Skip to article

15 greseli frecvente pe care sa le eviti cand cauti un job

15 greseli frecvente pe care sa le eviti cand cauti un job
În căutarea unui loc de muncă urmezi mai mulți pași, iar greșelile pe care le poți face în acest proces îți scad șansele de a obține jobul către care aspiri.

Oamenii de recrutare au povești mai amuzante, cum ar fi candidați care s-au prezentat în ținută de seară sau care au adormit în timpul interviului. Desigur, acestea sunt extremele, dar există mici greșeli care îi fac pe angajatori să te elimine din lista scurtă. Află care sunt acestea și învață să le eviți.

Un CV foarte lung

Angajatorul nu e interesat de lunile de facultate când ai câștigat bani plimbând câini sau împărțind pliante. El dorește să vadă doar lucrurile cu adevărat importante: ce anume din experiența ta îl face să își dorească o discuție cu tine cât mai repede posibil. Detaliile le puteți discuta în cadrul interviului.

Greșeli gramatice sau de ortografie

Peste jumătate din CV-urile care ajung la HR au astfel de greșeli. Tu le poți evita rugând câteva persoane să citească CV-ul înainte să aplici. Dacă nu ai cui să ceri ajutorul, schimbă fontul cu care ai scris sau citește-l de la sfârșit la început.

Minciuni mici sau mari

Onestitatea a fost mereu cea mai bună atitudine, iar dacă angajatorul observă că ai mințit în CV, interviul este o pierdere de timp pentru ambele părți. Chiar dacă în experiența ta nu se pliază exact pe cerințele jobului, cel mai bine e să te poziționezi creativ, rămânând cât mai aproape de adevăr.

Un CV care nu răspunde cerințelor jobului

Din momentul în care CV-ul tău ajunge în fața angajatorului, acesta trebuie trebuie să spună ”E candidata perfectă pentru această poziție!”. Acest lucru nu se va întâmpla dacă trimiți același CV către toate companiile la care aplici.

Informații de contact greșite

Dacă angajatorul nu te poate contacta, nu îți va putea oferi șansa unui interviu sau de a lucra în compania sa. Ai grijă ca adresa de email și numărul de telefon să fie scrise corect și vizibill.

Numele companiei scris greșit în scrisoarea de intenție

Oamenii de HR îți recomandă să verifici dacă ai scris corect numele companiei de cel puțin 4 ori. În plus, obișnuiește-te să numești fiecare document cât mai specific, cum ar fi ”Compania x Ianuarie 2017 Scrisoare de intenție”, în loc de ”Scrisoare de intenție”, ca să nu trimiți din greșeală documentul greșit.

Aceeași scrisoare de intenție către orice companie

La fel ca pentru CV-ul pregătit special pentru jobul pentru care aplici, și scrisorii de intenție i se aplică aceleași reguli. În această scrisoare de intenție ai șansa de a evidenția ce ai aduce în plus companiei.

Povestea vieții tale în scrisoarea de intenție

Scrisoarea de intenție trebuie să fie simplă și scurtă, să arate pasiunea ta pentru domeniu sau job, fără prea multă emoție sau detalii ce țin de viața privată.

Ora de sosire versus ora interviului

Dacă ai fost chemată la interviu, găsește calea de mijloc: nu merge nici cu 30 de minute mai repede, dar în nici un caz nu întârzia. Ideal e să fii acolo cu 5-10 minute mai devreme de ora stabilită.

Lipsa cunoștințelor despre companie

La interviu, vei afla multe despre companie și rolul pe care e posibil să îl ocupi în cadrul ei, dar trebuie să vii cu temele făcute de acasă. Caută tot ce e relevant despre angajator și fii pregătită pentru interviu cu întrebări pertinente.

Monolog la interviu

Interviul trebuie să fie o conversație, nu un monolog sau o prezentare. Nu fii tu cea care vorbește mereu, dar nici nu lăsa intervievatorul să scoată cuvintele cu cleștele.

A vorbi de rău fostul angajator

Indiferent cât de rău a fost la ultimul loc de muncă, niciodată nu vei vorbi de rău fostul angajator. Cel care te va intervieva va presupune că vei face acest lucru din nou când vei părăsi compania.

Lipsa entuziasmului la interviu

Un om de HR vede candidați după candidați, astfel că un pic de entuziasm face procesul mai plăcut pentru ambele părți. Același sfat se aplică și la telefon, unde vocea e singura care îi transmite angajatorului atitudinea ta.

Fără întrebări pentru intervievator

Nu există interviu mai nereușit decât cel în care candidatul nu are nici o întrebare despre job. Evită să pui întrebări generice, care au fost deja acoperite în interviu.

Un mesaj de mulțumire trimis prea târziu

Oamenii din HR sunt uimiți de cât de puțini candidați trimit un mesaj de mulțumire după interviu. Cel mai bine e să revii în maximum 48 de ore de la interviu și să subliniezi interesul pentru jobul la care ai aplicat.

Indiferent că aplici pentru un job în Timisoara, in Bucuresti sau intr-un un alt oraș, recomandările incluse în concluziile raportului ” Piața forței de muncă în 2017 "> Piața forței de muncă în 2017 ”, realizat de hipo.ro, îți vor fi extrem de utile în procesul de căutare a jobului pe care ți-l dorești. Mult succes!

Articole recomandate

De ce videochatul nu a fost afectat de pandemie? De ce videochatul nu a fost afectat de pandemie?
De ce este videochatul o meserie cautata pe vreme de pandemie? Desi pare surprinzator, exista si industrii care nu au fost deloc afectate de pandemie. In contextul prabusirii economice, industria videochatului este una dintre cele care nu au avut de suferit. Persoanele care activeaza in acest
Bune practici pentru crearea unui mediu de lucru Euromaster atractiv Bune practici pentru crearea unui mediu de lucru Euromaster atractiv
Atunci cand incepi sa lucrezi pentru un angajator nou, cu siguranta iti doresti sa ai parte de o experienta care sa te ajute sa te dezvolti din punct de vedere profesional. Vrei sa pui in aplicare si sa iti dezvolti abilitatile actuale, dar si sa deprinzi altele noi. Totodata, iti doresti sa ai
De ce este necesar un aparat profesional pentru cafea intr-un birou? De ce este necesar un aparat profesional pentru cafea intr-un birou?
Cafeaua reprezintă ceasul deșteptător pentru mulți dintre noi. O gură de cafea și ne umplem instant de multă energie și nu este de mirare: cofeina își face mereu treaba. Studiile privind consumul de cafea în mediul business în România
Cum iti dai seama ca o oferta de angajare in videochat in Bucuresti este cu adevarat profesionista? Cum iti dai seama ca o oferta de angajare in videochat in Bucuresti este cu adevarat profesionista?
Daca alegi studioul potrivit, cariera de videochat in Bucuresti iti poate aduce numeroase satisfactii. Cum reusesti insa sa faci diferenta intre diferitele oferte de angajare? Ce diferentiaza o companie serioasa de una care nu merita increderea ta? Iata cateva elemente de care e bine sa tii cont!
Joburile care iti ofera cazare gratuita in Bucuresti Joburile care iti ofera cazare gratuita in Bucuresti
Începutul este mereu greu, dar nimeni nu se așteptă să fie atât de greu pentru un tânăr să locuiască singur în capitala României. Deși țara noastră nu este una dintre cele mai scumpe țări din Europa, salariile pentru un