Skip to article

Cerere de divort - model

Desfacerea casatoriei prin divort este mijlocul juridic prin care se pune capat existentei casatoriei pe cale judecatoreasca.

Modalitati de desfacere a casatoriei

Potrivit legislatiei in vigoare, exista doua forme de desfacere a casatoriei prin divort si anume:
- divortul amiabil, prin consimtamantul sotilor;
- divortul din motive temeinice, atunci cand raporturile dintre soti sunt grav si iremediabil vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila.

Pentru pronuntarea divortului prin consimtamantul sotilor, trebuie indeplinite cateva conditii cumulativ: actiune de divort
- ambii soti sa fie de acord cu divortul;
- sa fi trecut cel putin un an de la incheierea casatoriei pana la data sesizarii instantei;
- sa nu existe minori din casatorie.

In ceea ce priveste competenta materiala, instanta competenta este Judecatoria.
Regula este ca instanta competenta teritoriala care sa solutioneze actiunea de divort este instanta ultimului domiciliu comun al sotilor, daca cel putin unul dintre soti mai locuieste in circumscriptia acelei Judecatorii.

Sotul reclamant trebuie sa depuna personal actiunea la judecatorul de serviciu de la Judecatoria in raza careia se afla ultimul domiciliu comun al sotilor, in doua exemplare- daca sotii nu au copii minori- si in trei exemplare daca au. Judecatorul are obligatia de a a-i convinge pe cei doi soti sa se impace.

Pentru admiterea actiunii de divort, reclamantul trebuie sa dovedeasca motivele temeinice pentru care doreste divortul, care implica o anumita gravitate a neintelegerilor dintre parti.

Exemple de motive temeinice pot fi:
- parasirea nejustificata a domiciliului comun de catre unul dintre soti;
- infidelitatea unuia dintre soti;
- purtari rele si abuzuri de ordin fizic sau moral care duc la destramarea vietii de familie;
- existenta unor nepotriviri de ordin fiziologic, etc.

Desfacerea casatoriei poate fi ceruta din culpa unuia dintre soti sau din culpa comuna, iar daca ambele parti cer divortul, nu mai este necesar sa se motiveze cererea de incetare a casatoriei.

La desfacerea casatoriei sotii vor hotari daca acela dintre ei care in timpul casatoriei a purtat numele de familie al celuilalt va mai purta numele si dupa divort sau va reveni la numele avut anterior. Pentru motive intemeiate (de exemplu, daca sotul respectiv este cunoscut intr-un anumit domeniu sub numele dobandit in urma casatoriei), instanta poate incuviinta pastrarea numelui dupa desfacerea casatoriei chiar in lipsa unei acord intre soti.

Cererea de divort va fi semnata de ambii soti. In timpul sedintei, presedintele instantei va verifica existenta consimtamantului sotilor si va fixa un termen de 2 luni pana la judecarea divortului in sedinta publica.

La termenul de judecata instanta va verifica daca sotii insista pentru desfacerea casatoriei pe baza acordului lor si, in caz afirmativ, va trece la judecarea cererii fara a mai administra probe cu privire la motivele de divort.

In acest caz, judecatorul hotareste desfacerea casatoriei fara a pronunta insa divortul din vina unuia sau a ambilor soti. Casatoria este desfacuta din ziua in care hotararea prin care s-a pronuntat divortul a ramas irevocabila.

Partajul este obligatoriu in instanta daca exista vreun bun imobil.


Acte necesare actiunii de divort

La actiunea de divort se ataseaza o serie de acte:

- certificatul de casatorie in original;
Daca acesta este pierdut sau este retinut de catre sotul care nu este de acord cu divortul, este nevoie ca persoana in cauza sa se adreseze serviciului de stare civila unde a fost incheiata casatoria si sa solicite un duplicat.

- copiile actelor de nastere ale copiilor (cand e cazul);

- certificate medico -legale (cand e cazul, pentru dovedirea unor eventuale agresiuni din partea celuilalt sot);

Este recomandabil ca acestea sa nu se depuna in original, pentru a evita sustragerea lor de catre celalalt sot.

- chitanta doveditoare pentru plata taxei judiciare de timbru.
Taxa judiciara de timbru este de 342.000 lei daca cererea se intemeiaza pe art.38 alin.1 si 2 din Codul Familiei si 68.000 lei daca este nntemeiata pe art.38 alin.3 din Codul fam sau daca sotul reclamant nu are venituri.

Probatiunea judiciara
In procedura divortului exista cateva derogari de la dreptul comun, astfel in procesul de divort nu se poate lua interogatoriu partilor pentru dovedirea motivelor de divort pentru a se evita pronuntarea unui divort prin acordul partilor.

Se pot audia in calitate de martori si rudele si afinii (ruda prin alianta) cu exceptia descendentilor partilor in proces.

Termenul de apel ca si cel de recurs este de 30 de zile si curge de la comunicarea hotararii.


Mentiuni necesare in cererea de divort

-numele si adresa reclamantului;
-numele si adresa paratului;
-data si locul unde a fost incheiata casatoria;
- date privind copiii: daca exista - numele si data nasterii acestora; daca nu exista - se mentioneaza acest lucru;
- date cu privire la locuinta ;
- date cu privire la nume, daca se solicita pastrarea numelui sau revenirea la cel anterior casatoriei;
- solicitarea pensiei de intretinere (daca este cazul);
- motivele care au dus la divort. Se mentioneaza daca au existat acte de violenta morala sau fizica, daca sotul parat nu manifesta nici un interes fata de viata de familie, daca intretinea relatii extraconjugale, daca era consumator de bauturi alcoolice, daca au existat despartiri etc.;
- solicitarea unor cheltuieli de judecata.

In cazul in care exista numeroasa doamne care vor sa divorteze dar sunt speriate de taxele pentru divort sa stiti ca nu sunt foarte mari iar daca nu aveti posibilitatea sa va platiti un avocat va oferim un model de cerere de divort pentru a veni in sprijinul dumneavoastra. In rest inarmati-va cu curajul de a pune capat unei situatii umilitoare.

Actiune de divort

Domnule presedinte,

Subsemnatul _________, domiciliat in_________, judetul________, str.________, nr.___ , etajul___, apart.___, chem in judecata pe sotul meu________ domiciliat in________ , judetul________, str.______, nr._______, etajul___, apart.___, pentru ca prin hotararea pe care o veti pronunta sa desfaceti casatoria incheiata intre subsemnata si paratul ______, la data de_____ si inscrisa in registrul de stare civila sub nr._____ din acel an, obligand, totodata, pe parat sa-mi plateasca cheltuielile de judecata.

Motivele actiunii sunt urmatoarele (le puteti adapta in functie de problemele dumneavoastra, cererea este doar un model):

In fapt, paratul a manifestat de la inceputul casatoriei noastre o atitudine fizica violenta supunandu-ma pe mine si fiica mea la grave abuzuri fizice si psihice inca de la inceputul casniciei noastre.

Consider ca aceasta comportare a sotului meu constituie un motiv temeinic de desfacere a casatoriei, a carei continuare nu mai este posibila din punctul meu de vedere. Mentionez ca din casatoria noastra a rezultat un copil care este acum major.

In drept, imi intemeiez actiunea pe dispozitiile art. 38 din Codul familiei.
In dovedirea ei inteleg si ma folosesc de proba cu martori, pentru care propun pe:
1.________, domiciliat in_____, judetul____, str._____, nr._____, etajul____, apart._____;
2.________, domiciliat in_____, judetul_____, str._____, nr._____, etajul____, apart._____.

Depun prezenta actiune, precum si copie autentificata de pe certificatul constatator al casatoriei incheiate intre mine si parat, in dublu exemplar, dintre care unul pentru instanta si altul pentru a fi comunicat paratului.

Semnatura reclamantului

Articole recomandate

Cauti un job bine platit? Un studio de videochat din Bucuresti face angajari! Cauti un job bine platit? Un studio de videochat din Bucuresti face angajari!
Astazi, e din ce in ce mai greu sa gasesti un job care sa ti se potriveasca perfect. Multe dintre locurile de munca de pe piata fie nu iti ofera satisfactia financiara, fie nu au un program stabil, aspect care iti poate influenta negativ viata personala. Tocmai de aceea, ideea de a lucra intr-un
Ce documente iti sunt necesare pentru un credit pe firma, fara garantii? Ce documente iti sunt necesare pentru un credit pe firma, fara garantii?
Una dintre condițiile esențiale pentru dezvoltarea afacerii tale este găsirea soluțiilor potrivite de finanțare. Fie că vorbim despre finanțarea firmelor mici, aflate la început – sau cele care își doresc să se dezvolte sau despre
Cum inveti eficient pentru BAC Cum inveti eficient pentru BAC
Bacalaureatul este probabil una dintre cele mai solicitante probe pe care elevii o au de dat. Si cu toate ca atesta insusirea cunostintelor predate in scoala, pentru cei mai multi, Bacalaureatul este un examen extrem de dificil. Daca speri sa obtii rezultate incredibile la examenul maturitatii si
Povestea femeii din spatele unui business de 400 mil euro Povestea femeii din spatele unui business de 400 mil euro
In anul 1993, Elena Kovacs, pe atunci o tanara economista proaspat iesita de pe bancile facultatii, primeste o oferta pe cat de extravaganta, pe atat de tentanta. Un antreprenor sas, pe nume Juergen Schunn, proaspat intors in Romania, dupa 11 ani petrecuti in Germania, ii propune sa preia fraiele
ELITE Business Women, cea mai mare companie de antreprenoriat feminin din Romania va invita la Gala - Women On Top Extreme ELITE Business Women, cea mai mare companie de antreprenoriat feminin din Romania va invita la Gala - Women On Top Extreme
Bucureşti, 15 aprilie Gala Women on Top Extreme reprezintă un eveniment inedit care se va desfăşura la Bucureşti, în data de 16 Mai, la Club Diamon. Acesta îşi propune să descopere şi să promoveze poveşti şi caractere feminine, care
Acest site foloseste Cookie-uri.
Folosim cookie-uri pentru a personaliza continutul si reclamele, pentru a oferi caracteristici specifice retelelor sociale si pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, impartasim informatii despre felul in care ne utilizati site-ul, cu partenerii nostri de pe retelele sociale, de publicitate si de statistica in conformitate cu Politica de confidentialitate. Va puteti administra preferintele in Setari cookie.
Ele.ro iti recomanda