Skip to article

Cum sa supravietuiesti in primul an ca profesor

Cum sa supravietuiesti in primul an ca profesor
Meseria de profesor nu este facuta pentu oricine - este necesar sa ai foarte multa rabdare, sa ai calitati didactice si sa iti placa foarte mult copii. Totusi, chiar si avand aceste calitati, primul an petrecut in invatamant, in calitate de profesor, poate fi unul dificil.

In primul rand, orice persoana, atunci cand este noua la un loc de munca, se asteapta sa fie menajata si ca toata lumea sa o protejeze, sa o invete. Intr-o scoala, in calitate de profesor, esti pe cont propriu... impotriva a cel putin 25 de copii s uneori chiar parinti.

Meseria de profesor are satisfactiile sale, insa sunt sanse mari sa iti doresti sa renunti inca din prima saptamana, mai ales pentru ca stilul de viata ti se va schimba foarte mult. Munca nu se rezuma la 8 ore pe zi, ci ajungi acasa si ai de facut teste, de programat teme pentru a doua zi, de facut schema de predare, de corectat lucrari etc.

Unde mai pui ca fara indoiala te vei confrunta si cu elevi dificili, care iti fac zile negre mai mult sau mai putin intentionat, dar si cu parinti care au pretentii peste masura sau care incearca sa te traga la raspundere pentru ca ai dat calificative prea mici copiilor lor.

Sa fii profesor, este o adevarata responsabilitate, iar in momentul in care ai pornit pe acest drum, trebuie sa ai puterea necesara pentru a merge pana la capat.

Totusi, pentru ca primul an este cel mai dificil, iata ce trebuie sa faci pentru a ajunge cu bine la final.

Cauta un profesor mentor

Inca din primele zile de predare, incearca sa te imprietenesti cu un alt profesor care sa iti dea sfaturi utile si care sa te invete tot ce trebuie sa stii despre scoala, forme de predare, elevi, director sau ceilalti profesori. Daca nu vei face acest lucru, iti va fi foarte dificil sa te adaptezi si sa inveti de una singura tot ceea ce trebuie sa stii.

De asemenea, profesorul mentor iti va da sfaturi despre cum sa te pregatesti mai bine pentru ore, cum sa ii faci pe elevi sa te respecte si cu cine sa discuti atunci cand ai probleme legate de serviciu.

Elaboreaza un sistem functional de predare si organizare

Gandeste-te foarte bine cum urmeaza sa iti pui in aplicare toate strategiile, cum este mai bine sa planifici temele si schemele de predare, cum poti sa ii stimulezi pe elevi sa fie atenti si activi la orele tale etc. Daca te vei gandi la toate aceste lucruri, vei fi scutita de mult efort. Chiar si asa insa, este bine sa stii ca cele mai bune solutii le vei gasi treptat, pe masura ce vei invata lucruri noi.

Imprieteneste-te cu elevii

Este esential sa ai o relatie buna cu elevii, dar totusi sa pastrezi acea limita prin care sa iti poti impune respectul. Chiar daca glumesti cu ei si le permiti anumite lucruri, demonstreaza-le inca de la inceput ca tu esti la conducere si ca cine nu se supune va avea doar de pierdut.

Pastreaza-ti calmul

Vor fi, far indoiala, momente in care vei simti ca ai ajuns la capatul puterilor si ca iti vine sa pleci undeva si sa nu te mai intorci. Insa in astfel de situatii, cea mai buna optiune este sa inspiri adanc, sa iti spui ca toate se vor rezolva intr-un fel sau altul si sa te calmezi.

Autor: Ana-Maria Dragota

Articole recomandate

Fa si tu o multime de bani din videochat non-adult in Iasi la Heylux! Fa si tu o multime de bani din videochat non-adult in Iasi la Heylux!
Banii sunt mai importanți ca oricând. Mai ales în perioada asta, plină de necunoscute. Când multe joburi dispar sau sunt prost plătite, videochatul în Iași e o opțiune serioasă pentru tine. Oricâte probleme ar fi peste tot, domeniul ăsta
Art Studio Bucuresti - descopera independenta financiara Art Studio Bucuresti - descopera independenta financiara
Despre Art Studio Art Studio Bucuresti iti ofera mai mult decat un loc de munca intr-un studio videochat profesionist. Este locul care iti poate oferi siguranta financiara, stabilitate si confort, totul conform cu legile impuse pe piata muncii. Jobul de model de videochat la Art Studio imbina
Antreprenoriat feminin in Romania Antreprenoriat feminin in Romania
Anul 2020 este unul care va rămâne în istorie – pandemia a afectat viețile tuturor, atât cele personale, cât și cele profesionale și a lăsat o ampremntă grea și asupra economiei naționale, dar și celei globale. Nici pentru
Cum alegi cele mai bune oferte de angajari videochat din Bucuresti? Cum alegi cele mai bune oferte de angajari videochat din Bucuresti?
Una dintre cele mai mari probleme pentru un model aflat la început de carieră este identificarea celor mai bune oferte de angajări videochat . La o simplă căutare în anunțurile din site-urile de joburi vei descoperi sute de oferte, care mai de care mai tentante,
Ce configurare de bucatarie e potrivita pentru restaurantul tau Ce configurare de bucatarie e potrivita pentru restaurantul tau
Orice bucătărie de restaurant include 5 zone distincte: depozitare, spălat, pregătire, gătit, servit. Însă ceea ce dictează modul în care vei aranja aceste zone este meniul restaurantului tău. În funcție de acesta se așează totul