Unii angajati nu stiu decat sa se planga la serviciu. Desi unii pot spune ca aceasta atitudine nu e deloc productiva, ea se poate dovedi folositoare, daca este facuta cum trebuie. Iata cum sa te plangi eficient pentru a obtine ce-ti doresti la serviciu!
De ce te plangi?
Poate parea evident, insa inainte sa te plangi de ceva, trebuie sa ai un motiv serios. Fii precisa in motivele tale de nemultumire, vino cu argumente si exemple. Nu e de-ajuns sa fii nefericita.
Spune-i cuiva caruia ii pasa
Dupa ce stii ce ai de spus, trebuie sa-i relatezi cuiva care-i pasa de tine si care are puterea sa faca ceva.
Scrie, nu povesti
Cand te plangi, scrie-ti motivele intr-un e-mail. Astfel obtii nu numai o dovada a nemultumirii tale, ci si ocazia pentru a-ti alege cu grija cuvintele, fara sa devii prea emotiva. Scrie pe un ton formal si include toate faptele relevante. Fii politicoasa si succinta, si include si o data pana la care ai dori un reply. Astfel poti fi sigura ca plangerea ta va fi tratata cu maximum de respect.
Fii rezonabila
E important sa ramai calma pentru a obtine ce-ti doresti. Ai dreptul sa sugerezi cum s-ar putea rezolva o anumita situatie neplacuta, dar ai grija sa oferi sugestii realiste pentru a-ti vedea dorinta indeplinita. Tine minte: reclamatiile nu reprezinta un mod de a-i pedepsi pe altii, ci de a descrie o problema si de a gasi o solutie potrivita.
Fii perseverenta
Adesea, plangerile si reclamatiile sunt cercetate, luate in considerare, dar apoi ignorate. Inainte de a face o plangere, trebuie sa te pregatesti sufleteste pentru a le aminti periodic celor implicati de problema ta, pana obtii un rezultat satisfacator. Nu e de-ajuns doar sa semnalezi o problema, ci sa o urmaresti pana la capat. Altfel te vei simti si mai frustrata ca la inceput, iar asta iti va da noi motive de nemultumire!
Autor: Nuage