Dezavantajele lucrului de acasa doar de acasa. Cum le poti combate prin sistemul hibrid

Dezavantajele lucrului de acasa doar de acasa. Cum le poti combate prin sistemul hibrid
  calendar_month     photo_camerafreepik.com    
Lucrul doar de acasă pentru o perioadă îndelungată de timp poate fi copleșitor. De aceea, sistemul hibrid poate fi o alternativă grozavă care să-ți îndeplinească nevoia de socializare, dar și nevoile personale, fără a-ți afecta performanța muncii. Descoperă în continuare care sunt avantajele lucrului de acasă și cum le poți combate prin sistemul hibrid.

Ce dezavantaje are modul de lucru work from home

Deși la prima vedere, work from home are avantajul de a munci din zona de confort, există și câteva dezavantaje care pot să impacteze modul în care lucrezi. Iată care sunt acestea:

- Factorii perturbatori (copiii, familia). Locuința este un mediu asociat cu relaxarea și timpul petrecut în familie, de aceea poate fi dificil să lucrezi eficient de acasă. În această situație, spațiul personal cu cel de muncă devin unul și același. De aceea, uneori te poți simți presat să faci multitasking și să îndeplinești și responsabilitățile de serviciu și cele familiale în același timp.

- Lipsa de interacțiune cu colegii. Discuțiile care au loc față în față oferă oportunitatea de a analiza limbajul corpului și expresiile faciale ale celorlalți, pentru a înțelege mai bine ceea ce vor să transmită. În același timp, interacțiunea cu colegii contribuie și la menținerea unei conexiuni sociale și la construirea de relații, care pot fi utile pentru a crește motivația și eficiența muncii.

- Sedentarismul. Lucrul de acasă poate duce la o scădere a nivelului de activitate fizică deoarece nu mai există nevoia deplasării zilnice către birou și nici a activităților la locul de muncă. Atunci când lucrezi de acasă, petreci ore bune pe scaun, iar în timpul programului, cel mult te deplasezi către bucătărie pentru a lua masa. În schimb, dacă lucrezi într-o clădire modernă, ai posibilitatea să dedici câteva minute unei plimbări cu colegii în spațiile verzi, amenajate pentru relaxare.

- Comunicarea dificilă cu colegii. Pentru realizarea sarcinilor de echipă și nu numai, este necesară o comunicare eficientă și în timp util între colegi. Acest lucru poate fi ușor de îndeplinit atunci când toți colegii lucrează într-un birou open space, însă poate fi o provocare în modul de lucru work from home.

De ce să alegi sistemul hibrid – top 3 beneficii

Există 3 beneficii majore ale sistemului hibrid de lucru: interacțiunea eficientă cu colegii, flexibilitatea și productivitatea dată de un mediu potrivit de lucru. Acestea au fost identificate în urma unui studiu efectuat de Genesis Property, compania fondată de antreprenorul Liviu Tudor.

Iată câteva detalii despre fiecare beneficiu al sistemului hibrid:

- Interacțiunea cu colegii. Conform unui alt studiu efectuat de Genesis Property, 88% dintre angajați susțin că își îmbunătățesc colaborarea cu colegii atunci când merg la birou. Acest lucru se datorează faptului că, în special clădirile moderne de birouri, încurajează interacțiunea dintre angajați prin oferirea unui mediu de lucru plăcut, cum ar fi birourile open space, zonele de relaxare sau spațiile verzi.

- Flexibilitatea. Sistemul de lucru hibrid îți oferă o flexibilitate care încurajează echilibrul dintre viața personală și cea profesională. Astfel, alegând să lucrezi într-un sistem hibrid, poți să decizi, în funcție de nevoi, zilele în care lucrezi de la birou și cele în care lucrezi de acasă. În acest mod, continui să îți îndeplinești și nevoia socială de a interacționa cu colegii, dar reușești să te ocupi și de aspecte ale vieții personale.

- Productivitatea dată de un mediu potrivit de lucru. Atunci când lucrezi într-un birou în care ceilalți colegi sunt concentrați și lucrează împreună pentru finalizarea unor sarcini, acest lucru poate contribui la creșterea productivității tale. De asemenea, într-un astfel de mediu te poți simți mai motivat să îți îmbunătățești performanța.

Cum îți faci întoarcerea la birou mai ușoară

Dacă deja ai petrecut mai mult timp lucrând de acasă, să te întorci la birou poate fi o provocare deoarece ești nevoit să pășești în afara zonei de confort. Iată câteva sfaturi care te pot ajuta să faci acest lucru:

- Identifică modalități de a face această tranziție mai plăcută. De exemplu, poți să vorbești cu un coleg să mergeți împreună dimineața la birou sau poți să stabilești o rutină în care să vă beți cafeaua împreună.

- Profită de zona de relaxare dedicată angajaților. Te va ajuta să te acomodezi mai ușor la birou deoarece îți să posibilitatea să interacționezi cu colegii într-un cadru mai relaxat.

- Stabilește-ți programul cu o săptămână înainte. Decide din timp în ce zile vei lucra de la birou și în ce zile vei lucra de acasă. În acest mod, poți să-ți programezi și alte activități în funcție de asta.

Sistemul de lucru hibrid este cel mai potrivit pentru cei care își doresc un stil de viață modern, din care să nu lipsească interacțiunea socială, dar nici timpul alocat pentru activități și nevoi personale. Folosește-te de informațiile din acest articol și pune în aplicare soluțiile care ți se potrivesc cel mai bine pentru a-ți face întoarcerea la birou mai ușoară.


Recomandari