Skip to article

Clauza de neconcurenta, pe intelesul tuturor

Clauza de neconcurenta, pe intelesul tuturor
Odata cu incheierea contractului de munca la un angajator si angajarea in alta parte, destul de multe persoane au avut surpriza neplacuta sa fie ori amenintate de fostul angajator ca vor fi date in judecata, ori chiar au suportat represalii in noua cariera, pe baza invocarii clauzei de neconcurenta.

Desi in Legislatia Muncii aceasta clauza are precizate clar conditiile pentru ca ea sa-si produca efectele, multe persoane nu le stiu, iar multi angajatori profta de aceasta lacuna pentru a obtine avantaje, chiar si dupa ce persoana respectiva nu mai este angajata acolo.

Rasfoind putin Legislatia Muncii, am aflat urmatoarele:

Potrivit art.21 din Codul Muncii, se mentioneaza:

"(1) La incheierea contractului individual de munca sau pe parcursul executarii acestuia, partile pot negocia si cuprinde in contract o clauza de neconcurenta prin care salariatul sa fie obligat ca dupa incetarea contractului sa nu presteze, in interesul sau propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau, in schimbul unei indemnizatii de neconcurenta lunare pe care angajatorul se obliga sa o plateasca pe toata perioada de neconcurenta.

(2) Clauza de neconcurenta isi produce efectele numai daca in cuprinsul contractului individual de munca sunt prevazute in mod concret activitatile ce sunt interzise salariatului la data incetarii contractului, cuantumul indemnizatiei de neconcurenta lunare, perioada pentru care isi produce efectele clauza de neconcurenta, tertii in favoarea carora se interzice prestarea activitatii, precum si aria geografica unde salariatul poate fi in reala competitie cu angajatorul.

(3) Indemnizatia de neconcurenta lunara datorata salariatului nu este de natura salariala, se negociaza si este de cel putin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei incetarii contractului individual de munca sau, in cazul in care durata contractului individual de munca a fost mai mica de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului."

Asadar, clauza de neconcurenta ori isi face aparitia inca de la incheierea contractului individual de munca, ori poate aparea pe parcurs, prin incheierea unui contract aditional.

Fie una fie alta, ea trebuie sa existe in timpul cat anagajatul a prestat activitatea la locul de munca. Clauza neexistenta, dar invocata dupa incetarea contractului este un abuz.

De asemenea, in cazul in care in cuprinsul contractului individual de munca nu sunt prevazute in mod concret activititatile interzise salariatului, cuantumul lunar al indemnizatiei, perioada pentru care isi produce efectele clauza, tertii in favoarea carora se interzice prestarea activitatii si aria geografica, aceasta clauza este lovita de nulitate.

La fel, potrivit legislatiei in vigoare, indemnizatia de neconcurenta reprezinta o suma cheltuita de angajator, fiind deductibila la calculareal profitului impozabil, impozitandu-se la persoana fizica beneficiara.

Din pacate, toti mai multi fosti angajati se plang de abuzuri ale fostilor angajatori, sau de abuzuri pe parcursul prestarii activitatii intr-o companie, fiind oarecum obligate sa semneze contracte aditionale care mentioneaza conditii aberante.

De multe ori aceste contracte aditionale tind sa intre in conflict cu drepturile individuale, pentru ca depasesc limitele normale si legale, iar obligatia de neconcurenta se transforma intr-o limitare a dreptului constitutional la munca.

Articole recomandate

De ce videochatul nu a fost afectat de pandemie? De ce videochatul nu a fost afectat de pandemie?
De ce este videochatul o meserie cautata pe vreme de pandemie? Desi pare surprinzator, exista si industrii care nu au fost deloc afectate de pandemie. In contextul prabusirii economice, industria videochatului este una dintre cele care nu au avut de suferit. Persoanele care activeaza in acest
Bune practici pentru crearea unui mediu de lucru Euromaster atractiv Bune practici pentru crearea unui mediu de lucru Euromaster atractiv
Atunci cand incepi sa lucrezi pentru un angajator nou, cu siguranta iti doresti sa ai parte de o experienta care sa te ajute sa te dezvolti din punct de vedere profesional. Vrei sa pui in aplicare si sa iti dezvolti abilitatile actuale, dar si sa deprinzi altele noi. Totodata, iti doresti sa ai
De ce este necesar un aparat profesional pentru cafea intr-un birou? De ce este necesar un aparat profesional pentru cafea intr-un birou?
Cafeaua reprezintă ceasul deșteptător pentru mulți dintre noi. O gură de cafea și ne umplem instant de multă energie și nu este de mirare: cofeina își face mereu treaba. Studiile privind consumul de cafea în mediul business în România
Cum iti dai seama ca o oferta de angajare in videochat in Bucuresti este cu adevarat profesionista? Cum iti dai seama ca o oferta de angajare in videochat in Bucuresti este cu adevarat profesionista?
Daca alegi studioul potrivit, cariera de videochat in Bucuresti iti poate aduce numeroase satisfactii. Cum reusesti insa sa faci diferenta intre diferitele oferte de angajare? Ce diferentiaza o companie serioasa de una care nu merita increderea ta? Iata cateva elemente de care e bine sa tii cont!
Joburile care iti ofera cazare gratuita in Bucuresti Joburile care iti ofera cazare gratuita in Bucuresti
Începutul este mereu greu, dar nimeni nu se așteptă să fie atât de greu pentru un tânăr să locuiască singur în capitala României. Deși țara noastră nu este una dintre cele mai scumpe țări din Europa, salariile pentru un