Skip to article

Oamenii sociabili au creierul mai mare!

Oamenii sociabili au creierul mai mare!
Oamenii sociabili au adesea personalitati mai dezvoltate decat introvertitii, iar acum studiile sugereaza ca ei au si unele parti din creier mai mari decat acestia!

Oamenii de stiinta din New England spun ca amigdala, o parte a creierului cu forma asemanatoare unei migdale, ce regleaza comportamentul in fata fricii, difera ca dimensiune de la o persoana la alta in functie de marimea si complexitatea retelei sociale a fiecaruia.

Cu cat amigdala cerebrala este mai mare, cu atat persoana pare sa aiba o viata sociala mai dezvoltata, spun cercetatorii de la Massachusetts General Hospital.

Descoperirile, publicate in revista Nature Neuroscience, sunt in acord cu studiile anterioare ce au aratat ca primatele tind sa fie mai sociabile daca au amigdala mai mare.

"Stim ca primatele care traiesc in grupuri sociale mari au amigdale cerebrale mai mari", spune Lisa Feldman Barrett, conducatorul studiului si profesor la Universitatea Northwestern. "Am luat in considerare o singura specie de primate, omul, si am gasit ca volumul amigdalei cerebrale se coreleaza cu marimea si complexitatea retelei sociale la omul adult".

Cercetatorii spun ca au studiat si restul structurilor subcorticale din creier, dar nu au gasit nicio dovada convingatoare ca ar exista vreo legatura intre dimensiunile acestor zone si complexitatea retelei sociale a individului.

Ei au descoperit si ca volumul amigdalei, localizata in lobul temporal, nu are impact si in alte aspecte ale vietii sociale (suportul celorlalti sau satisfactia relatiilor personale).

"Legatura intre dimensiunea amigdalei si marimea, dar si complexitatea, retelei sociale a fost observata atat la indivizi mai in varsta cat si la cei mai tineri, atat la barbati cat si la femei.", declara coautorul studiului, Dr. Bradford C. Dickerson, profesor de neurologie la Unievrsitatea Harvard. "Aceasta leagtura este specifica amigdalei, deoarece dimensiunea si complexitatea retelei sociale nu au fost asociate cu marimea celorlalte structuri ale creierului."

Cercetatorii le-au cerut celor 58 repondenti cu varste cuprinse intre 19 si 83 ani sa raporteze marimea si complexitatea retelelor lor sociale in niste chestionare standard, din care s-a extras numarul de contacte sociale si numarul de grupuri din care facea parte individul.

Participantii la studiu au fost supusi apoi unui test RMN, unde le-au fost studiate mai multe parti ale creierului, printre care si amigdala.

Lisa Barett si colegii ei au descoperit ca cei cu amigdale mari aveau si vieti sociale mai dezvoltate, rezultand veridicitatea teoriei "creierului social" - potrivit careia creierul uman, in special amigdala, a crescut si a evoluat pentru a gestiona situatii mai complicate, specifice vietii moderne.

Ce nu se stie inca e daca amigdala determina dimensiunea retelei sociale sau invers, daca o multime de prieteni determina cresterea in volum a amigdalei.

Se crede ca amigdala gestioneaza comportamentul de frica al unei persoane. Daca ai o multime de oameni in jurul tau, ai mai multe ocazii sa-ti fie frica. Daca ne gandim la amigdala ca la "muschiul fricii", atunci o retea sociala dezvoltata inseamna si mai multe ocazii sa-ti flexezi acest muschi.

Autor: Nuage

Articole recomandate

Recomandari pentru angajatori - Cinci modalitati prin care poti asigura o mai buna retentie a femeilor in compania ta Recomandari pentru angajatori - Cinci modalitati prin care poti asigura o mai buna retentie a femeilor in compania ta
În ultimii doi ani, un număr semnificativ de femei au fost puse în situaţia de a renunţa la jobul avut pentru a-și supraveghea copii în contextul adoptării pe scară largă a cursurilor online. Totodată, multe angajate au fost forțate
Promovare PPC: top 10 tendinte pentru anul 2022 Promovare PPC: top 10 tendinte pentru anul 2022
Indiferent daca activezi intr-o agentie, esti freelancer sau conduci un start-up, trebuie sa ramai la curent cu lumea PPC, care evolueaza rapid. Noile tendinte ale anului 2022 se creioneaza deja. E bine sa intelegi ca noile campanii publicitare au nevoie de un suflu modern, de reinventare, intr-un
Femei in functii de conducere. Sfaturi simple pentru a avea succes si a te impune in lumea dominata inca de barbati Femei in functii de conducere. Sfaturi simple pentru a avea succes si a te impune in lumea dominata inca de barbati
Egalitatea de gen reprezinta una dintre preocuparile constante in societatea actuala. La nivel international, au fost stabilite strategii pe termen mediu si lung pentru a elimina inechitatile privind accesul femeilor la educatie sau functii de conducere, dar si in ceea ce priveste egalitatea de
Videochat in Bucuresti? Iata oportunitatile, dar si ce se asteapta de la tine! Videochat in Bucuresti? Iata oportunitatile, dar si ce se asteapta de la tine!
O colaborare se dovedeste de succes atunci cand ambele parti sunt de buna credinta si fiecare partener face tot ce depinde de el pentru ca lucrurile sa mearga cat mai bine. Astfel, si reusita ca model de videochat in Bucuresti poate fi obtinuta in urma unei bune colaborari intre fiecare fata si
Romancele, tot mai dornice de dezvoltare personala. Ce metode aleg? Romancele, tot mai dornice de dezvoltare personala. Ce metode aleg?
In ultimii ani, romancele au devenit tot mai dornice de dezvoltare personala. Aceasta dorinta a venit si din nevoia de a jongla cat mai eficient cu sfera personala si cea profesionala, de a indeplini cu succes rolurile de femeie, mama, sotie, angajat sau antreprenor . Dezvoltarea personala este