Skip to article

Cum sa-ti negociezi un salariu cat mai bun

Cum sa-ti negociezi un salariu cat mai bun
Angajatorul face rareori cea mai buna oferta salariala de la inceput si candidatii care reusesc sa-si negocieze salariul castiga mult mai mult decat cei ce nu o fac. O negociere bine gandita te face sa arati ca un canditat puternic.

"Am descoperit ca oamenii care isi negociaza salariul intr-un mod constuctiv sunt considerati mult mai valorosi decat cei ce nu o fac, pentru ca demonstreaza inca din start calitati pe care orice companie le cauta", declara Robin Pinkley, co-autor al cartii Get Paid What You`re Worth si profesor de strategie si dezvoltare la Universitatii de Afaceri Cox School.
Poti sa-ti pregatesti abordarea inainte de a merge la interviu, urmarind pas cu pas ghidul de mai jos, realizat de site-ul career-advice.monster.com.

In timpul interviului

-Cerceteaza terenul: "Inainte de interviu, intereseaza-te de media salariilor din comapnie cat si de cea din industrie. Afla si cat mai multe detalii despre companie, despre competitie si despre industrie. Gandeste-te ce vrei de la job-ul respectiv, in termeni salariali si profesionali. Aceaste informatii vor fi foarte valoroase in timpul interviului si in momentul negocierii salariale", declara Pinkley.

-Nu vorbi turceste prea devreme: "Nu castigi niciodata daca aduci vorba de bani prea repede", spunea Lee Miller, autorul cartii "Influence, Power and the U Perspective -- The Art of Getting What You Want". "Momentul potrivit in care poti sa vorbesti despre bani este cel in care s-au indragostit de tine". Inainte de asta esti doar unul dintre candidatii care pot fi respins usor. Din moment ce angajatorul este incantat de tine si te considera potrivit pentru post, poti incepe negocierea.

-Evita capcana salariala: Pinkley ii sfatuieste pe oameni sa spuna ca "Inteleg de ce este o problema importanta pentru ca incercati sa faceti o selectie de candidati care au capacitatile necesare acestui job. Stiu ca tendinta unora este sa-si lasa mai jos pretentia salariala doar pentru a ramane in carti. Eu vreau sa ma detasez de aceste lucruri si sa ma asigur in primul rand ca pot aduce un beneficiu pentru firma si pentru mine si dumneavoastra sa va asigurati ca sunt capabil sa lucrez in companie. Sugerez sa discutam despre salariu in momentul in care imi faceti o oferta concreta".

Daca totusi vor numere, vorbiti despre media salariala a industriei, nu despre un numar specific.

Daca sunteti acceptat

-Atacati primul: Incercati sa spuneti o suma inainte ca angajatorul sa o spuna. Astfel negocierile vor incepe in favoarea voastra. Intreaga negociere se bazeaza pe prima oferta.
-Nu spuneti da prea repde. De obicei angajatorul face o oferta pentru job si pentru salariu simultan. Nu acceptati oferta prea repede - chiar daca sunteti multumit. "Intotdeauna m-as intoarce pentru mai mult", declara Pinkley. Spuneti-le ca aveti nevoie de un anumit timp de gandire.
-Competitia: Daca ati avut interviuri si pentru alte job-uri, instintati angajatorii, spuneti-le despre oferte si vedeti daca puteti accelera procesul de negociere. Daca angajatorul stie ca aveti si alte oferte, interesul va creste.
-Informati angajatorului in legatura cu asteptarile pe care le aveti de la job, in termeni salariali, benefici si de oportunitate, fie ca este vorba despre zile libere, flexibilitate, autonomie sau conducere asupra unui departament.
-Negociaza bonusurile: Daca angajatorul nu-ti poate oferi salariul dorit, gandeste-te la alte lucruri de care poti sa beneficiezi. Miller recomanda sa cereti educatie, care poate face diferenta pentru o lunga colaborare.

Articole recomandate

Recomandari pentru angajatori - Cinci modalitati prin care poti asigura o mai buna retentie a femeilor in compania ta Recomandari pentru angajatori - Cinci modalitati prin care poti asigura o mai buna retentie a femeilor in compania ta
În ultimii doi ani, un număr semnificativ de femei au fost puse în situaţia de a renunţa la jobul avut pentru a-și supraveghea copii în contextul adoptării pe scară largă a cursurilor online. Totodată, multe angajate au fost forțate
Promovare PPC: top 10 tendinte pentru anul 2022 Promovare PPC: top 10 tendinte pentru anul 2022
Indiferent daca activezi intr-o agentie, esti freelancer sau conduci un start-up, trebuie sa ramai la curent cu lumea PPC, care evolueaza rapid. Noile tendinte ale anului 2022 se creioneaza deja. E bine sa intelegi ca noile campanii publicitare au nevoie de un suflu modern, de reinventare, intr-un
Femei in functii de conducere. Sfaturi simple pentru a avea succes si a te impune in lumea dominata inca de barbati Femei in functii de conducere. Sfaturi simple pentru a avea succes si a te impune in lumea dominata inca de barbati
Egalitatea de gen reprezinta una dintre preocuparile constante in societatea actuala. La nivel international, au fost stabilite strategii pe termen mediu si lung pentru a elimina inechitatile privind accesul femeilor la educatie sau functii de conducere, dar si in ceea ce priveste egalitatea de
Videochat in Bucuresti? Iata oportunitatile, dar si ce se asteapta de la tine! Videochat in Bucuresti? Iata oportunitatile, dar si ce se asteapta de la tine!
O colaborare se dovedeste de succes atunci cand ambele parti sunt de buna credinta si fiecare partener face tot ce depinde de el pentru ca lucrurile sa mearga cat mai bine. Astfel, si reusita ca model de videochat in Bucuresti poate fi obtinuta in urma unei bune colaborari intre fiecare fata si
Romancele, tot mai dornice de dezvoltare personala. Ce metode aleg? Romancele, tot mai dornice de dezvoltare personala. Ce metode aleg?
In ultimii ani, romancele au devenit tot mai dornice de dezvoltare personala. Aceasta dorinta a venit si din nevoia de a jongla cat mai eficient cu sfera personala si cea profesionala, de a indeplini cu succes rolurile de femeie, mama, sotie, angajat sau antreprenor . Dezvoltarea personala este