Skip to article

10 pasi esentiali pentru alegerea carierei

10 pasi esentiali pentru alegerea carierei
Exista o multime de posibilitati in alegerea unei cariere azi si ele se schimba si evolueaza mereu.

Citeste mai jos cele zece lucruri in functie de care iti poti alege o cariera care sa iti ofere satisfactii personale si profesionale.

1. Valorile tale

Ce este important pentru tine? Ce te pasioneaza? Scrie pe o hartie lucrurile in care crezi si care iti plac. Soratarea valorilor tale te va ajuta sa decizi in ce tip de job te vei descurca bine.

2. Abilitatile si talentele tale

Ce stii sa faci cel mai bine? Ce ai invatat sa faci? Care sunt talentele tale (ce poti face natural, fara efort)? Ar trebui sa existe o corespondenta intre talentele si valorile tale, mai ales atunci cand iti alegi cariera.

3. Preferintele tale

Preferintele sunt, in principal, in subconstientul tau, dar ele influenteaza felul in care interactionezi si relationezi cu ceilalti. Te bazezi pe sentimente sau pe fapte? Esti indrazneata sau timida? Raspunsurile la aceste intrebari ar trebui sa iti indice felul de job de care ai fi interesata.

4. Experimenteaza!

Vorbeste cu persoanele care profeseaza acum in domeniile in care ai vrea sa lucrezi. Apoi, obtine un job ca sa vezi exact cum stau lucrurile. Incearca sa obtii o experienta cat mai variata ca sa testezi daca respectiva cariera coincide cu valorile si preferintele tale.

10 pasi esentiali pentru alegerea carierei

5. Nu te limita

Fii constienta de posibilitatile pe care le ai si nu iti limita optiunile. Asigura-te ca vezi cadrul general, dar si fiecare aspect particular al carierei. Vezi ce se intampla nu numai cu jobul pe care il preferi, ci si cu domeniul si evolutia sa.

6. Primul job

Locul de munca in care poti fi cea mai buna nu este neaparat si cel mai bine platit post disponibil. Nu gandi pe termen scurt. Banii sunt pe primul loc acum, insa peste cinci ani un salariu mai bun acum iti garanteaza optiuni de locuri de munca si experienta necesara ca sa iti dezvolti cariera ?

7. Ofera 110%!

Orienteaza-te catre o cariera in care poti oferi 110% efort si talent. Cu disponibilizarile si mersul economiei din prezent trebuie sa fii performanta si sa te faci indispensabila angajatorului.

8. Traieste acum, nu in viitor

Adapteaza-ti stilul de viata la ceea ce faci in prezent, nu la ceea ce vei face peste cativa ani. Pune deoparte un procent din salariu in fiecare luna pentru a putea avea un plan de rezerva daca vrei sa iti schimbi jobul sau cariera.

9. Dezvolta-ti cariera

Fa-ti timp ca sa vezi cum poti sa iti dezvolti cariera. Gandeste-te la ce posibilitati de crestere ai in domeniul ales si cum va arata acesta peste 10 ani. Ramai in grafic si fii cea mai buna!

10. Schimba si adapteaza

Cariera ta ar trebui sa aiba directii generale, dar sa fluctueaze in functie de necesitati. Uneori trebuie sa faci un pas in spate ca sa poti dupa sa pasesti mai mult in fata.

Autor: Oana-Maria Banu, Redactor Specialist Resurse Umane

Sursa: www.myjob.ro

Articole recomandate

Munca de acasa in pandemie: avantaje si dezavantaje Munca de acasa in pandemie: avantaje si dezavantaje
Munca de acasa a devenit varianta cea mai buna in timpul pandemiei de coronavirus. Foarte multe companii au ales sa isi lase angajatii sa lucreze de la domiciliu pentru a evita raspandirea noului virus aparut din China. Lucrul de acasa are insa avantaje si dezavantaje. Multi angajatori au dezvaluit
INTERVIU Claudia Purde, fondatoarea Prichindel.ro, despre cum sa ai o afacere de succes in timpul pandemiei INTERVIU Claudia Purde, fondatoarea Prichindel.ro, despre cum sa ai o afacere de succes in timpul pandemiei
Pentru majoritatea dintre noi, pandemia de coronavirus a adus cu sine nenumarate temeri, de la cele legate de sanatatea proprie si a celor dragi la griji privind siguranta financiara si a continuitatii business-urilor. Cu aceste temeri s-a confruntat si Claudia Purde, fondatoarea magazinului online
Antreprenorii pot fi actionari unici in mai multe SRL Antreprenorii pot fi actionari unici in mai multe SRL
Antreprenorii pot fi actionari unici in mai multe societati cu raspundere limitata, potrivit unui act normativ privind modificarea Legii societatilor. Legea adoptata de Parlament in decembrie 2019 vizeaza anularea interdictiei de a fi actionar unic in mai multe societati cu raspundere limitata sau
Planuri antreprenoriale in fashion? Iata principalele variante! Planuri antreprenoriale in fashion? Iata principalele variante!
Tot mai multe persoane caută opțiuni prin care să poată avea independență financiară și în același timp să poată să stăpânească exclusiv modul în care își manageriază timpul, astfel încât
Elite Meetup: Energie si Smartlife 2020 Elite Meetup: Energie si Smartlife 2020
Elite Business Women (https://ebw.business), cel mai mare club de afaceri românesc dedicat femeilor antreprenor din România, cu prezentă internațională, invită femeile de afaceri să participe la o nouă întrunire, prima din acest an – Elite Meetup: