Skip to article

Managerul viitorului - Managerul de Proiect European

Managerul viitorului - Managerul de Proiect European
Tot mai des auzim in presa, la televizor sau printre cunoscuti, mesaje sau discutii despre job-ul mult ravnit de manager de proiect. Dar nu orice fel de manager de proiect, ci manager de proiect european.

Pentru ca pana in momentul de fata rolul de manager de proiect se aplica, preponderent, unor domenii precum : IT, constructii, consultanta. insa, un efect direct al oportunitatii de a dezvolta ai implementa proiecte finantabile din fonduri nerambursabile, il reprezinta apartia unui nou rol, acela de manager de proiect european .

Astfel ca putem spune ca managerul de proiect este lait-motiv-ul acestui an, sau al acestei perioade, reprezentand una dintre cele mai ravnite "meserii" ai bineinteles, la fel de bine cotate.


Insa cei care doresc sa obtina acest post trebuie sa intruneasca o serie de calitati ai competente, care impreuna alcatuiesc un tipar al managerului viitorului. Bineinteles, cerintele pentru acest post variaza de la o institutie/organizatie care il solicita la alta.

In general, managerul de proiect este responsabil pentru succesul general al proiectului. In unele companii/organizatii, acest post poate imbraca diferite titulaturi, precum: coordonator de proiect, lider de echipa, etc, insa oricare ar fi denumirea folosita, aspectul-cheie este ca managerul de proiect reprezinta persoana responsabila pentru asigurarea succesului proiectului ai, deci, pentru indeplinirea obiectivelor propuse, respectand bineinteles termenii contractuali.

Un aspect esential in asigurarea succesului proiectului si implicit a unui management eficient, il reprezinta implicarea managerului de proiect, cat si a intregii echipe de proiect in etapa de elaborare a proiectului. Din pacate, majoritatea proiectelor europene implementate in aceasta perioada in Romania, nu respecta aceasta cerinta foarte importanta, care de altfel se regaseate, ce-i drept sub forma de recomandare, in ghidul solicitantului. De ce este atat de importanta respectarea acestei etape in constructia unui proiect? Deoarece asigura o intelegere comuna asupra scopului proiectului, a indicatorilor de atins ai a sarcinilor de realizat.

Cele mai multe proiecte beneficiaza de un manager de proiect "formal", rol pe care il ocupa sau care ii revine de regula preaedintelui/directorului organizatiei/institutiei beneficiare, in semn de recunoaatere a vastei experiente a acestuia, deloc contestabila in anumite situatii. insa atributiile managerului de proiect sunt indeplinite efectiv de o alta persoana, care la randu-i mai are de indeplinit o alta functie in cadrul aceluiaai proiect. ai in acest fel se creaza un cerc vicios care aduce obstacole in calea bunei implementari a proictului ai a indeplinirii corespunzatoare a sarcinilor din proiect.

O alta "practica" impamantenita in ceea ce priveate managementul de proiect, consta in atribuirea acestui rol important unor persoane care nu au capacitatea ai nici pregatirea necesara pentru a indeplini corespunzator atributiile care le revin. Nu este foarte uaor sa indeplineati acest rol daca nu ai cel putin o experienta similara anterioara ai daca nu ai o serie de abilitati care sa te ajute in coordonarea unei echipe, in respectarea unor termene, in respectarea aplicarii legislatiei in vigoare, etc.

Managerul de proiect european tinde sa devina tipologia managerului viitorului, de aceea ar fi de preferat ca aceste prime experiente ale existentei sale ca specializare/meserie, sa fie de calitate ai sa poata reprezenta o baza solida ai un punct de referinta relevant pentru generatiile viitoare. Cu alte cuvinte, sa se edifice inca din acest moment al dezvoltarii sale, conform cerintelor la nivel european, evitand astfel stabilirea unor practici nu tocmai "bune".

Managerul de proiect, specific proiectelor europene, este persoana care:

- aplica cu succes procedurile de management ai de control al proiectului;
- asigura un proces eficient de comunicare atat in interiorul echipei de proiect, cat ai in raport cu tertii: AM POSDRU, OI POSDRU, etc.
- Se asigura de conformitatea tuturor documentelor realizate in proiect ;
- Se asigura de respectara prevederilor legislative in ceea ce priveate angajarea corecta a cheltuielilor in cadrul proiectului;
- Identifica ai urmareate managementul ai solutionarea situatiilor dificile;
- Asigura un management proactiv al proiectului pentru a se asigura de livrarea in timp a indicatorilor asumati;
- Este responsabil de managementul riscurilor proiectului;
Iata de ce nu este uaor sa fii manager de proiect. Desigur nu inseamna ca toate aceste activitati trebuie realizate strict de catre managerul de proiect, tocmai de aceea dispune de o echipa de persoane specializate pe diferite tipuri de activitati, insa el trebuie sa se asigure ca toate acestea sunt corect realizate ai proiectul iai continua o buna evolutie spre finalizarea sa cu succes.

Managerul viitorului - Managerul de Proiect EuropeanVrei sa inveti cum sa scrii un proiect care sa-ti fie finantat ? Ai o idee de proiect si vrei sa afli cum o poti implementa? Inscrie-te acum la "Manager de proiect", curs acreditat CNFPA si afla raspunsul la toate aceste intrebari! Detalii pe www.traininguri.ro .

Autor: Claudia Neculae
Trainer Extreme Training, the way to excellence
www.traininguri.ro

Articole recomandate

Art Studio Bucuresti - descopera independenta financiara Art Studio Bucuresti - descopera independenta financiara
Despre Art Studio Art Studio Bucuresti iti ofera mai mult decat un loc de munca intr-un studio videochat profesionist. Este locul care iti poate oferi siguranta financiara, stabilitate si confort, totul conform cu legile impuse pe piata muncii. Jobul de model de videochat la Art Studio imbina
Antreprenoriat feminin in Romania Antreprenoriat feminin in Romania
Anul 2020 este unul care va rămâne în istorie – pandemia a afectat viețile tuturor, atât cele personale, cât și cele profesionale și a lăsat o ampremntă grea și asupra economiei naționale, dar și celei globale. Nici pentru
Cum alegi cele mai bune oferte de angajari videochat din Bucuresti? Cum alegi cele mai bune oferte de angajari videochat din Bucuresti?
Una dintre cele mai mari probleme pentru un model aflat la început de carieră este identificarea celor mai bune oferte de angajări videochat . La o simplă căutare în anunțurile din site-urile de joburi vei descoperi sute de oferte, care mai de care mai tentante,
Ce configurare de bucatarie e potrivita pentru restaurantul tau Ce configurare de bucatarie e potrivita pentru restaurantul tau
Orice bucătărie de restaurant include 5 zone distincte: depozitare, spălat, pregătire, gătit, servit. Însă ceea ce dictează modul în care vei aranja aceste zone este meniul restaurantului tău. În funcție de acesta se așează totul
Top 5 cele mai cautate cursuri in pandemie Top 5 cele mai cautate cursuri in pandemie
Luam parte impreuna la acelasi scenariu, dar adevarul este ca fiecare simtim starea actuala si o intepretam, intr-un mod diferit. Unii mai afectati decat ceilalti, altii mai increzatori in fortele proprii, mai hotarati ca niciodata de a creste si a evolua. Indiferent in care dintre situatii ne