca esti incantata de schimbarea aparuta si de oportunitatile pe care aceasta le aduce. Daca te afli in situatia de a schimba locul de munca, exista cateva aspecte la care sa fii atenta. Dincolo de faptul ca urmeaza sa te adaptezi noului birou
3 modalitati prin care poti scapa de teama vorbitului in public 3 modalitati prin care poti scapa de teama vorbitului in public
Vorbitul in public este printre cel mai des intalnite temeri ale oamenilor. Iar daca ne gandim la faptul ca noi relationam zilnic cu alte persoane si discutam mereu cu oamenii, aceasta temere pare relativ usor de depasit. Ei bine, pentru unii oameni nu este chiar atat de usor. Insa solutii exista