Skip to article

Domnu` politist, m-am turmentat

Domnu` politist, m-am turmentat
De fiecare data cand am participat la vreo petrecere sau la vreo onomastica, eu si partenerul am dezbatut problema sacrificarii de la alcool a unuia dintre noi, pentru a putea merge cu masina si a nu fi nevoiti sa apelam la serviciile de taximetrie.

Insa aud tot mai des de persoane care s-au urcat la volan dupa ce au consumat bauturi alcoolice in cantitati impresionante. In cele mai bune situatii au ramas doar fara permis, in cele mai rele, au provocat accidente grave.

In majoritatea tarilor europene, consumul moderat de alcool la volan este permis.

Cele mai permisive tari la acest capitol sunt Irlanda si Marea Britanie, cu o limita maxima legala de 0,79-0,80 grame la mie, insa soferii trebuie sa dovedeasca politistilor ca pot conduce, chiar daca au o alcoolemie sub aceste limite.

In ultimul timp legislatia cu privire la regimul bauturilor alcoolice s-a modificat atat in sensul inaspririi pedepselor pentru cei depistati "bauti" la volan, cat si prin micsorarea pragului minim de la care contraventia de transforma in infractiune.

Legislatia romana nu interzice consumul de alcool, insa prevede sanctiuni pentru consumul lui urmat de conducerea unui autovehicul. Conform normelor in vigoare in Romania:

"Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de catre o persoana care are o imbibatie alcoolica de peste 0,80g/l alcool pur in sange ori o concentratie ce depaseste 0,40mg/l alcool pur in aerul expirat este considerata infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani".

Aceeasi pedeapsa se aplica si in cazul in care apare "refuzul, impotrivirea sau sustragerea unei persoane care conduce pe drumurile publice un autovehicul de a se supune recoltarii probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei sau testarii aerului expirat"

Concentratia de alcool in sange sau pe scurt, alcoolemia, indica cantitatea de alcool din fluxul sanguin al unei persoane. Ea se poate masura din respiratie, probe de sange sau urina.

Fiolele sau aparatele alcool test folosite de catre politia rutiera pentru masurarea alcoolemiei prezinta indicate vizibil unitatile de masura in care se fac masuratorile. Persoana testata este invitata sa sufle energic in capatul de testare al aparatului, timp de 15 secunde, continuu.

In cazurile in care imbibatia de alcool din sange sau din aerul expirat este mai mica decat valorile amintite mai sus, fapta este incadrata drept contraventie, iar autorul ei se alege cu suspendarea permisului si a dreptului de a circula pe drumurile publice.

In cazul unei alcoolemii sub 0,40mg/l alcool pur in aerul expirat, soferului vinovat i se va aplica legislatia in vigoare:

"Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a IV-a de sanctiuni si cu aplicarea sanctiunii complementare a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 90 de zile savarsirea de catre conducatorul de autovehicul sau tramvai a urmatoarelor fapte:
a) conducerea sub influenta bauturilor alcoolice, daca fapta nu constituie, potrivit legii, infractiune;"

Articole recomandate

De ce videochatul nu a fost afectat de pandemie? De ce videochatul nu a fost afectat de pandemie?
De ce este videochatul o meserie cautata pe vreme de pandemie? Desi pare surprinzator, exista si industrii care nu au fost deloc afectate de pandemie. In contextul prabusirii economice, industria videochatului este una dintre cele care nu au avut de suferit. Persoanele care activeaza in acest
Bune practici pentru crearea unui mediu de lucru Euromaster atractiv Bune practici pentru crearea unui mediu de lucru Euromaster atractiv
Atunci cand incepi sa lucrezi pentru un angajator nou, cu siguranta iti doresti sa ai parte de o experienta care sa te ajute sa te dezvolti din punct de vedere profesional. Vrei sa pui in aplicare si sa iti dezvolti abilitatile actuale, dar si sa deprinzi altele noi. Totodata, iti doresti sa ai
De ce este necesar un aparat profesional pentru cafea intr-un birou? De ce este necesar un aparat profesional pentru cafea intr-un birou?
Cafeaua reprezintă ceasul deșteptător pentru mulți dintre noi. O gură de cafea și ne umplem instant de multă energie și nu este de mirare: cofeina își face mereu treaba. Studiile privind consumul de cafea în mediul business în România
Cum iti dai seama ca o oferta de angajare in videochat in Bucuresti este cu adevarat profesionista? Cum iti dai seama ca o oferta de angajare in videochat in Bucuresti este cu adevarat profesionista?
Daca alegi studioul potrivit, cariera de videochat in Bucuresti iti poate aduce numeroase satisfactii. Cum reusesti insa sa faci diferenta intre diferitele oferte de angajare? Ce diferentiaza o companie serioasa de una care nu merita increderea ta? Iata cateva elemente de care e bine sa tii cont!
Joburile care iti ofera cazare gratuita in Bucuresti Joburile care iti ofera cazare gratuita in Bucuresti
Începutul este mereu greu, dar nimeni nu se așteptă să fie atât de greu pentru un tânăr să locuiască singur în capitala României. Deși țara noastră nu este una dintre cele mai scumpe țări din Europa, salariile pentru un