Mai bine sa fii inalta si frumoasa decat mica si urata daca vrei sa reusesti in cariera! Nu o spunem noi, ci studiile!
Sa spunem ca ai fost angajata in acelasi timp cu Sara, o colega de birou inalta si sportiva. Inca nu stii asta, insa in 10 ani, ea va castiga mai mult decat tine si va avea mai multe responsabilitati doar pentru simplul motiv ca natura a inzestrat-o cu mai multe calitati decat pe tine!
Din pacate, e adevarat... In 1994, un studiu american scosese la iveala aceasta realitate cruda. Potrivit American Economic Association, salariul barbatilor si femeilor cu un fizic avantajos este cu 10-15% mai mare decat al colegilor.
Un alt articol foarte serios, publicat in 2003 in Franta, indica fara nicio indoiala ca inaltimea unei persoane este atuul sau economic. Oamenii cu aceeasi pregatire ca altii, dar de talie inalta, au un parcurs profesional mai bun deoarece li se acorda mai multa incredere si mai multe responsabilitati. Dovada: talia medie a oamenilor cu studii superioare si a celor cu profesii liberale este de 177 cm, cu 3 cm mai mare decat cea a muncitorilor!
Prejudecati inconstiente
In companii, talia inalta este clar o variabila favorabila avansarii pe scara ierarhica. Oamenii inalti sunt mai impunatori, se fac auziti si ascultati mai bine decat cei pitici sau cei de inaltime medie.
Si persoanele slabe si frumoase sunt avantajate, caci in inconstient ii percepem pe oamenii grasi ca fiind lenesi, lipsiti de dinamism.
Valorizarea competentelor
Persoanele dotate cu un fizic ingrat isi gasesc mai greu de lucru. Statisticile spun ca aplicantii obezi sunt chemati la mai putine interviuri, se regasesc mai putin in functii comerciale si reusesc sa vanda mai putin decat candidatii de greutate normala. O modalitate de a evita aceste discriminari este generalizarea CV-ului fara poza.