Skip to article

Esti in impas profesional?

Esti in impas profesional?
Adesea, femeile gasesc mai greu un mentor, mai ales in conditiile in care sunt printre primele generatii de femei cu cariera din familia lor. Daca esti o luptatoare care tinde sa infrunte activitatile si domeniul de cariera de una singura, ia in considerare beneficiile de a avea un mentor alaturi.

Fie ca esti studenta sau mai ai putin pana a ajunge in varful ierarhiei, poti beneficia de aflarea unui mentor.

Invata de ce este important un mentor si cum il poti gasi pe "cel ales".

Beneficiile de a avea un mentor

Potrivit specialistilor, persoanele care au unul sau mai multi mentori detin, de obicei, o imagine mai clara a sinelui si au acces la o retea de contacte mai dezvoltata care ii pot oferi resurse variabile in efortul de a-si atinge propriile obiective.

Totodata, poti alege sa ai mai multi mentori, fiecare servind unui anumit scop - de la cineva care te ajuta sa te organizezi si sa obtii ceea ce vrei in cariera pana la cineva care te indruma in rolul de mama. Expertii spun ca femenile beneficiaza cel mai mult prin gasirea unui mentor deoarece:

au pe cineva alaturi in incercarile din cariera;
pot vorbi oricand cu mentorul lor, indiferent de program;
sarbatoresc alaturi de propriul indrumator.

Ca femeie, adesea ai nevoie de astfel de incurajari pentru a ajunge in top.

Gaseste-ti "alesul"

Esti in impas profesional?

Esti pregatita pentru un mentor daca doresti sa obtii si sfaturi, dar si critici, sa depui efort pentru succesul propriei persoane si sa mentii relatia. Totusi, nu toata lumea are stofa de mentor. Vei cauta, intr-un mentor, acea persoana cu care sa te simti confortabil, sa poti comunica si sa impartasiti interese si obiective similare.

Ca si atunci cand esti in cautarea unui job, incepe prin a vorbi cu cei din jurul tau despre dorinta de a-ti gasi un mentor. Fii specifica in ceea ce priveste caracteristicile pe care trebuie sa le aiba indrumatorul tau si cu obiectivele de cariera pe care le ai. In acelasi timp, cauta un mentor in aria ta de activitate. Exista un profesor sau un sef cu care ai afinitati?

Odata ce ti-ai restrans lista cu potentiali mentori, solicita o intalnire cu fiecare in parte. Pregateste o lista de intrebari pentru a determina compatibilitatile dintre voi. Expertiza persoanei in cauza coincide cu ceea ce vrei sa inveti? Cu ce experienta vine mentorul? Va veti putea intelege?

Evita mentorul nepotrivit

Nu confunda similaritatile intre un mentor si o persoana cu care te-ai putea intalni pentru o relatie, incercand sa le imbini. Nu este interzis sa ceri unui barbat sa iti fie mentor, adesea este chiar recomandat, insa mentine relatia la nivel de business, inca de la inceput.

Este cel mai bine sa eviti relatia cu un mentor daca exista tensiune sexuala. In acest caz bazeaza-te pe propria intuitie si nu ignora semnele de flirt.

Stabileste parametrii relatiei

Cei care au avut parteneriate cu mentori spun ca este indicat sa stabilesti, inca de la inceput, anumiti parametri, cum ar fi intalniri lunare, telefoane sau un numar suplimentar de emal-uri cand nu reusiti sa va vedeti fata in fata.

Puncteaza clar obiectivele si perioada aleasa pentru a le atinge. Discutati despre reguli, cum ar fi momente nepotrivite pentru a suna. Totodata, pune la punct si confidentialitatea intalnirilor.

Cheia unei relatii fructuoase cu un mentor este dorinta de a invata si de a avea succes. Din moment ce vei primi sugestiile si incurajarile de rigoare vei vedea ca propria cariera va porni de o cale ascendenta.Sursa: www.myjob.ro

Articole recomandate

Antreprenorii pot fi actionari unici in mai multe SRL Antreprenorii pot fi actionari unici in mai multe SRL
Antreprenorii pot fi actionari unici in mai multe societati cu raspundere limitata, potrivit unui act normativ privind modificarea Legii societatilor. Legea adoptata de Parlament in decembrie 2019 vizeaza anularea interdictiei de a fi actionar unic in mai multe societati cu raspundere limitata sau
Planuri antreprenoriale in fashion? Iata principalele variante! Planuri antreprenoriale in fashion? Iata principalele variante!
Tot mai multe persoane caută opțiuni prin care să poată avea independență financiară și în același timp să poată să stăpânească exclusiv modul în care își manageriază timpul, astfel încât
Elite Meetup: Energie si Smartlife 2020 Elite Meetup: Energie si Smartlife 2020
Elite Business Women (https://ebw.business), cel mai mare club de afaceri românesc dedicat femeilor antreprenor din România, cu prezentă internațională, invită femeile de afaceri să participe la o nouă întrunire, prima din acest an – Elite Meetup:
Ai schimbat locul de munca? S-ar putea sa ai nevoie de fisa medicala pentru angajare Ai schimbat locul de munca? S-ar putea sa ai nevoie de fisa medicala pentru angajare
Un job nou inseamna o noua etapa in viata ta! Probabil ca esti incantata de schimbarea aparuta si de oportunitatile pe care aceasta le aduce. Daca te afli in situatia de a schimba locul de munca, exista cateva aspecte la care sa fii atenta. Dincolo de faptul ca urmeaza sa te adaptezi noului birou
3 modalitati prin care poti scapa de teama vorbitului in public 3 modalitati prin care poti scapa de teama vorbitului in public
Vorbitul in public este printre cel mai des intalnite temeri ale oamenilor. Iar daca ne gandim la faptul ca noi relationam zilnic cu alte persoane si discutam mereu cu oamenii, aceasta temere pare relativ usor de depasit. Ei bine, pentru unii oameni nu este chiar atat de usor. Insa solutii exista