Skip to article

Clauza de neconcurenta, pe intelesul tuturor

Clauza de neconcurenta, pe intelesul tuturor
Odata cu incheierea contractului de munca la un angajator si angajarea in alta parte, destul de multe persoane au avut surpriza neplacuta sa fie ori amenintate de fostul angajator ca vor fi date in judecata, ori chiar au suportat represalii in noua cariera, pe baza invocarii clauzei de neconcurenta.

Desi in Legislatia Muncii aceasta clauza are precizate clar conditiile pentru ca ea sa-si produca efectele, multe persoane nu le stiu, iar multi angajatori profta de aceasta lacuna pentru a obtine avantaje, chiar si dupa ce persoana respectiva nu mai este angajata acolo.

Rasfoind putin Legislatia Muncii, am aflat urmatoarele:

Potrivit art.21 din Codul Muncii, se mentioneaza:

"(1) La incheierea contractului individual de munca sau pe parcursul executarii acestuia, partile pot negocia si cuprinde in contract o clauza de neconcurenta prin care salariatul sa fie obligat ca dupa incetarea contractului sa nu presteze, in interesul sau propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau, in schimbul unei indemnizatii de neconcurenta lunare pe care angajatorul se obliga sa o plateasca pe toata perioada de neconcurenta.

(2) Clauza de neconcurenta isi produce efectele numai daca in cuprinsul contractului individual de munca sunt prevazute in mod concret activitatile ce sunt interzise salariatului la data incetarii contractului, cuantumul indemnizatiei de neconcurenta lunare, perioada pentru care isi produce efectele clauza de neconcurenta, tertii in favoarea carora se interzice prestarea activitatii, precum si aria geografica unde salariatul poate fi in reala competitie cu angajatorul.

(3) Indemnizatia de neconcurenta lunara datorata salariatului nu este de natura salariala, se negociaza si este de cel putin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei incetarii contractului individual de munca sau, in cazul in care durata contractului individual de munca a fost mai mica de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului."

Asadar, clauza de neconcurenta ori isi face aparitia inca de la incheierea contractului individual de munca, ori poate aparea pe parcurs, prin incheierea unui contract aditional.

Fie una fie alta, ea trebuie sa existe in timpul cat anagajatul a prestat activitatea la locul de munca. Clauza neexistenta, dar invocata dupa incetarea contractului este un abuz.

De asemenea, in cazul in care in cuprinsul contractului individual de munca nu sunt prevazute in mod concret activititatile interzise salariatului, cuantumul lunar al indemnizatiei, perioada pentru care isi produce efectele clauza, tertii in favoarea carora se interzice prestarea activitatii si aria geografica, aceasta clauza este lovita de nulitate.

La fel, potrivit legislatiei in vigoare, indemnizatia de neconcurenta reprezinta o suma cheltuita de angajator, fiind deductibila la calculareal profitului impozabil, impozitandu-se la persoana fizica beneficiara.

Din pacate, toti mai multi fosti angajati se plang de abuzuri ale fostilor angajatori, sau de abuzuri pe parcursul prestarii activitatii intr-o companie, fiind oarecum obligate sa semneze contracte aditionale care mentioneaza conditii aberante.

De multe ori aceste contracte aditionale tind sa intre in conflict cu drepturile individuale, pentru ca depasesc limitele normale si legale, iar obligatia de neconcurenta se transforma intr-o limitare a dreptului constitutional la munca.

Articole recomandate

Cum alegi cele mai bune oferte de angajari videochat din Bucuresti? Cum alegi cele mai bune oferte de angajari videochat din Bucuresti?
Una dintre cele mai mari probleme pentru un model aflat la început de carieră este identificarea celor mai bune oferte de angajări videochat . La o simplă căutare în anunțurile din site-urile de joburi vei descoperi sute de oferte, care mai de care mai tentante,
Ce configurare de bucatarie e potrivita pentru restaurantul tau Ce configurare de bucatarie e potrivita pentru restaurantul tau
Orice bucătărie de restaurant include 5 zone distincte: depozitare, spălat, pregătire, gătit, servit. Însă ceea ce dictează modul în care vei aranja aceste zone este meniul restaurantului tău. În funcție de acesta se așează totul
Top 5 cele mai cautate cursuri in pandemie Top 5 cele mai cautate cursuri in pandemie
Luam parte impreuna la acelasi scenariu, dar adevarul este ca fiecare simtim starea actuala si o intepretam, intr-un mod diferit. Unii mai afectati decat ceilalti, altii mai increzatori in fortele proprii, mai hotarati ca niciodata de a creste si a evolua. Indiferent in care dintre situatii ne
Femei in IT - 5 motive sa urmezi o cariera digitala Femei in IT - 5 motive sa urmezi o cariera digitala
Știai că unul dintre primii programatori din lume a fost o femeie? Numele ei era Ada Lovelace, o matematiciană britanică din secolul 19 care a fost prima dintre oamenii de știință care a identificat potențialul de aplicabilitate a capacităților
Ce criterii trebuie sa aiba parintii in vedere atunci cand aleg o clinica stomatologica Ce criterii trebuie sa aiba parintii in vedere atunci cand aleg o clinica stomatologica
Pentru copii, facem orice! Aceasta este deviza pe care o urmeaza parintii cand vine vorba despre cresterea copiilor lor. Ca urmare a experientei propriilor copii vizavi de serviciile stomatologice, Ane Mary Popescu a fondat clinicile stomatologice KopfZeit in urma cu 8 ani, alaturi de sotul sau,