Skip to article

Domnu` politist, m-am turmentat

Domnu` politist, m-am turmentat
De fiecare data cand am participat la vreo petrecere sau la vreo onomastica, eu si partenerul am dezbatut problema sacrificarii de la alcool a unuia dintre noi, pentru a putea merge cu masina si a nu fi nevoiti sa apelam la serviciile de taximetrie.

Insa aud tot mai des de persoane care s-au urcat la volan dupa ce au consumat bauturi alcoolice in cantitati impresionante. In cele mai bune situatii au ramas doar fara permis, in cele mai rele, au provocat accidente grave.

In majoritatea tarilor europene, consumul moderat de alcool la volan este permis.

Cele mai permisive tari la acest capitol sunt Irlanda si Marea Britanie, cu o limita maxima legala de 0,79-0,80 grame la mie, insa soferii trebuie sa dovedeasca politistilor ca pot conduce, chiar daca au o alcoolemie sub aceste limite.

In ultimul timp legislatia cu privire la regimul bauturilor alcoolice s-a modificat atat in sensul inaspririi pedepselor pentru cei depistati "bauti" la volan, cat si prin micsorarea pragului minim de la care contraventia de transforma in infractiune.

Legislatia romana nu interzice consumul de alcool, insa prevede sanctiuni pentru consumul lui urmat de conducerea unui autovehicul. Conform normelor in vigoare in Romania:

"Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de catre o persoana care are o imbibatie alcoolica de peste 0,80g/l alcool pur in sange ori o concentratie ce depaseste 0,40mg/l alcool pur in aerul expirat este considerata infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani".

Aceeasi pedeapsa se aplica si in cazul in care apare "refuzul, impotrivirea sau sustragerea unei persoane care conduce pe drumurile publice un autovehicul de a se supune recoltarii probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei sau testarii aerului expirat"

Concentratia de alcool in sange sau pe scurt, alcoolemia, indica cantitatea de alcool din fluxul sanguin al unei persoane. Ea se poate masura din respiratie, probe de sange sau urina.

Fiolele sau aparatele alcool test folosite de catre politia rutiera pentru masurarea alcoolemiei prezinta indicate vizibil unitatile de masura in care se fac masuratorile. Persoana testata este invitata sa sufle energic in capatul de testare al aparatului, timp de 15 secunde, continuu.

In cazurile in care imbibatia de alcool din sange sau din aerul expirat este mai mica decat valorile amintite mai sus, fapta este incadrata drept contraventie, iar autorul ei se alege cu suspendarea permisului si a dreptului de a circula pe drumurile publice.

In cazul unei alcoolemii sub 0,40mg/l alcool pur in aerul expirat, soferului vinovat i se va aplica legislatia in vigoare:

"Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a IV-a de sanctiuni si cu aplicarea sanctiunii complementare a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 90 de zile savarsirea de catre conducatorul de autovehicul sau tramvai a urmatoarelor fapte:
a) conducerea sub influenta bauturilor alcoolice, daca fapta nu constituie, potrivit legii, infractiune;"

Articole recomandate

Ce configurare de bucatarie e potrivita pentru restaurantul tau Ce configurare de bucatarie e potrivita pentru restaurantul tau
Orice bucătărie de restaurant include 5 zone distincte: depozitare, spălat, pregătire, gătit, servit. Însă ceea ce dictează modul în care vei aranja aceste zone este meniul restaurantului tău. În funcție de acesta se așează totul
Top 5 cele mai cautate cursuri in pandemie Top 5 cele mai cautate cursuri in pandemie
Luam parte impreuna la acelasi scenariu, dar adevarul este ca fiecare simtim starea actuala si o intepretam, intr-un mod diferit. Unii mai afectati decat ceilalti, altii mai increzatori in fortele proprii, mai hotarati ca niciodata de a creste si a evolua. Indiferent in care dintre situatii ne
Femei in IT - 5 motive sa urmezi o cariera digitala Femei in IT - 5 motive sa urmezi o cariera digitala
Știai că unul dintre primii programatori din lume a fost o femeie? Numele ei era Ada Lovelace, o matematiciană britanică din secolul 19 care a fost prima dintre oamenii de știință care a identificat potențialul de aplicabilitate a capacităților
Ce criterii trebuie sa aiba parintii in vedere atunci cand aleg o clinica stomatologica Ce criterii trebuie sa aiba parintii in vedere atunci cand aleg o clinica stomatologica
Pentru copii, facem orice! Aceasta este deviza pe care o urmeaza parintii cand vine vorba despre cresterea copiilor lor. Ca urmare a experientei propriilor copii vizavi de serviciile stomatologice, Ane Mary Popescu a fondat clinicile stomatologice KopfZeit in urma cu 8 ani, alaturi de sotul sau,
Solicitarea de fonduri europene! Primii pasi pentru consolidarea afacerii tale Solicitarea de fonduri europene! Primii pasi pentru consolidarea afacerii tale
Vrei sa devii antreprenor, sa iti dezvolti afacerea pe care o ai sau sa investesti intr-un ONG si nu ai bani? Poti apela la fondurile nerambursabile. Desi pare de cele mai multe ori un drum dificil, accesarea fondurilor europene este accesibila (cu putin efort) oricarei persoane. Tipuri de fonduri