Skip to article

Ce configurare de bucatarie e potrivita pentru restaurantul tau

Ce configurare de bucatarie e potrivita pentru restaurantul tau
Orice bucătărie de restaurant include 5 zone distincte: depozitare, spălat, pregătire, gătit, servit. Însă ceea ce dictează modul în care vei aranja aceste zone este meniul restaurantului tău. În funcție de acesta se așează totul în bucătărie.

Înainte de a-ți prezenta tipul de configurări, haide să vedem ce vei avea de inclus în fiecare zona din bucătărie:    

Zona de depozitare

Un restaurant are nevoie de zone generoase pentru depozitarea ustensilelor de lucru, de gătit, pentru alimente perisabile și neperisabile, pentru vesela și tacâmurile pe care le folosești pentru a pregăti și servi mâncarea. Fiecare lucru depozitat are nevoie de un loc dedicat, știut de fiecare component al echipei.

Zona pentru spălat

Mulți proprietari de restaurante preferă să creeze două zone pentru spălat: una pentru alimente, alta pentru vasele murdare. Separarea celor două contribuie la asigurarea igienei din bucătărie și a faptului că nici un rest de mâncare nu va atinge vreun aliment proaspăt.

Zona de pregătire a alimentelor

În funcție de complexitatea meniului tău, vei avea una sau mai multe zone de pregătire. Aici se află cel puțin o masă de lucru de inox sau un blat pentru a tăia și pregăti alimentele ce stau la baza preparatelor din meniul restaurantului tău, și cel puțin un frigider dacă gătirea ori servirea nu se face imediat.

Zona de gătit

Această zonă s-ar putea să difere sau chiar să lipsească cu desăvârșire în cazul restaurantelor care adoptă conceptul raw-vegan. Însă, cele mai multe restaurante sunt dotate cu diferite aparate profesionale care ajută la obținerea preparatului perfect.

Zona pentru servit

În această zonă a bucătăriei, preparatele capătă cea mai bună formă pentru a fi servite clienților. În zona de servit, o masa de inox cu sistem de încălzire este esențială pentru a servi preparatele calde la temperatura potrivită și a oferi clienților cea mai bună experiență culinară.

Odată ce ai lista cu aparatura și mobila necesară în fiecare zonă, e timpul să îți alegi configurarea care se potrivește cel mai bine cu spațiul din bucătăria ta, cu specificul restaurantului tău și cu conceptul pe care se bazează afacerea ta.

Configurarea în linie

Similară cu o linie de asamblare dintr-o fabrică, această configurare este foarte potrivită dacă restaurantul tău are un meniu restrâns sau care conține preparate foarte asemănătoare. Dacă plănuiești deschiderea unei pizzerii sau a unui fast food cu sandwich-uri, această configurare te ajută să fii mult mai eficient.

Configurarea de tip insulă

Bucătăria cu insula face mult mai ușoară supervizarea echipei de către bucătar și facilitează o comunicarea între membrii echipei. Insula este o variantă potrivită doar pentru bucătăriile generoase, care permit poziționarea centrală a spațiului pentru gătit, în timp ce restul zonelor sunt dispuse de jur împrejur.

Configurarea în funcție de zone de preparare

Când meniul este variat și personalul numeros, aceasta configurare permite prepararea în paralel a mai multor feluri de mâncare. Fiecare zonă va fi dotată diferit, în funcție de mobila și aparatura necesară. Dacă îți faci la comandă o masă de inox care poate include și sertare, polițe, dulap, sisteme de încălzire etc, vei optimiza la maximum spațiul disponibil în fiecare zonă.

Configurarea de tip bucătărie deschisă

Această configurare are mare succes în restaurantele mici, fiind o experiență mult mai interesantă deoarece clienții tăi pot urmări modul în care bucătarul gătește preparatul comandat. Ai nevoie de măsuri de siguranță pentru protecția clienților și de igienă pentru păstrarea alimentelor intacte, iar un paravan de sticlă este o soluție elegantă și eficientă.

Ca totul să fie mai simplu, când îți configurezi bucătăria, poți apela la specialiști în echipamente profesionale pentru restaurante, care sunt la curent cu cele mai noi aparturi și cu legislația în vigoare.

Articole recomandate

De ce videochatul nu a fost afectat de pandemie? De ce videochatul nu a fost afectat de pandemie?
De ce este videochatul o meserie cautata pe vreme de pandemie? Desi pare surprinzator, exista si industrii care nu au fost deloc afectate de pandemie. In contextul prabusirii economice, industria videochatului este una dintre cele care nu au avut de suferit. Persoanele care activeaza in acest
Bune practici pentru crearea unui mediu de lucru Euromaster atractiv Bune practici pentru crearea unui mediu de lucru Euromaster atractiv
Atunci cand incepi sa lucrezi pentru un angajator nou, cu siguranta iti doresti sa ai parte de o experienta care sa te ajute sa te dezvolti din punct de vedere profesional. Vrei sa pui in aplicare si sa iti dezvolti abilitatile actuale, dar si sa deprinzi altele noi. Totodata, iti doresti sa ai
De ce este necesar un aparat profesional pentru cafea intr-un birou? De ce este necesar un aparat profesional pentru cafea intr-un birou?
Cafeaua reprezintă ceasul deșteptător pentru mulți dintre noi. O gură de cafea și ne umplem instant de multă energie și nu este de mirare: cofeina își face mereu treaba. Studiile privind consumul de cafea în mediul business în România
Cum iti dai seama ca o oferta de angajare in videochat in Bucuresti este cu adevarat profesionista? Cum iti dai seama ca o oferta de angajare in videochat in Bucuresti este cu adevarat profesionista?
Daca alegi studioul potrivit, cariera de videochat in Bucuresti iti poate aduce numeroase satisfactii. Cum reusesti insa sa faci diferenta intre diferitele oferte de angajare? Ce diferentiaza o companie serioasa de una care nu merita increderea ta? Iata cateva elemente de care e bine sa tii cont!
Joburile care iti ofera cazare gratuita in Bucuresti Joburile care iti ofera cazare gratuita in Bucuresti
Începutul este mereu greu, dar nimeni nu se așteptă să fie atât de greu pentru un tânăr să locuiască singur în capitala României. Deși țara noastră nu este una dintre cele mai scumpe țări din Europa, salariile pentru un