Skip to article

Clauza de neconcurenta, pe intelesul tuturor

Clauza de neconcurenta, pe intelesul tuturor
Odata cu incheierea contractului de munca la un angajator si angajarea in alta parte, destul de multe persoane au avut surpriza neplacuta sa fie ori amenintate de fostul angajator ca vor fi date in judecata, ori chiar au suportat represalii in noua cariera, pe baza invocarii clauzei de neconcurenta.

Desi in Legislatia Muncii aceasta clauza are precizate clar conditiile pentru ca ea sa-si produca efectele, multe persoane nu le stiu, iar multi angajatori profta de aceasta lacuna pentru a obtine avantaje, chiar si dupa ce persoana respectiva nu mai este angajata acolo.

Rasfoind putin Legislatia Muncii, am aflat urmatoarele:

Potrivit art.21 din Codul Muncii, se mentioneaza:

"(1) La incheierea contractului individual de munca sau pe parcursul executarii acestuia, partile pot negocia si cuprinde in contract o clauza de neconcurenta prin care salariatul sa fie obligat ca dupa incetarea contractului sa nu presteze, in interesul sau propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau, in schimbul unei indemnizatii de neconcurenta lunare pe care angajatorul se obliga sa o plateasca pe toata perioada de neconcurenta.

(2) Clauza de neconcurenta isi produce efectele numai daca in cuprinsul contractului individual de munca sunt prevazute in mod concret activitatile ce sunt interzise salariatului la data incetarii contractului, cuantumul indemnizatiei de neconcurenta lunare, perioada pentru care isi produce efectele clauza de neconcurenta, tertii in favoarea carora se interzice prestarea activitatii, precum si aria geografica unde salariatul poate fi in reala competitie cu angajatorul.

(3) Indemnizatia de neconcurenta lunara datorata salariatului nu este de natura salariala, se negociaza si este de cel putin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei incetarii contractului individual de munca sau, in cazul in care durata contractului individual de munca a fost mai mica de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului."

Asadar, clauza de neconcurenta ori isi face aparitia inca de la incheierea contractului individual de munca, ori poate aparea pe parcurs, prin incheierea unui contract aditional.

Fie una fie alta, ea trebuie sa existe in timpul cat anagajatul a prestat activitatea la locul de munca. Clauza neexistenta, dar invocata dupa incetarea contractului este un abuz.

De asemenea, in cazul in care in cuprinsul contractului individual de munca nu sunt prevazute in mod concret activititatile interzise salariatului, cuantumul lunar al indemnizatiei, perioada pentru care isi produce efectele clauza, tertii in favoarea carora se interzice prestarea activitatii si aria geografica, aceasta clauza este lovita de nulitate.

La fel, potrivit legislatiei in vigoare, indemnizatia de neconcurenta reprezinta o suma cheltuita de angajator, fiind deductibila la calculareal profitului impozabil, impozitandu-se la persoana fizica beneficiara.

Din pacate, toti mai multi fosti angajati se plang de abuzuri ale fostilor angajatori, sau de abuzuri pe parcursul prestarii activitatii intr-o companie, fiind oarecum obligate sa semneze contracte aditionale care mentioneaza conditii aberante.

De multe ori aceste contracte aditionale tind sa intre in conflict cu drepturile individuale, pentru ca depasesc limitele normale si legale, iar obligatia de neconcurenta se transforma intr-o limitare a dreptului constitutional la munca.

Articole recomandate

Studiu: Romanii prefera munca de acasa. Nu mai vor sa se intoarca la birou Studiu: Romanii prefera munca de acasa. Nu mai vor sa se intoarca la birou
Romanii nu mai vor sa se intoarca la munca de la birou. Pefera sa munceasca de acasa, arata un studiu realizat de Reveal Marketing Search.  O treime dintre participantii la studiu au declarat ca participa la cursuri online platite sau gratuite si sunt mai preocupati de dezvoltarea personala
6 din zece angajatori verifica profilurile de social media ale candidatilor 6 din zece angajatori verifica profilurile de social media ale candidatilor
Mare atentie la ce postezi pe retelele de socializare daca esti in cautarea unui job! Potrivit celui mai recent studiu, 6 din zece angajatori verifică profilurile de social media, iar aproape patru din zece ţin cont inclusiv de acest criteriu în decizia de recrutare. Reputaţia
5 motive sa alegi imprimante inkjet Brother 5 motive sa alegi imprimante inkjet Brother
Imprimantele inkjet Brother sunt apreciate în rândul consumatorilor care doresc soluții eficiente, randament crescut şi investiții pe termen lung. Fie că vorbim de imprimante, fie că vorbim de sisteme all în one, toate echipamentele de bucură de
Fa si tu o multime de bani din videochat non-adult in Iasi la Heylux! Fa si tu o multime de bani din videochat non-adult in Iasi la Heylux!
Banii sunt mai importanți ca oricând. Mai ales în perioada asta, plină de necunoscute. Când multe joburi dispar sau sunt prost plătite, videochatul în Iași e o opțiune serioasă pentru tine. Oricâte probleme ar fi peste tot, domeniul ăsta
Art Studio Bucuresti - descopera independenta financiara Art Studio Bucuresti - descopera independenta financiara
Despre Art Studio Art Studio Bucuresti iti ofera mai mult decat un loc de munca intr-un studio videochat profesionist. Este locul care iti poate oferi siguranta financiara, stabilitate si confort, totul conform cu legile impuse pe piata muncii. Jobul de model de videochat la Art Studio imbina