Skip to article

Cum devii un manager nesuferit? partea I

Cum devii un manager nesuferit? partea I
Sunt metode testate, in sensul ca sunt propuse chiar de angajati. Dupa cum veti vedea, managerul nesuferit este destul de intalnit. Am lansat un concurs pe www.traininguri.ro, iar vizitatorii siteului au propus si au votat propuneri de manageri nesuferiti. Este evident ca am avut de-a face cu o abordare unilaterala a problemei, doar dinspre angajati. Cu toate acestea, nu putem sa negam experientele oamenilor care au avut de-a face cu manageri nesuferiti. Citirea celor 37 de profile de mai jos poate fi foarte folositoare persoanelor aflate intr-una sau mai multe din cele patru situatii:

1. Esti manager si observi ca angajatii nu sunt tocmai prietenosi si ai vrea sa stii unde gresesti!
2. Esti manager si vrei sa devii mai nesuferit decat esti!
3. Esti un manager bun, insa nu-ti strica o trecere in revista a lucrurilor de care trebui sa te feresti!
4. Esti angajat, iti faci treaba bine, dar vrei sa te convingi daca e o problema la tine sau la manager.

Probabil exista si a o cincea categorie, care din pacate se va regasi in multe dintre categoriile de mai jos, motiv pentru care cel mai simplu va cataloga portretele nefundamentate, aruncand in totalitate problemele in ?gradina? angajatilor. Este o categorie pierduta!

Multumesc tuturor persoanelor care au propus portretele de mai jos. Sunt interesante devenind un material de studiu excelent. Daca esti manager, ai taria si citeste portretele de mai jos. Este un act de curaj. Uneori intelegem mai usor afland lucrurile de care trebui sa ne ferim. Portretele sunt expuse in ordinea numarului de voturi primit.

1. Managerul care se autoproclama

Pentru mine, managerul nesuferit este cel/ cea care NU reuseste sa `creasca` subordonatii pe care ii are, care NU ofera suport/ training/ mentoring/ care NU coopereaza si NU comunica excelent cu echipa- persoana careia imi este teama sa i adresez intrebari si la care NU ma duc ca la..un prieten.
Seful nesuferit este acela care se AUTOPROCLAMA SEF- care are pretentii de `sef` si crede ca tot ce spune el/ea este ok- care NU asculta constructiv parerea celorlalti, care NU stie sa multumeasca si care obtine rezultate cu echipa- UITAND INTOTDEAUNA sa spuna ca succesul este al tuturor si nu..individual

2. Managerul uituc

Este tipul acela grasut, usor vesel care stie multe glume pe care le intelege doar el, rade cu aceeasi mecla cu care iti negociaza salariul.

Lucreaza in firma ca la un part-time doar ca sa iti aminteasca de zilele in care ai intarziat 15 minute si are grija sa iti tii fundul pe un scaun pana la ora 18:00 chiar si atunci cand nu ai de facut nimic pentru ca nesuferitul este gelos si nu suporta sa ai fundul mai mic decat al lui, in schimb stie sa comande apa pe birou, la cat e de gras consuma pana la 250 calorii mergand 10m cu un pahar plin cu apa.
Stie sa iti promita traininguri si beneficii, o masina de serviciu cu aer conditionat de vremea de afara.
Are o memorie uimitoare, retine cu usurinta minutele si secundele la care ajungi la serviciu, dar paranormal, uita sa deconteze benzina.
Are un proiect de modificare a saptamanii in 7 zile de lucru, de parca 6 zile nu iti sunt deajuns sa ii vezi fundul puturos.
Are propria matematica, 17 ( ziua de salariu ) este mai mare decat 23 iar 12ron (ora de munca normala) este intotdeauna mai mare decat 8ron (ora suplimentara)

3. Managerul plin de sine

As caracteriza managerul nesuferit astfel: o persoana plina de sine, necooperanta in comunicare, o persoana care sa nu stie sa asculte si care sa-ti reproseze tot timpul ca tot ceea ce faci nu e bine. Managerul nesuferit este cel care nu-ti respecta drepturile ca angajat si care te foloseste ca pe un obiect al indeplinirii obiectivelor companiei. Este tot timpul iritat si reuseste tot timpul sa te subestimeze si sa te faca sa te simti cel mai de nimic om de pe lume.
Cum devii un manager nesuferit? partea I4. Managerul incompetent

Caz real pentru manager IT:

3 dimensiuni: management, tehnic, psihologic;

a) Management
- fara studii de profil
- foloseste doar motivarea negativa
- planifica nerealist
- sustrage la infinit de la procesul decizional
- comunica defectuos

b) Tehnic
- nu stie ce sa ceara, mai ales sa evalueze
- nu stie nici in linii mari datele tehnice ale unui proiect
- pune presiune in momente nepotrivite pe solutii nerealiste

c) Psihologic
- aroga merite necuvenite
- transfera vina catre oricine decat propria persoana
- te umileste in fata colectivului
- favoruri catre persoane slab pregatite
- foloseste impotriva ta punctele slabe dezvaluite

5. Managerul anihilator de competenta

Nu stiu daca termenul de manager e cel mai potrivit... In cazul meu este vorba de un sef, un sef care nu venea la program decat cateva ore pe saptamana pentru ca in rest se ocupa de afaceri personale. Atunci cand venea mai nimic nu-i convenea si tipa isteric in toate directiile ca el e SEFUL! Despre competenta sa nu vorbim pentru ca in numeroase cazuri aceasta lipsea... iar cea mai tare chestie mi s-a parut ca in momentul in care i-am indreptat o mare greseala pe care o facuse si care dealtfel l-ar fi putut costa multisor, el a crezut ca i-am subminat autoritatea si am trecut peste el. mi-a spus ca "in fata sefului se sta pozitia ghiocel" si ca-mi va face zile grele cat voi mai fi acolo....

6. Managerul ?nimic nu este bine?

Cand zi de zi te duci la serviciu cu un nod in stomac si ai vrea sa devii invizibil, cand intri pe usa cladirii in care lucrezi, cand primesti penalizari la salariu pentru ca ai intarziat 5 minute din cauza traficului, cand orice-ai spune nu e bun, dar dupa aceea vezi ideile tale puse in practica de catre sefi ca fiind ideile salvatoare ale managerului tau, cand trebuie sa suporti tirania altora care au frustrari personale si se descarca pe subordonatii sai, cand ai vrea sa inveti de la cei mai cu experienta decat tine, dar ei nu au nici cea mai mica ideea de ce inseamna "learning by doing" si "mentorship", cand simti ca la serviciu e intotdeauna cineva cu ochii pe tine si ti-e jena sa te duci si la toaleta, de teama ca o sa fie cineva care va spune "10% din salariu- cum sa iti iei pauza in timpul orelor de lucru?" si cand ai ajuns la punctul in care ajungi acasa ca o leguma din cauza stresului psihic, inseamna ca ai un manager nesuferit.

Sfatul medicului: daca vrei sa si traiesti in viata asta, ori iti schimbi serviciul, ori faci tot posibilul ca respectivul om sa nu ramana in functia in care este.

7. Managerul parintele persecutor

Managerul nesuferit, indiferent de domeniu, se identifica cel mai bine cu rolul parintelui persecutor din Analiza Tranzactionala: abuzeaza de autoritatea pozitiei pe care o detine, adopta o pozitie aroganta care subevalueaza constant angajatii, nu le recunoaste meritele, gandeste si trimite mesaje clare de genul "eu am intotdeauna dreptate" , "nu stii sa faci nimic bine", daca nu eram eu...", "nu asa se face", "ce v-ati face fara mine". Este critic, vesnic nemultumit de rezultate, carcotas si, de multe ori, agresiv in exprimare.


Autor: Marian Rujoiu
Trainer Extreme Training, The way to excellence
www.traininguri.ro

Articole recomandate

Fa si tu o multime de bani din videochat non-adult in Iasi la Heylux! Fa si tu o multime de bani din videochat non-adult in Iasi la Heylux!
Banii sunt mai importanți ca oricând. Mai ales în perioada asta, plină de necunoscute. Când multe joburi dispar sau sunt prost plătite, videochatul în Iași e o opțiune serioasă pentru tine. Oricâte probleme ar fi peste tot, domeniul ăsta
Art Studio Bucuresti - descopera independenta financiara Art Studio Bucuresti - descopera independenta financiara
Despre Art Studio Art Studio Bucuresti iti ofera mai mult decat un loc de munca intr-un studio videochat profesionist. Este locul care iti poate oferi siguranta financiara, stabilitate si confort, totul conform cu legile impuse pe piata muncii. Jobul de model de videochat la Art Studio imbina
Antreprenoriat feminin in Romania Antreprenoriat feminin in Romania
Anul 2020 este unul care va rămâne în istorie – pandemia a afectat viețile tuturor, atât cele personale, cât și cele profesionale și a lăsat o ampremntă grea și asupra economiei naționale, dar și celei globale. Nici pentru
Cum alegi cele mai bune oferte de angajari videochat din Bucuresti? Cum alegi cele mai bune oferte de angajari videochat din Bucuresti?
Una dintre cele mai mari probleme pentru un model aflat la început de carieră este identificarea celor mai bune oferte de angajări videochat . La o simplă căutare în anunțurile din site-urile de joburi vei descoperi sute de oferte, care mai de care mai tentante,
Ce configurare de bucatarie e potrivita pentru restaurantul tau Ce configurare de bucatarie e potrivita pentru restaurantul tau
Orice bucătărie de restaurant include 5 zone distincte: depozitare, spălat, pregătire, gătit, servit. Însă ceea ce dictează modul în care vei aranja aceste zone este meniul restaurantului tău. În funcție de acesta se așează totul