Skip to article

Calatorie in timp

Calatorie in timp
Cuvantul criza pentru majoritatea dintre noi a devenit un cliseu. Cand vad stiri despre criza schimb canalul. Putem sa negam criza, nu putem insa sa o ignoram. Dincolo de efectele inerente (somaj, consum redus, etc.) avem de-a face si cu un blocaj mental, atat la nivel de companii cat si la nivel individual.

In acest moment fiecare dintre noi, companie sau individ, avem trei variante:
1. victimizare
2. pasivitate
3. cautare de solutii si oportunitati

Propun un exercitiu de imaginatie extrem de simplu pe care-l poti face chiar in timp ce citesti aceste randuri. Iti propun "o calatorie in timp". Imagineaza-ti ca suntem in februarie 2011, iar criza s-a terminat. Vanzarile cresc, implicit consumul, companiile fac angajari masiv, guvernul scade usor fiscalitatea. Intreg poporul respira usurat. Incepe o noua etapa sociala si economica. Numarul de someri 2009-2011 este de 200 000, iar 60 % din companii au falimentat. Nu stim exact ce urmeaza, cert este insa ca nu mai avem de-a face cu un blocaj, iar redresarea a inceput.

Imagineaza-te in 2011 cu bunele si cu relele lui. Vezi efectele din jurul tau si te incearca fel si fel de sentimente. Simti ca ai fi putut face mai multe sau simti ca ai fi putut face mai putine. Ai o "experienta de criza", iar indiferent ce urmeaza, ai acumulat noi experiente si noi trairi.

Vreau sa te intrebi acum, ce ai fi putut face mai mult in acesti doi ani de criza. Vreau sa te intrebi ce oportunitati ai ratat? Cum multi dintre noi stim, dupa ce trece un eveniment ne spunem: daca as fi stiut.... as fi facut cutare sau cutare lucru. Din fericire, in acest moment avem toate datele, chiar daca ne imaginam ca suntem in 2011. Putem trage deja concluzii pe marginea celor trei atitudini de mai sus:

1. cei care s-au victimizat, au ramas victime ale crizei
2. celor care au ramas pasivi, criza nu le-a adus nimic bun, din contra multi dintre ei intrand chiar in prima categorie
3. cei care au cautat solutii si oportunitati in marea lor majoritate sunt bine.

Putem sa dam vina pe sistem, pe criza mondiala si sa nu facem nimic, insa istoria ne arata ca in vremurile de haos si incertitudine cei care au fost deschisi catre solutii au castigat mai mult. Este drept, odata gasite solutiile aplicarea lor presupune si un grad mai mic sau mai mare de risc. Trebuie sa retinem insa ca cel mai mare risc este sa nu risti nimic.
Calatorie in timp


In exercitiul de imaginatie pe care ti l-am propus o sa observi ca mobilizarea era singura solutie. Indiferent ce se va intampla in acesti doi ani concluzia va fi aceeasi: Cei care au ales sa identifice solutii au castigat. Acestia vor fi numiti, mai ales de catre noi romanii, oportunisti si speculanti. Probabil asa si este, insa a nu fi constient ca din punct de vedere economic traim dupa regulile capitaliste inseamna ignoranta, care este mai grava decat prostia in acest caz.

"Fiecare om este ceea ce este datorita alegerilor pe care le face", acesta este moto ul blogului meu personal. Poti alege sa te pui in miscare sau poti alege sa te victimizezi. Nu trebuie sa fii surprins insa ca atunci cand se va termina criza vei suporta efectele alegerilor tale. Poti sa astepti doi ani pentru a trage aceasta concluzie sau te poti mobiliza acum.

Ia o foaie de hartie, imagineaza-ti ca esti in 2011 si criza s-a terminat. Scrie pe hartie cu liniuta lucrurile care ai fi putut sa le faci, dar nu le-ai facut. Nu le-ai facut pentru ca nu ai avut timp sa te gandesti la ele fiind prins in malaxorul grijilor si al crizei. Scrie pe hartie ce ai fi putut face. Incerca sa enumeri macar 10 lucruri care ai fi putut sa le faci. O sa fi surprins placut de rezultate. O sa desprinzi concluzii foarte simple, care pot fi solutii si oportunitati. Din cele 10 alege macar 3 pe care sa le pui in aplicare si incepi sa faci ceva in acest sens.

Este o vorba veche: "Daca tineretea ar sti si batranetea ar putea, totul ar fi excelent". Alege sa faci aceasta "calatorie in timp" si sa observi ce lucruri ai putea sa afli. Incerca, este foarte foarte simplu. Cand faci aceasta calatorie, incerca sa-ti imaginezi si sa traiesti aceasta calatorie. Nu te rezuma la un demers teoretic, incerca sa afli cum te vei simti cand criza s-a terminat. Iti declansezi in acest fel o stare solutie, o stare care sa te ajute sa intuiesti lucrurile pe care ai fi putut sa le faci dar nu le-ai facut.

Poti sa accepti cu placere aceasta provocare. Este un exercitiu simplu de imaginatie, este o maniera in care-ti poti construi o viziune.

Acum, ca si un studiu de caz o sa dau chiar compania la care lucrez. Eu am facut acest simplu exercitiu. Am obtinut o lista, iar mai jos este dezvoltata numai una dintre idei.

In exercitiul de imaginatie mi-am dat seama ca a existat in perioada crizei un blocaj generat de lipsa consumului, implicit a banilor lichizi. La o prima vedere m-am intrebat: Dar de ce-mi trebuiau mie banii? Si mi-am facut o lista de produse si servicii de care as fi avut nevoie in perioada de criza. Practic, nu-mi trebuiau bani de dragul banilor ci-mi trebuiau bani pentru anumite produse sau servicii care tin de cresterea companiei. Si astfel am ajuns la ideea de TROC. Oare nu as putea sa fac, pe langa traininguri contra bani si traininguri contra produse sau servicii? Raspunsul a fost: De ce nu?
Aceasta este una dintre solutii atat pentru mine cat si pentru colaboratori. Am si descoperit cateva avantaje, chiar poate fi una din posibilele solutii. M-am gandit ca este o formula Win-Win.

Citeste aici continuarea!

Autor: Marian Rujoiu
Trainer Extreme Training, The way to excellence
www.traininguri.ro

Articole recomandate

Munca de acasa in pandemie: avantaje si dezavantaje Munca de acasa in pandemie: avantaje si dezavantaje
Munca de acasa a devenit varianta cea mai buna in timpul pandemiei de coronavirus. Foarte multe companii au ales sa isi lase angajatii sa lucreze de la domiciliu pentru a evita raspandirea noului virus aparut din China. Lucrul de acasa are insa avantaje si dezavantaje. Multi angajatori au dezvaluit
INTERVIU Claudia Purde, fondatoarea Prichindel.ro, despre cum sa ai o afacere de succes in timpul pandemiei INTERVIU Claudia Purde, fondatoarea Prichindel.ro, despre cum sa ai o afacere de succes in timpul pandemiei
Pentru majoritatea dintre noi, pandemia de coronavirus a adus cu sine nenumarate temeri, de la cele legate de sanatatea proprie si a celor dragi la griji privind siguranta financiara si a continuitatii business-urilor. Cu aceste temeri s-a confruntat si Claudia Purde, fondatoarea magazinului online
Antreprenorii pot fi actionari unici in mai multe SRL Antreprenorii pot fi actionari unici in mai multe SRL
Antreprenorii pot fi actionari unici in mai multe societati cu raspundere limitata, potrivit unui act normativ privind modificarea Legii societatilor. Legea adoptata de Parlament in decembrie 2019 vizeaza anularea interdictiei de a fi actionar unic in mai multe societati cu raspundere limitata sau
Planuri antreprenoriale in fashion? Iata principalele variante! Planuri antreprenoriale in fashion? Iata principalele variante!
Tot mai multe persoane caută opțiuni prin care să poată avea independență financiară și în același timp să poată să stăpânească exclusiv modul în care își manageriază timpul, astfel încât
Elite Meetup: Energie si Smartlife 2020 Elite Meetup: Energie si Smartlife 2020
Elite Business Women (https://ebw.business), cel mai mare club de afaceri românesc dedicat femeilor antreprenor din România, cu prezentă internațională, invită femeile de afaceri să participe la o nouă întrunire, prima din acest an – Elite Meetup: