Skip to article

Domnu` politist, m-am turmentat

Domnu` politist, m-am turmentat
De fiecare data cand am participat la vreo petrecere sau la vreo onomastica, eu si partenerul am dezbatut problema sacrificarii de la alcool a unuia dintre noi, pentru a putea merge cu masina si a nu fi nevoiti sa apelam la serviciile de taximetrie.

Insa aud tot mai des de persoane care s-au urcat la volan dupa ce au consumat bauturi alcoolice in cantitati impresionante. In cele mai bune situatii au ramas doar fara permis, in cele mai rele, au provocat accidente grave.

In majoritatea tarilor europene, consumul moderat de alcool la volan este permis.

Cele mai permisive tari la acest capitol sunt Irlanda si Marea Britanie, cu o limita maxima legala de 0,79-0,80 grame la mie, insa soferii trebuie sa dovedeasca politistilor ca pot conduce, chiar daca au o alcoolemie sub aceste limite.

In ultimul timp legislatia cu privire la regimul bauturilor alcoolice s-a modificat atat in sensul inaspririi pedepselor pentru cei depistati "bauti" la volan, cat si prin micsorarea pragului minim de la care contraventia de transforma in infractiune.

Legislatia romana nu interzice consumul de alcool, insa prevede sanctiuni pentru consumul lui urmat de conducerea unui autovehicul. Conform normelor in vigoare in Romania:

"Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de catre o persoana care are o imbibatie alcoolica de peste 0,80g/l alcool pur in sange ori o concentratie ce depaseste 0,40mg/l alcool pur in aerul expirat este considerata infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani".

Aceeasi pedeapsa se aplica si in cazul in care apare "refuzul, impotrivirea sau sustragerea unei persoane care conduce pe drumurile publice un autovehicul de a se supune recoltarii probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei sau testarii aerului expirat"

Concentratia de alcool in sange sau pe scurt, alcoolemia, indica cantitatea de alcool din fluxul sanguin al unei persoane. Ea se poate masura din respiratie, probe de sange sau urina.

Fiolele sau aparatele alcool test folosite de catre politia rutiera pentru masurarea alcoolemiei prezinta indicate vizibil unitatile de masura in care se fac masuratorile. Persoana testata este invitata sa sufle energic in capatul de testare al aparatului, timp de 15 secunde, continuu.

In cazurile in care imbibatia de alcool din sange sau din aerul expirat este mai mica decat valorile amintite mai sus, fapta este incadrata drept contraventie, iar autorul ei se alege cu suspendarea permisului si a dreptului de a circula pe drumurile publice.

In cazul unei alcoolemii sub 0,40mg/l alcool pur in aerul expirat, soferului vinovat i se va aplica legislatia in vigoare:

"Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a IV-a de sanctiuni si cu aplicarea sanctiunii complementare a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 90 de zile savarsirea de catre conducatorul de autovehicul sau tramvai a urmatoarelor fapte:
a) conducerea sub influenta bauturilor alcoolice, daca fapta nu constituie, potrivit legii, infractiune;"

Articole recomandate

Studiu: Romanii prefera munca de acasa. Nu mai vor sa se intoarca la birou Studiu: Romanii prefera munca de acasa. Nu mai vor sa se intoarca la birou
Romanii nu mai vor sa se intoarca la munca de la birou. Pefera sa munceasca de acasa, arata un studiu realizat de Reveal Marketing Search.  O treime dintre participantii la studiu au declarat ca participa la cursuri online platite sau gratuite si sunt mai preocupati de dezvoltarea personala
6 din zece angajatori verifica profilurile de social media ale candidatilor 6 din zece angajatori verifica profilurile de social media ale candidatilor
Mare atentie la ce postezi pe retelele de socializare daca esti in cautarea unui job! Potrivit celui mai recent studiu, 6 din zece angajatori verifică profilurile de social media, iar aproape patru din zece ţin cont inclusiv de acest criteriu în decizia de recrutare. Reputaţia
5 motive sa alegi imprimante inkjet Brother 5 motive sa alegi imprimante inkjet Brother
Imprimantele inkjet Brother sunt apreciate în rândul consumatorilor care doresc soluții eficiente, randament crescut şi investiții pe termen lung. Fie că vorbim de imprimante, fie că vorbim de sisteme all în one, toate echipamentele de bucură de
Fa si tu o multime de bani din videochat non-adult in Iasi la Heylux! Fa si tu o multime de bani din videochat non-adult in Iasi la Heylux!
Banii sunt mai importanți ca oricând. Mai ales în perioada asta, plină de necunoscute. Când multe joburi dispar sau sunt prost plătite, videochatul în Iași e o opțiune serioasă pentru tine. Oricâte probleme ar fi peste tot, domeniul ăsta
Art Studio Bucuresti - descopera independenta financiara Art Studio Bucuresti - descopera independenta financiara
Despre Art Studio Art Studio Bucuresti iti ofera mai mult decat un loc de munca intr-un studio videochat profesionist. Este locul care iti poate oferi siguranta financiara, stabilitate si confort, totul conform cu legile impuse pe piata muncii. Jobul de model de videochat la Art Studio imbina