Cum sa pleci in concediu fara sa iti risti jobul

Cum sa pleci in concediu fara sa iti risti jobul
  calendar_month        
Piata locurilor de munca a devenit una din ce in ce mai nesigura. Chiar daca acum ai un job care pare stabil, chiar si o singura miscare gresita te poate "arunca" in marea de someri care nu reusesc sa gaseasca un loc de munca. Mai nou, pare riscant si sa pleci in vacanta si sa iti lasi toate taskurile in stand-by timp de una sau doua saptamani. Daca nu vrei sa stai cu grija faptului ca poti ramane fara job daca pleci in vacanta , trebuie sa tii cont de o serie de sfaturi.

Depune o cerere de concediu si asteapta aprobarea acesteia

Este foarte tentant sa discuti cu seful (care pare destul de permisiv) si sa iti iei o vacanta, pur si simplu, fara sa depui o cerere de concediu. Intelegerile verbale nu au nicio valoare, mai ales ca intotdeauna pot sa intervina anumite probleme si situatii care sa il determine pe sef sa te cheme la birou.

Depune cererea de concediu cu cel putin doua saptamani inainte de vacanta si roaga-l pe sef sa o semneze. Aceasta este singura ta dovada ca ai plecat de la locul de munca, cu aprobarea scrisa a directorului.

Ia-ti vacanta intr-o perioada neaglomerata

Daca este posibil sa prevezi perioadele in care nu vor exista prea multe taskuri, proiecte si contracte, asigura-te ca vei pleca in vacanta in perioada cel mai putin aglomerata. Acest lucru este recomandat mai ales in cazul in care lipsa ta cere inlocuire. Cu siguranta nu vrei sa iti aglomerezi colegii si nici nu vrei sa fii sunata de cel putin doua ori pe zi pentru a oferi detalii despre anumiti clienti sau diverse proiecte.

Eventual discuta cu seful tau despre perioada cea mai potrivita in care poti pleca in concediu. Daca vrei, poti avea aceasta discutie cu aproximativ doua luni inainte, astfel incat sa iti poti face toate planurile si rezervarile. Nu te bloca pe o anumita perioada si incearca sa fii deschisa la ideea de amanare a vacantei cu cateva zile.

Rezolva problemele delicate

Nu pleca in vacanta inainte de a finaliza proiectele dificile, de care esti responsabila. Respecta deadline-urile sau incearca sa le termini chiar mai repede daca este posibil. Nu lasa proiectele incepute in baza altor colegi, care nu stiu foarte bine despre ce este vorba. In acelasi timp, se recomanda sa nu iti iei atributii si responsabilitati noi inainte de plecarea in vacanta, pentru ca acestea nu vor face decat sa amane concediul si sa te streseze foarte mult.

Trimite un e-mail

Scrie colegilor si sefului tau cateva randuri referitoare la vacanta pe care urmeaza sa o ai. Cat timp vei fi plecata, cine este responsabil in locul tau, la cine pot apela in caz ca apar unele probleme si care sunt metodele prin care pot comunica cu tine in perioada de vacanta.

Chiar daca esti in concediu, nu este recomandat sa iti inchizi telefonul si sa nu mai verifici deloc e-mailul. Intre timp pot sa apara situatii urgente pe care numai tu le poti rezolva. Blocarea oricarei modalitati de comunicare poate fi privita ca o lipsa de responsabilitate si poate fi taxata puternic de catre superiorii tai.

Autor: Corina Petrea

Recomandari