Skip to article

Noi criterii de acordare a locuintelor prin ANL pentru tineri

Noi criterii de acordare a locuintelor prin ANL pentru tineri
Una dintre solutiile salvatoare pentru cei care nu isi pot permite sa-si cumpere o casa sau sa ichirieze o locuinta ramane solutia inchirierii sau construirii unei case prin ANL.

Pot beneficia de o locuinta construita prin acest program persoanele in varsta de pana la 35 de ani.

De repartitii se ocupa autoritatiile locale, pe baza cererilor depuse de solicitanti, cereri ce vor fi analizate de comisiile sociale din cadrul primariilor.

Primariile sunt obligate prin lege sa intocmeasca listele de repartitie dupa doua tipuri de criterii, restrictive si de ierarhizare.

Titularul cererii de locuinta, care poate deveni beneficiar al unei repartitii de locuinta pentru tineri, destinata inchirierii, si titular al contractului de inchiriere, trebuie sa fie major, in varsta de pana la 35 de ani la data repartizarii locuintei. Cererea de locuinta se efectueaza numai individual si in nume propriu. Solicitantul trbuie sa se prezinte cu copie autentificata de pe actul de nastere si/sau de pe actul de identitate.

Titularul cererii de locuinta si membrii familiei acestuia - sot/sotie, copii si/sau alte persoane aflate in intretinerea acestuia - trebuie sa nu detina si sa nu fi detinut o alta locuinta in proprietate si/sau sa nu fie beneficiarul unei alte locuinte pentru tineri, destinata inchirierii, in localitatea in care a solicitat locuinta (pentru sectoarele municipiului Bucuresti aceasta restrictie se refera la nedetinerea in proprietate a unei locuinte in municipiul Bucuresti, indiferent in care sector al acestuia). Acte doveditoarein sprijinul cererii sunt declaratii autentificate ale titularului cererii si, dupa caz, ale sotiei/sotului si ale celorlalti membri majori din familia acestuia.

Solicitantii inscrisi in lista de prioritati care nu pot beneficia de repartizarea unei locuinte in limita fondului disponibil in anul respectiv pot primi repartitii in anii urmatori, in limita fondului disponibil in fiecare an si in noua ordine de prioritate stabilita.
Titularul cererii de locuinta trebuie sa isi desfasoare activitatea in localitatea in care sunt amplasate locuintele. Este necesara o adeverinta de la locul de munca insotita de o copie de pe cartea de munca completata la zi.

Au prioritate in repartizarea unei locuinte tinerii proveniti din casele de ocrotire sociala, care au implinit varsta de 18 ani, si solicitantii care au adoptat si/sau adopta copii din casele de ocrotire sociala. Persoanele cu studii superioare vor beneficia de 15 puncte. Familiile cu multi copii vor avea prioritate si la inchirierea unei locuinte de la Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL). Acestea sunt unele dintre modificarile aduse de Guvern privind criteriile de acordare a locuintelor.

Prin noile reglementari, a fost eliminat si criteriul referitor la locul de munca al solicitantului. Adica cel in baza caruia tinerii angajati la stat primeau un punctaj mai mare decat cei angajati in societati private. ANL va avea posibilitatea sa intre in parteneriate cu autoritatile publice locale si cu persoane fizice sau juridice detinatoare de terenuri de constructie.
De asemenea, persoanele care isi construiesc locuinte prin ANL nu vor mai primi subventii.Guvernul a propus eliminarea subventiei de 20% acordata prin ANL pentru construirea de locuinte proprietate personala prin credit ipotecar dupa sesizarea facuta de Consiliul Concurentei.

Articole recomandate

Antreprenorii pot fi actionari unici in mai multe SRL Antreprenorii pot fi actionari unici in mai multe SRL
Antreprenorii pot fi actionari unici in mai multe societati cu raspundere limitata, potrivit unui act normativ privind modificarea Legii societatilor. Legea adoptata de Parlament in decembrie 2019 vizeaza anularea interdictiei de a fi actionar unic in mai multe societati cu raspundere limitata sau
Planuri antreprenoriale in fashion? Iata principalele variante! Planuri antreprenoriale in fashion? Iata principalele variante!
Tot mai multe persoane caută opțiuni prin care să poată avea independență financiară și în același timp să poată să stăpânească exclusiv modul în care își manageriază timpul, astfel încât
Elite Meetup: Energie si Smartlife 2020 Elite Meetup: Energie si Smartlife 2020
Elite Business Women (https://ebw.business), cel mai mare club de afaceri românesc dedicat femeilor antreprenor din România, cu prezentă internațională, invită femeile de afaceri să participe la o nouă întrunire, prima din acest an – Elite Meetup:
Ai schimbat locul de munca? S-ar putea sa ai nevoie de fisa medicala pentru angajare Ai schimbat locul de munca? S-ar putea sa ai nevoie de fisa medicala pentru angajare
Un job nou inseamna o noua etapa in viata ta! Probabil ca esti incantata de schimbarea aparuta si de oportunitatile pe care aceasta le aduce. Daca te afli in situatia de a schimba locul de munca, exista cateva aspecte la care sa fii atenta. Dincolo de faptul ca urmeaza sa te adaptezi noului birou
3 modalitati prin care poti scapa de teama vorbitului in public 3 modalitati prin care poti scapa de teama vorbitului in public
Vorbitul in public este printre cel mai des intalnite temeri ale oamenilor. Iar daca ne gandim la faptul ca noi relationam zilnic cu alte persoane si discutam mereu cu oamenii, aceasta temere pare relativ usor de depasit. Ei bine, pentru unii oameni nu este chiar atat de usor. Insa solutii exista