Skip to article

Meserii aproape disparute

Meserii aproape disparute
Cu multi ani in urma orice persoana care stia sa faca bine ceva putea sa devina "meserias" si sa practice acea meserie cu acte in regula.

Acum ai nevoie de zeci de cursuri, atestate, hartii si aprobari. Asa ca nu este de mirare ca multe meserii "de demult" aproape au disparut.

Odata cu evolutia tehnologiei, unele ateliere nu au mai fost necesare si si-au inchis portile.

Meseriasi care au lucrat o viata intr-un anumit domeniu, trebuie sa o ia de la capat si sa se apuce de ceva nou.

Iata cativa din meseriasii vechi si meseriile lor din ce in ce mai rar practicate:

Ceasornicarul.
Functionand in continuare in spatii de doar cativa metri patrati, putinele ceasornicarii care mai exista sunt cautate acum de doar doua tipuri de persoane - cele care vor neaparat sa-si repare ceasuri foarte vechi sau primite mostenire de familie, avand o valoare sentimentala mare si persoanele care au nevoie de o reparatie minora la un ceas destul de scump.

Pantofarul.
Din ce in ce mai putine persoane trec pragul unei cizmarii. Inainte, printre serviciile oferite de un cizmar se numara chiar si inlocuirea talpii, atunci cand cea originala se tocea. Insa cine mai procedeaza asa acum?

Un serviciu insa ramane cerut, si anume tinerea unei perechi de incaltaminte prea mica cateva zile pe un calapod special, imbibat cu o solutie ce actioneaza asupra pielii, largind-o fara sa o deformeze.

Depanatorul TV.
Va amintiti pe vremea copilariei televizoarele alb-negru? Si ce tragedie era cand tubul sau vreun tranzistor ceda? Drumul la depanatorul TV era obligatoriu.
Meserii aproape disparuteInsa acum aceasta meserie a ramas un mit. Garantia tot mai extinsa pentru noile televizoare face aproape imposibila rentabilitatea unei astfel de meserii.

Lucratorul la sifonarie.
Vai cat imi placea cand eram mica sa merg sa umplu sifoanele, ca apoi bunica sa imi prepare limonada proaspata!

Ma fascina toata aparatura aceea de umplut, buteliile de CO2, mecanismul cu care erau prevazute sticlele pentru sifon.

Insa acum cu zecile de sortimente de apa minerala, apa carbogazificata, partial garbogazificata utilitatea sifonului a disparut.

Insa nu si nostalgiile!

Articole recomandate

De ce videochatul nu a fost afectat de pandemie? De ce videochatul nu a fost afectat de pandemie?
De ce este videochatul o meserie cautata pe vreme de pandemie? Desi pare surprinzator, exista si industrii care nu au fost deloc afectate de pandemie. In contextul prabusirii economice, industria videochatului este una dintre cele care nu au avut de suferit. Persoanele care activeaza in acest
Bune practici pentru crearea unui mediu de lucru Euromaster atractiv Bune practici pentru crearea unui mediu de lucru Euromaster atractiv
Atunci cand incepi sa lucrezi pentru un angajator nou, cu siguranta iti doresti sa ai parte de o experienta care sa te ajute sa te dezvolti din punct de vedere profesional. Vrei sa pui in aplicare si sa iti dezvolti abilitatile actuale, dar si sa deprinzi altele noi. Totodata, iti doresti sa ai
De ce este necesar un aparat profesional pentru cafea intr-un birou? De ce este necesar un aparat profesional pentru cafea intr-un birou?
Cafeaua reprezintă ceasul deșteptător pentru mulți dintre noi. O gură de cafea și ne umplem instant de multă energie și nu este de mirare: cofeina își face mereu treaba. Studiile privind consumul de cafea în mediul business în România
Cum iti dai seama ca o oferta de angajare in videochat in Bucuresti este cu adevarat profesionista? Cum iti dai seama ca o oferta de angajare in videochat in Bucuresti este cu adevarat profesionista?
Daca alegi studioul potrivit, cariera de videochat in Bucuresti iti poate aduce numeroase satisfactii. Cum reusesti insa sa faci diferenta intre diferitele oferte de angajare? Ce diferentiaza o companie serioasa de una care nu merita increderea ta? Iata cateva elemente de care e bine sa tii cont!
Joburile care iti ofera cazare gratuita in Bucuresti Joburile care iti ofera cazare gratuita in Bucuresti
Începutul este mereu greu, dar nimeni nu se așteptă să fie atât de greu pentru un tânăr să locuiască singur în capitala României. Deși țara noastră nu este una dintre cele mai scumpe țări din Europa, salariile pentru un