Incearca sa gasesti echilibrul in relatia cu seful tau. O atitudine prea serviabila sau prea agresiva ori independenta sunt extreme care nu au ce cauta in relatia unui angajat cu superiorul sau. Intotdeauna trebuie sa faci in asa fel incat sa ai o conexiune buna si profitabila de ambele parti. Daca managerul pare sa isi doreasca aceleasi lucru, nu ar trebui sa fie greu. Totusi, efortul trebuie depus de ambele parti.
Iata ce ai de facut tu, in calitate de angajat.
Incearca sa intuiesti ce vrea
Sunt momente in care seful probabil nu se afla la birou, nu raspunde la telefon, iar tu trebuie sa iei rapid o decizie referitoare la job. Incearca sa te pui in postura sefului tau si sa iti dai seama ce anume ar decide el. De obicei, gandeste in avantajul firmei, de preferat pe termen lung.
Daca totusi responsabilitatea deciziilor este prea mare, iar acestea suporta amanare, cel mai bine este sa astepti totusi venirea sefului tau.
Cere-i informatii
In momentul in care seful tau se afla in birou si sunt anumite lucruri pe care nu le intelegi, nu ezita sa ii ceri informatii. El este acolo tocmai pentru a-i indruma pe angajati. Totusi, incearca sa separi lucrurile importante de cele minore si sa nu il sacai cu probleme fara importanta.
Un pic de independenta nu strica niciodata. In plus, managerii cauta intotdeauna oameni care pot face anumiti "pasi" fara o supraveghere constanta.
Sustine-ti ideile
Mai sunt si situatii in care seful chiar nu are dreptate, insa nu realizeaza inca acest lucru sau mintea sa si obiectivismul sunt blocate de anumiti factori. In cazul in care seful iti atrage atentia cu ceva sau sustine anumite lucruri despre care tu stii ca nu sunt asa, sustine-ti parerea. Este totusi recomandat sa ai intotdeauna argumente solide. Altfel, risti sa pierzi, chiar daca ai dreptate.
Daca cedezi prea usor, doar pentru ca el este seful, nu iti va fi prea bine, iar colaborarea nu va fi niciodata una placuta, profitabila.
De asemenea, nu uita ca in general sefii isi doresc in echipa lor oameni cu personalitate de leu si nu de pisicuta.
Fii de incredere
Seful iti cere sa rezolvi anumite probleme intr-un termen limita? Atunci fa-o! Ai gresit intr-o anumita situatie? Recunoaste si asuma-ti responsabilitatea. Ti-ai terminat treaba intr-o zi de lucru, mai devreme decat preconizai? Spune-i acest lucru si mentioneaza-i ca pana la sfarsitul programului poti indeplini si alte task-uri. Doar asa seful tau va avea incredere in tine, te va vedea ca fiind un om pe care se poate baza oricand.
Contribuie la dezvoltarea companiei
Daca intr-o zi iti vine o idee prin care poti promova firma si serviciile acesteia, mergi rapid cu propunerea la seful tau. Scrie-i un mail sugestiv, cu ideea de baza. Daca este de acord sau macar i-ai starnit curiozitatea, pune la bataie un plan functional, discutat-l impreuna si formeaza-ti echipa de care ai nevoie. Chiar daca vei avea ajutor la dezvoltarea proiectului, majoritatea meritelor iti vor fi inmanate tie. De aici va porni si imbunatatirea relatiei cu superiorul.
Autor: Ana-Maria Dragota