Skip to article

Cum sa supravietuiesti in primul an ca profesor

Cum sa supravietuiesti in primul an ca profesor
Meseria de profesor nu este facuta pentu oricine - este necesar sa ai foarte multa rabdare, sa ai calitati didactice si sa iti placa foarte mult copii. Totusi, chiar si avand aceste calitati, primul an petrecut in invatamant, in calitate de profesor, poate fi unul dificil.

In primul rand, orice persoana, atunci cand este noua la un loc de munca, se asteapta sa fie menajata si ca toata lumea sa o protejeze, sa o invete. Intr-o scoala, in calitate de profesor, esti pe cont propriu... impotriva a cel putin 25 de copii s uneori chiar parinti.

Meseria de profesor are satisfactiile sale, insa sunt sanse mari sa iti doresti sa renunti inca din prima saptamana, mai ales pentru ca stilul de viata ti se va schimba foarte mult. Munca nu se rezuma la 8 ore pe zi, ci ajungi acasa si ai de facut teste, de programat teme pentru a doua zi, de facut schema de predare, de corectat lucrari etc.

Unde mai pui ca fara indoiala te vei confrunta si cu elevi dificili, care iti fac zile negre mai mult sau mai putin intentionat, dar si cu parinti care au pretentii peste masura sau care incearca sa te traga la raspundere pentru ca ai dat calificative prea mici copiilor lor.

Sa fii profesor, este o adevarata responsabilitate, iar in momentul in care ai pornit pe acest drum, trebuie sa ai puterea necesara pentru a merge pana la capat.

Totusi, pentru ca primul an este cel mai dificil, iata ce trebuie sa faci pentru a ajunge cu bine la final.

Cauta un profesor mentor

Inca din primele zile de predare, incearca sa te imprietenesti cu un alt profesor care sa iti dea sfaturi utile si care sa te invete tot ce trebuie sa stii despre scoala, forme de predare, elevi, director sau ceilalti profesori. Daca nu vei face acest lucru, iti va fi foarte dificil sa te adaptezi si sa inveti de una singura tot ceea ce trebuie sa stii.

De asemenea, profesorul mentor iti va da sfaturi despre cum sa te pregatesti mai bine pentru ore, cum sa ii faci pe elevi sa te respecte si cu cine sa discuti atunci cand ai probleme legate de serviciu.

Elaboreaza un sistem functional de predare si organizare

Gandeste-te foarte bine cum urmeaza sa iti pui in aplicare toate strategiile, cum este mai bine sa planifici temele si schemele de predare, cum poti sa ii stimulezi pe elevi sa fie atenti si activi la orele tale etc. Daca te vei gandi la toate aceste lucruri, vei fi scutita de mult efort. Chiar si asa insa, este bine sa stii ca cele mai bune solutii le vei gasi treptat, pe masura ce vei invata lucruri noi.

Imprieteneste-te cu elevii

Este esential sa ai o relatie buna cu elevii, dar totusi sa pastrezi acea limita prin care sa iti poti impune respectul. Chiar daca glumesti cu ei si le permiti anumite lucruri, demonstreaza-le inca de la inceput ca tu esti la conducere si ca cine nu se supune va avea doar de pierdut.

Pastreaza-ti calmul

Vor fi, far indoiala, momente in care vei simti ca ai ajuns la capatul puterilor si ca iti vine sa pleci undeva si sa nu te mai intorci. Insa in astfel de situatii, cea mai buna optiune este sa inspiri adanc, sa iti spui ca toate se vor rezolva intr-un fel sau altul si sa te calmezi.

Autor: Ana-Maria Dragota

Articole recomandate

Recomandari pentru angajatori - Cinci modalitati prin care poti asigura o mai buna retentie a femeilor in compania ta Recomandari pentru angajatori - Cinci modalitati prin care poti asigura o mai buna retentie a femeilor in compania ta
În ultimii doi ani, un număr semnificativ de femei au fost puse în situaţia de a renunţa la jobul avut pentru a-și supraveghea copii în contextul adoptării pe scară largă a cursurilor online. Totodată, multe angajate au fost forțate
Promovare PPC: top 10 tendinte pentru anul 2022 Promovare PPC: top 10 tendinte pentru anul 2022
Indiferent daca activezi intr-o agentie, esti freelancer sau conduci un start-up, trebuie sa ramai la curent cu lumea PPC, care evolueaza rapid. Noile tendinte ale anului 2022 se creioneaza deja. E bine sa intelegi ca noile campanii publicitare au nevoie de un suflu modern, de reinventare, intr-un
Femei in functii de conducere. Sfaturi simple pentru a avea succes si a te impune in lumea dominata inca de barbati Femei in functii de conducere. Sfaturi simple pentru a avea succes si a te impune in lumea dominata inca de barbati
Egalitatea de gen reprezinta una dintre preocuparile constante in societatea actuala. La nivel international, au fost stabilite strategii pe termen mediu si lung pentru a elimina inechitatile privind accesul femeilor la educatie sau functii de conducere, dar si in ceea ce priveste egalitatea de
Videochat in Bucuresti? Iata oportunitatile, dar si ce se asteapta de la tine! Videochat in Bucuresti? Iata oportunitatile, dar si ce se asteapta de la tine!
O colaborare se dovedeste de succes atunci cand ambele parti sunt de buna credinta si fiecare partener face tot ce depinde de el pentru ca lucrurile sa mearga cat mai bine. Astfel, si reusita ca model de videochat in Bucuresti poate fi obtinuta in urma unei bune colaborari intre fiecare fata si
Romancele, tot mai dornice de dezvoltare personala. Ce metode aleg? Romancele, tot mai dornice de dezvoltare personala. Ce metode aleg?
In ultimii ani, romancele au devenit tot mai dornice de dezvoltare personala. Aceasta dorinta a venit si din nevoia de a jongla cat mai eficient cu sfera personala si cea profesionala, de a indeplini cu succes rolurile de femeie, mama, sotie, angajat sau antreprenor . Dezvoltarea personala este