Skip to article

Domnu` politist, m-am turmentat

De fiecare data cand am participat la vreo petrecere sau la vreo onomastica, eu si partenerul am dezbatut problema sacrificarii de la alcool a unuia dintre noi, pentru a putea merge cu masina si a nu fi nevoiti sa apelam la serviciile de taximetrie.

Insa aud tot mai des de persoane care s-au urcat la volan dupa ce au consumat bauturi alcoolice in cantitati impresionante. In cele mai bune situatii au ramas doar fara permis, in cele mai rele, au provocat accidente grave.

In majoritatea tarilor europene, consumul moderat de alcool la volan este permis.

Cele mai permisive tari la acest capitol sunt Irlanda si Marea Britanie, cu o limita maxima legala de 0,79-0,80 grame la mie, insa soferii trebuie sa dovedeasca politistilor ca pot conduce, chiar daca au o alcoolemie sub aceste limite.

In ultimul timp legislatia cu privire la regimul bauturilor alcoolice s-a modificat atat in sensul inaspririi pedepselor pentru cei depistati "bauti" la volan, cat si prin micsorarea pragului minim de la care contraventia de transforma in infractiune.

Legislatia romana nu interzice consumul de alcool, insa prevede sanctiuni pentru consumul lui urmat de conducerea unui autovehicul. Conform normelor in vigoare in Romania:

"Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de catre o persoana care are o imbibatie alcoolica de peste 0,80g/l alcool pur in sange ori o concentratie ce depaseste 0,40mg/l alcool pur in aerul expirat este considerata infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani".

Aceeasi pedeapsa se aplica si in cazul in care apare "refuzul, impotrivirea sau sustragerea unei persoane care conduce pe drumurile publice un autovehicul de a se supune recoltarii probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei sau testarii aerului expirat"

Concentratia de alcool in sange sau pe scurt, alcoolemia, indica cantitatea de alcool din fluxul sanguin al unei persoane. Ea se poate masura din respiratie, probe de sange sau urina.

Fiolele sau aparatele alcool test folosite de catre politia rutiera pentru masurarea alcoolemiei prezinta indicate vizibil unitatile de masura in care se fac masuratorile. Persoana testata este invitata sa sufle energic in capatul de testare al aparatului, timp de 15 secunde, continuu.

In cazurile in care imbibatia de alcool din sange sau din aerul expirat este mai mica decat valorile amintite mai sus, fapta este incadrata drept contraventie, iar autorul ei se alege cu suspendarea permisului si a dreptului de a circula pe drumurile publice.

In cazul unei alcoolemii sub 0,40mg/l alcool pur in aerul expirat, soferului vinovat i se va aplica legislatia in vigoare:

"Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a IV-a de sanctiuni si cu aplicarea sanctiunii complementare a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 90 de zile savarsirea de catre conducatorul de autovehicul sau tramvai a urmatoarelor fapte:
a) conducerea sub influenta bauturilor alcoolice, daca fapta nu constituie, potrivit legii, infractiune;"

Articole recomandate

Planuri antreprenoriale in fashion? Iata principalele variante! Planuri antreprenoriale in fashion? Iata principalele variante!
Tot mai multe persoane caută opțiuni prin care să poată avea independență financiară și în același timp să poată să stăpânească exclusiv modul în care își manageriază timpul, astfel încât
Elite Meetup: Energie si Smartlife 2020 Elite Meetup: Energie si Smartlife 2020
Elite Business Women (https://ebw.business), cel mai mare club de afaceri românesc dedicat femeilor antreprenor din România, cu prezentă internațională, invită femeile de afaceri să participe la o nouă întrunire, prima din acest an – Elite Meetup:
Ai schimbat locul de munca? S-ar putea sa ai nevoie de fisa medicala pentru angajare Ai schimbat locul de munca? S-ar putea sa ai nevoie de fisa medicala pentru angajare
Un job nou inseamna o noua etapa in viata ta! Probabil ca esti incantata de schimbarea aparuta si de oportunitatile pe care aceasta le aduce. Daca te afli in situatia de a schimba locul de munca, exista cateva aspecte la care sa fii atenta. Dincolo de faptul ca urmeaza sa te adaptezi noului birou
3 modalitati prin care poti scapa de teama vorbitului in public 3 modalitati prin care poti scapa de teama vorbitului in public
Vorbitul in public este printre cel mai des intalnite temeri ale oamenilor. Iar daca ne gandim la faptul ca noi relationam zilnic cu alte persoane si discutam mereu cu oamenii, aceasta temere pare relativ usor de depasit. Ei bine, pentru unii oameni nu este chiar atat de usor. Insa solutii exista
Elite Business Women te invata cum sa atragi finantare - Un hotel in valoare de 10 milioane de EURO, construit prin Ajutor de Stat Elite Business Women te invata cum sa atragi finantare - Un hotel in valoare de 10 milioane de EURO, construit prin Ajutor de Stat
Elite Business Women, un club dedicat femeilor antreprenor din țară și din străinătate, prezintă o analiză cu privire la sursele de finanțare pe care antreprenorii le au la dispoziție. Conform Roxanei Mircea, consultant în atragerea de fonduri UE