Skip to article

Cauti un loc de munca in strainatate? Uite ce trebuie sa stii!

Cauti un loc de munca in strainatate? Uite ce trebuie sa stii!
In acest articol vei găsi câteva informații importante în cazul în care cauți o ofertă de locuri de muncă in străinătate.

Tot mai des în ultima decadă, sau mai exact de la integrarea României în Uniunea Europeană și deschiderea granițelor, românii au observat că salariile din afară sunt mult mai tentante decât cele din țară. Astfel, foarte mulți și-au luat inima în dinți și au plecat în străînătate pentru a se angaja.
Totuși, sunt încă mulți care nu s-au hotărât încă. De aceea în acest articol vei găsi câteva informații importante în cazul în care cauți o ofertă de locuri de muncă in străinătate.

Italia - preferata românilor

Italia este, cu siguranță, destinația favorită a românilor, atât pentru vacanțe cât și pentru gama variată de joburi oferite acolo. Având o climă mediteraneană, considerabil mai caldă decât a noastră, sunt foarte multe locuri de muncă în timpul verii. Conform legislației în vigoare, românii pot lucra în orice țară care aparține Uniunii Europene.
În Italia, ofertele de muncă sunt de obicei în marile orașe - Florența, Genova, Torino sau Roma. Printre domeniile în care se fac cele mai multe angajări regăsim:

- turism 
- industria modei 
- fabrici 
- inginerie 

Cel mai recomandat este să cunoști măcar limba engleză. Dacă nu, trebuie să știi că italiana este o limbă care poate fi asimilată foarte ușor, deoarece face parte din aceeasi familie lingvistica cu româna.

Ce criterii definesc o țară bună pentru a munci?

Atunci când alegi țara în care vrei să muncești trebuie să ai în vedere anumiți factori. Printre aceștia întâlnim nivelul de trai, salariul mediu lunar, sistemul de sănătate publică și chiar nivelul fericirii localnicilor.

Sistemul de sănătate

Calitatea spitalelor și a îngrijirilor medicale reprezintă un criteriu extrem de important atunci când vine vorba de nivelul de trai. Din nefericire, toți ajungem la un moment dat să ne îmbolnăvim. De aceea, sistemul de sănătate este un factor cheie în alegerea țării în care vrem să muncim sau chiar să ne stabilim. Pe lângă calitatea acestui sistem, trebuie luate în considerare atât asigurările de sănătate, cât și alte taxe pe care le percepe statul respectiv.

Salariul mediu

Bineînțeles, oricine pleacă în afară caută un salariu mai bun decât în țară. Conform unui studiu efectuat în 2018, statul cu cel mai mare salariu mediu lunar din U.E. este Danemarca (aproximativ 3200 de euro), urmat de Luxemburg, Suedia, Finlanda și Irlanda. Deși Danemarca este în topul salariilor europene, cetățenii acestei țări plătesc statului peste 37% din salariul brut pentru a ajunge la această sumă. La coada clasamentului întâlnim Bulgaria, cu un salariu mediu net de doar 457 de euro pe lună.

Nivelul de fericire

Oamenii sunt inventivi și curioși. În anul 2011, câțiva cercetători s-au gândit cum să calculeze nivelul de fericire al diferitor state. În ultimii ani, tehnica lor de prelucrare a datelor a ajuns să fie extrem de eficientă. Studiile efectuate în anul 2020 au concluzionat că cea mai fericită țară din lume este...Finlanda! Unul dintre motivele pentru care finlandezii sunt atât de mulțumiți de viața lor este faptul că nu au parte de o supraveghere atât de strictă la locul de muncă. Pe lângă asta, sistemul lor politic are una dintre cele mai mici rate ale corupției din lume, iar democrația funcționează la cote aproape ideale.

România ca stat membru al Uniunii Europene

Din fericire, începând cu anul 2007 țara noastră a aderat la Uniunea Europeană. Astfel s-au deschis noi drumuri pentru români, care aveau până atunci nevoie de pașaport pentru a călători sau pentru a munci în diferite țări de pe continent.
Statutul de cetățean european vine cu o mulțime de beneficii - egalitatea la locul de muncă, protejarea drepturilor omului și chiar traversarea în siguranță a frontierelor statelor membre.
Statutul de țară europeană a adus, pe lângă beneficiile prezentate mai sus, o întreagă gamă de oferte de muncă in străinătate.

Concluzii - experiențe noi, oferte variate

Să muncești în străinătate nu este lucru ușor. De multe ori, oamenii nu pleacă din țară de frica necunoscutului. Totuși, atâta timp cât locul de muncă este negociat înainte de plecare nu ar trebui să existe probleme.
Faptul că în țările Uniunii Europene (și nu numai) există o gamă mult mai variată de joburi reprezintă un avantaj deosebit pentru cei care vor să muncească în străinătate.
Experiențele noi din afara granițelor, descoperirea tradițiilor și obiceiurilor unei alte țări și salariul atractiv reprezintă principalele motive pentru care cineva ar pleca în străinătate.

Articole recomandate

Recomandari pentru angajatori - Cinci modalitati prin care poti asigura o mai buna retentie a femeilor in compania ta Recomandari pentru angajatori - Cinci modalitati prin care poti asigura o mai buna retentie a femeilor in compania ta
În ultimii doi ani, un număr semnificativ de femei au fost puse în situaţia de a renunţa la jobul avut pentru a-și supraveghea copii în contextul adoptării pe scară largă a cursurilor online. Totodată, multe angajate au fost forțate
Promovare PPC: top 10 tendinte pentru anul 2022 Promovare PPC: top 10 tendinte pentru anul 2022
Indiferent daca activezi intr-o agentie, esti freelancer sau conduci un start-up, trebuie sa ramai la curent cu lumea PPC, care evolueaza rapid. Noile tendinte ale anului 2022 se creioneaza deja. E bine sa intelegi ca noile campanii publicitare au nevoie de un suflu modern, de reinventare, intr-un
Femei in functii de conducere. Sfaturi simple pentru a avea succes si a te impune in lumea dominata inca de barbati Femei in functii de conducere. Sfaturi simple pentru a avea succes si a te impune in lumea dominata inca de barbati
Egalitatea de gen reprezinta una dintre preocuparile constante in societatea actuala. La nivel international, au fost stabilite strategii pe termen mediu si lung pentru a elimina inechitatile privind accesul femeilor la educatie sau functii de conducere, dar si in ceea ce priveste egalitatea de
Videochat in Bucuresti? Iata oportunitatile, dar si ce se asteapta de la tine! Videochat in Bucuresti? Iata oportunitatile, dar si ce se asteapta de la tine!
O colaborare se dovedeste de succes atunci cand ambele parti sunt de buna credinta si fiecare partener face tot ce depinde de el pentru ca lucrurile sa mearga cat mai bine. Astfel, si reusita ca model de videochat in Bucuresti poate fi obtinuta in urma unei bune colaborari intre fiecare fata si
Romancele, tot mai dornice de dezvoltare personala. Ce metode aleg? Romancele, tot mai dornice de dezvoltare personala. Ce metode aleg?
In ultimii ani, romancele au devenit tot mai dornice de dezvoltare personala. Aceasta dorinta a venit si din nevoia de a jongla cat mai eficient cu sfera personala si cea profesionala, de a indeplini cu succes rolurile de femeie, mama, sotie, angajat sau antreprenor . Dezvoltarea personala este