Skip to article

Life coaching: despre pretul platit

Life coaching: despre pretul platit
Probabil te intrebi ce vrea sa spuna acest titlu.

Multi oameni se intreaba foarte adesea ce sa faca in situatii aparent fara iesire.

Fiecare din noi avem probleme de genul "nu ma inteleg cu seful", "nu-mi apreciaza munca", "am colegi nesuferiti", "trebuie sa muncesc 12 ore pe zi", "nu mai am timp liber", "prietenul nu-mi acorda suficienta atentie", "nu am mai avut concediu de un an de zile" etc.

Problemele de mai sus au numai valoare de exemplu, ele pot fi intr-un numar infinit.

Conceptul de pret platit este unul cunoscut de fiecare din noi.

Atunci cand mergem la magazin platim un pret pentru fiecare produs. La fel si atunci cand mergem in vacanta. Intr-un sens sau altul aproape nimic nu este gratuit. Pentru fiecare lucru pe care il cumparam platim un pret.

Uneori nu cumparam ceva pentru ca ni se pare prea scump, alteori nu apreciem un lucru pentru ca am platit prea putin pentru el.

In viata de zi cu zi este aproape la fel. Exista un pret platit pentru fiecare eveniment, lucru, sentiment din viata noastra.

Life coaching: despre pretul platit

Atunci cand avem o problema sau ceva nu ne convine avem urmatoarele variante:

Gasim rapid o solutie.

Ne lamentam in situatia respectiva si ne plangem zile, luni sau chiar ani in sir de ceea ce ni se intampla.

Ne asumam pretul platit.


Cazul cel mai fericit este primul, in care noi am gasit rapid o solutie. Cazul mai putin fericit este al doilea, in care parca suntem actori intr-o drama. Parca nimic nu merge bine ba din contra, merge din ce in ce mai rau. Traim cu speranta ca este ceva temporar si ca poate lucrurile se vor schimba. Unele lucruri nu se schimba niciodata. Ele doar se transforma.

A treia varianta chiar daca nu se prezinta ca o solutie, de cele mai multe ori este cea mai viabila alegere.

Simti uneori ca nu meriti ceea ce ti se intampla, fie bun sau rau. Intrebarea pe care eu te sfatuiesc sa ti-o pui este urmatoarea: merita pretul platit? Chiar si atunci cand ti se intampla ceva bun te poti intreba daca merita pretul platit .

Ce este de fapt pretul platit?

La fel ca si in cazul comertului, este ceea ce tu dai in schimb ca sa primesti altceva. Pretul platit se poate cuantifica intr-o infinitate de variante: timp, stres, acceptare, intelegere, bunavointa, bucurie, recunoastere, relaxare, griji etc.

Greseala pe care o fac multi dintre noi este ca nu-si pun aceasta intrebare simpla, anume daca merita pretul platit. Daca-ti raspunzi la aceasta intrebare simpla si-ti asumi raspunsul pe care ti-l dai lucrurile devin extrem de simple. Atunci vei simti si vei vedea viata cu alti ochi.

De exemplu atunci cand ai un sef care nu-ti recunoaste meritele si nu ai reusit sa gasesti o solutie care sa te satisfaca, te poti intreba daca merita pretul platit. In acest caz pretul platit este nerecunoasterea meritelor. Multi oameni se opresc in acest punct fara sa cantareasca la modul serios ceea ce primesc in schimb. Este posibil sa primesti un salariu mare, sa faci ceea ce-ti place sau sa ai niste colegi draguti. Practic platesti un pret pentru a primi multe alte lucruri in schimb.

Life coaching: despre pretul platit

Absolut nimic din lume nu te obliga sa accepti situatia. Numai tu iti poti raspunde daca merita sau nu pretul platit. Este posibil sa ajungi la concluzia ca merita. In acest caz, vei simti imediat ca nu te mai afecteaza aproape deloc care e pretul si ori de cate ori situatia se repeta s-ar putea sa iti amintesti ca sunt alte lucruri care conteaza mult mai mult pentru tine. Daca totusi ajungi la concluzia ca nu merita pretul platit trebuie sa faci imediat ceva. Cauta rapid o solutie, iar daca aceasta intarzie sa apara poate ar trebui sa renunti si sa incerci altceva.

Alt exemplu il poate constitui accesarea fondurilor europene. Te poti plange ca este prea multa birocratie si sa ramai cu frustrarea aceasta, sau poti sa ajungi la concluzia ca merita pretul platit si atunci vei privi birocratia ca o stare de normalitate!

Oricum am privi lucrurile, platim un pret pentru orice, depinde doar de noi daca ne asumam riscul sau nu.


Alege Excelenta! Alege Extreme Training! Alege sa fii mai bun!

Autor: Marian Rujoiu
Trainer Extreme Training, the way to excellence


www.traininguri.ro
www.e-antreprenor.ro
www.marian-rujoiu.ro

Articole recomandate

5 motive sa alegi imprimante inkjet Brother 5 motive sa alegi imprimante inkjet Brother
Imprimantele inkjet Brother sunt apreciate în rândul consumatorilor care doresc soluții eficiente, randament crescut şi investiții pe termen lung. Fie că vorbim de imprimante, fie că vorbim de sisteme all în one, toate echipamentele de bucură de
Fa si tu o multime de bani din videochat non-adult in Iasi la Heylux! Fa si tu o multime de bani din videochat non-adult in Iasi la Heylux!
Banii sunt mai importanți ca oricând. Mai ales în perioada asta, plină de necunoscute. Când multe joburi dispar sau sunt prost plătite, videochatul în Iași e o opțiune serioasă pentru tine. Oricâte probleme ar fi peste tot, domeniul ăsta
Art Studio Bucuresti - descopera independenta financiara Art Studio Bucuresti - descopera independenta financiara
Despre Art Studio Art Studio Bucuresti iti ofera mai mult decat un loc de munca intr-un studio videochat profesionist. Este locul care iti poate oferi siguranta financiara, stabilitate si confort, totul conform cu legile impuse pe piata muncii. Jobul de model de videochat la Art Studio imbina
Antreprenoriat feminin in Romania Antreprenoriat feminin in Romania
Anul 2020 este unul care va rămâne în istorie – pandemia a afectat viețile tuturor, atât cele personale, cât și cele profesionale și a lăsat o ampremntă grea și asupra economiei naționale, dar și celei globale. Nici pentru
Cum alegi cele mai bune oferte de angajari videochat din Bucuresti? Cum alegi cele mai bune oferte de angajari videochat din Bucuresti?
Una dintre cele mai mari probleme pentru un model aflat la început de carieră este identificarea celor mai bune oferte de angajări videochat . La o simplă căutare în anunțurile din site-urile de joburi vei descoperi sute de oferte, care mai de care mai tentante,