Skip to article

Conflictele de munca

Conflictele de munca
Orice dezacord intervenit intre un angajator si persoana angajata se incadreaza in termenul de conflict de munca.

Conform Codului Muncii: "Conflictele dintre salariti si unitatile la care sunt incadrati, cu privire la interesele cu caracter profesional, social sau economic ori la drepturile rezultate din desfasurarea raporturilor de munca, sunt conflicte de munca".

Sub diferitele aspecte pe care le pot prezenta acestea, se afla urmatoarele:

Conflictele de interese
Acestea apar in momentul in care se schimba detalii privitoare la conditiile profesionale, sociale sau economice ale salariatilor, iar aceste schimbari nu sunt acceptaate de ambele parti implicate.

Conflictele de interese se pot declansa spre exemplu daca angajatorul refuza sa initieze negocierea unui contract colectiv de munca, in conditiile in care nu are incheiat un contract colectiv de munca sau contractul colectiv de munca anterior a incetat.

La fel si in cazul in care salariatii au niste revendicari de facut, iar angajatorul refuza sa le ia in considerare. Aici amintim de plata salariilor, negocierile salariilor, durata timpului de munca precum si conditiile de munca.

Conflictele de drepturi
Acestea apar in momentul in care angajatii sunt impiedicati sa isi exercite un drept legal sau indeplinirea unor obligatii decurgand din legi ori din alte acte normative, precum si din contractele colective sau individuale de munca.

Rezolvarea conflictelor de munca se face in mod obligatoriu printr-o procedura stabilita prin lege speciala.

Greva
Definita ca incetarea voluntara si colectiva a lucrului de catre salariati, greva presupune participarea libera a salariatilor, fara ca ea sa presupuna o incalcare a obligatiilor acestora si nu poate avea drept consecinta sanctionarea disciplinara a salariatilor grevisti sau a organizatorilor grevei.

Articole recomandate

De ce videochatul nu a fost afectat de pandemie? De ce videochatul nu a fost afectat de pandemie?
De ce este videochatul o meserie cautata pe vreme de pandemie? Desi pare surprinzator, exista si industrii care nu au fost deloc afectate de pandemie. In contextul prabusirii economice, industria videochatului este una dintre cele care nu au avut de suferit. Persoanele care activeaza in acest
Bune practici pentru crearea unui mediu de lucru Euromaster atractiv Bune practici pentru crearea unui mediu de lucru Euromaster atractiv
Atunci cand incepi sa lucrezi pentru un angajator nou, cu siguranta iti doresti sa ai parte de o experienta care sa te ajute sa te dezvolti din punct de vedere profesional. Vrei sa pui in aplicare si sa iti dezvolti abilitatile actuale, dar si sa deprinzi altele noi. Totodata, iti doresti sa ai
De ce este necesar un aparat profesional pentru cafea intr-un birou? De ce este necesar un aparat profesional pentru cafea intr-un birou?
Cafeaua reprezintă ceasul deșteptător pentru mulți dintre noi. O gură de cafea și ne umplem instant de multă energie și nu este de mirare: cofeina își face mereu treaba. Studiile privind consumul de cafea în mediul business în România
Cum iti dai seama ca o oferta de angajare in videochat in Bucuresti este cu adevarat profesionista? Cum iti dai seama ca o oferta de angajare in videochat in Bucuresti este cu adevarat profesionista?
Daca alegi studioul potrivit, cariera de videochat in Bucuresti iti poate aduce numeroase satisfactii. Cum reusesti insa sa faci diferenta intre diferitele oferte de angajare? Ce diferentiaza o companie serioasa de una care nu merita increderea ta? Iata cateva elemente de care e bine sa tii cont!
Joburile care iti ofera cazare gratuita in Bucuresti Joburile care iti ofera cazare gratuita in Bucuresti
Începutul este mereu greu, dar nimeni nu se așteptă să fie atât de greu pentru un tânăr să locuiască singur în capitala României. Deși țara noastră nu este una dintre cele mai scumpe țări din Europa, salariile pentru un