Skip to article

Clauza de neconcurenta, pe intelesul tuturor

Odata cu incheierea contractului de munca la un angajator si angajarea in alta parte, destul de multe persoane au avut surpriza neplacuta sa fie ori amenintate de fostul angajator ca vor fi date in judecata, ori chiar au suportat represalii in noua cariera, pe baza invocarii clauzei de neconcurenta.

Desi in Legislatia Muncii aceasta clauza are precizate clar conditiile pentru ca ea sa-si produca efectele, multe persoane nu le stiu, iar multi angajatori profta de aceasta lacuna pentru a obtine avantaje, chiar si dupa ce persoana respectiva nu mai este angajata acolo.

Rasfoind putin Legislatia Muncii, am aflat urmatoarele:

Potrivit art.21 din Codul Muncii, se mentioneaza:

"(1) La incheierea contractului individual de munca sau pe parcursul executarii acestuia, partile pot negocia si cuprinde in contract o clauza de neconcurenta prin care salariatul sa fie obligat ca dupa incetarea contractului sa nu presteze, in interesul sau propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau, in schimbul unei indemnizatii de neconcurenta lunare pe care angajatorul se obliga sa o plateasca pe toata perioada de neconcurenta.

(2) Clauza de neconcurenta isi produce efectele numai daca in cuprinsul contractului individual de munca sunt prevazute in mod concret activitatile ce sunt interzise salariatului la data incetarii contractului, cuantumul indemnizatiei de neconcurenta lunare, perioada pentru care isi produce efectele clauza de neconcurenta, tertii in favoarea carora se interzice prestarea activitatii, precum si aria geografica unde salariatul poate fi in reala competitie cu angajatorul.

(3) Indemnizatia de neconcurenta lunara datorata salariatului nu este de natura salariala, se negociaza si este de cel putin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei incetarii contractului individual de munca sau, in cazul in care durata contractului individual de munca a fost mai mica de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului."

Asadar, clauza de neconcurenta ori isi face aparitia inca de la incheierea contractului individual de munca, ori poate aparea pe parcurs, prin incheierea unui contract aditional.

Fie una fie alta, ea trebuie sa existe in timpul cat anagajatul a prestat activitatea la locul de munca. Clauza neexistenta, dar invocata dupa incetarea contractului este un abuz.

De asemenea, in cazul in care in cuprinsul contractului individual de munca nu sunt prevazute in mod concret activititatile interzise salariatului, cuantumul lunar al indemnizatiei, perioada pentru care isi produce efectele clauza, tertii in favoarea carora se interzice prestarea activitatii si aria geografica, aceasta clauza este lovita de nulitate.

La fel, potrivit legislatiei in vigoare, indemnizatia de neconcurenta reprezinta o suma cheltuita de angajator, fiind deductibila la calculareal profitului impozabil, impozitandu-se la persoana fizica beneficiara.

Din pacate, toti mai multi fosti angajati se plang de abuzuri ale fostilor angajatori, sau de abuzuri pe parcursul prestarii activitatii intr-o companie, fiind oarecum obligate sa semneze contracte aditionale care mentioneaza conditii aberante.

De multe ori aceste contracte aditionale tind sa intre in conflict cu drepturile individuale, pentru ca depasesc limitele normale si legale, iar obligatia de neconcurenta se transforma intr-o limitare a dreptului constitutional la munca.

Articole recomandate

Planuri antreprenoriale in fashion? Iata principalele variante! Planuri antreprenoriale in fashion? Iata principalele variante!
Tot mai multe persoane caută opțiuni prin care să poată avea independență financiară și în același timp să poată să stăpânească exclusiv modul în care își manageriază timpul, astfel încât
Elite Meetup: Energie si Smartlife 2020 Elite Meetup: Energie si Smartlife 2020
Elite Business Women (https://ebw.business), cel mai mare club de afaceri românesc dedicat femeilor antreprenor din România, cu prezentă internațională, invită femeile de afaceri să participe la o nouă întrunire, prima din acest an – Elite Meetup:
Ai schimbat locul de munca? S-ar putea sa ai nevoie de fisa medicala pentru angajare Ai schimbat locul de munca? S-ar putea sa ai nevoie de fisa medicala pentru angajare
Un job nou inseamna o noua etapa in viata ta! Probabil ca esti incantata de schimbarea aparuta si de oportunitatile pe care aceasta le aduce. Daca te afli in situatia de a schimba locul de munca, exista cateva aspecte la care sa fii atenta. Dincolo de faptul ca urmeaza sa te adaptezi noului birou
3 modalitati prin care poti scapa de teama vorbitului in public 3 modalitati prin care poti scapa de teama vorbitului in public
Vorbitul in public este printre cel mai des intalnite temeri ale oamenilor. Iar daca ne gandim la faptul ca noi relationam zilnic cu alte persoane si discutam mereu cu oamenii, aceasta temere pare relativ usor de depasit. Ei bine, pentru unii oameni nu este chiar atat de usor. Insa solutii exista
Elite Business Women te invata cum sa atragi finantare - Un hotel in valoare de 10 milioane de EURO, construit prin Ajutor de Stat Elite Business Women te invata cum sa atragi finantare - Un hotel in valoare de 10 milioane de EURO, construit prin Ajutor de Stat
Elite Business Women, un club dedicat femeilor antreprenor din țară și din străinătate, prezintă o analiză cu privire la sursele de finanțare pe care antreprenorii le au la dispoziție. Conform Roxanei Mircea, consultant în atragerea de fonduri UE