Skip to article

Primele 2 minute cruciale ale interviului

Primele 2 minute cruciale ale interviului
Potrivit unui studiu, oamenii se studiaza folosind "cei 3 V": vizual, vocal si verbal. Aproximativ 93 la suta din comunicare se face pe baza comunicarii non-verbale.

Un alt studiu, realizat de psihologii Universitatii din Toledo, a aratat ca primele 30 de secunde stabilesc sau rup conexiunea dintre doi oameni care se cunosc pentru prima data. Asa ca data viitoare cand sunteti intr-un interviu, retineti ca intervievatorul ar putea trage concluzii inainte ca interviul sa inceapa propriu-zis.

Mai jos avem cele mai bune si cele mai rele scenarii:

In cel mai rau caz:

Andrei asteapta foarte emotionat sa fie chemat in sala de interviu. Oricine il vede isi poate da seama: isi misca rapid piciorul, bombane singur, probabil repetand discursul pe care l-a pregatit. Sta aplecat pe scaun si cand vede intervievatorul isi sterge mana plina de sudoare pe pantaloni. Se ridica, iar in acest timp, revista din poala ii cade pe jos. Cand se apleaca sa o ridice, paginile CV-ului sau ale dosarelor pe care le are cu el se imprastie. Reuseste intr-un final sa se adune si intinde mana sa salute, insa fiind atat de emotionat, norocul nu este unul ferm. Soarta lui s-ar putea sa fie deja pecetuita inainte de prima intrebare.

In cel mai bun caz:

Mirela este pregatita si increzatoare in timp ce asteapta sa intre la interviu. Stie ca arata bine si se simte bine. S-a pregatit si s-a interesat din timp si este sigura ca se va descurca. Este concentrata pentru a convinge intervievatorul ca este solutia de care firma are nevoie. Cand acesta se apropie, se ridica si zambeste, uitandu-se direct la el. Il priveste fix in ochi si intinde mana. Dupa un salut ferm, zambetul persista. Prima impresie s-a consumat si a fost una buna cu siguranta.

Instructaj in 2 minute:

Urmatorii 7 pasi, sau "instructajul in 2 minute", va vor ajuta sa va creati o imagine buna pentru interviu.

•Aparentele conteaza. Cand arati bine, te simti bine. Aveti grija sa fiti ingrijit si curat.

•Hainele si accesoriile ar trebui sa fie conservatoare si nu tipatoare sau deosebite. Hainele sunt ambalajul, iar in acest caz produsul trebuie sa atraga atentia.

•Comunicarea nonverbala are un mesaj mult mai puternic decat au cuvintele. Orice miscare reprezinta nivelul de incredere. Stati drepti cand sunteti asezati pe scaun, iar cand va ridicati, incercati sa pareti cat mai inalti; umerii trasi in spate si capul sus.

•Contactul vizual si zambetul indica o atitudine pozitiva. Multi angajatori doresc oameni entuziasti si energici. Asta este o ocazie buna sa demonstrati talentele sociale si interpersonale de care dispuneti, dar si sa va exprimati interesul pentru oportunitatea oferita.

•Strangerea de mana trimite un puternic mesaj tactil. Chiar daca mainile voastre sunt calde si umede sau reci si aspre, puteti incerca cateva trucuri de stabilizare a temperaturii, cum ar fi apa calda si rece sau lotiunile pentru maini umede.

•Vocea si volumul discursului conduc la o impresie puternica. Chiar daca vorbiti cu intervievatorul fata in fata sau la telefon, pastrati un ton entuziast si energic. Folositi o voce ferma pentru a demonstra siguranta.

•Vocabularul arata abilitatea de comunicare si de interactiune cu alte persoane, mai ales cu cele straine. Cuvintele pe care le alegeti intr-un interviu vor spune ceva despre voi si despre cunostintele industriei. Este important sa folositi cuvintele lor.

Articole recomandate

Recomandari pentru angajatori - Cinci modalitati prin care poti asigura o mai buna retentie a femeilor in compania ta Recomandari pentru angajatori - Cinci modalitati prin care poti asigura o mai buna retentie a femeilor in compania ta
În ultimii doi ani, un număr semnificativ de femei au fost puse în situaţia de a renunţa la jobul avut pentru a-și supraveghea copii în contextul adoptării pe scară largă a cursurilor online. Totodată, multe angajate au fost forțate
Promovare PPC: top 10 tendinte pentru anul 2022 Promovare PPC: top 10 tendinte pentru anul 2022
Indiferent daca activezi intr-o agentie, esti freelancer sau conduci un start-up, trebuie sa ramai la curent cu lumea PPC, care evolueaza rapid. Noile tendinte ale anului 2022 se creioneaza deja. E bine sa intelegi ca noile campanii publicitare au nevoie de un suflu modern, de reinventare, intr-un
Femei in functii de conducere. Sfaturi simple pentru a avea succes si a te impune in lumea dominata inca de barbati Femei in functii de conducere. Sfaturi simple pentru a avea succes si a te impune in lumea dominata inca de barbati
Egalitatea de gen reprezinta una dintre preocuparile constante in societatea actuala. La nivel international, au fost stabilite strategii pe termen mediu si lung pentru a elimina inechitatile privind accesul femeilor la educatie sau functii de conducere, dar si in ceea ce priveste egalitatea de
Videochat in Bucuresti? Iata oportunitatile, dar si ce se asteapta de la tine! Videochat in Bucuresti? Iata oportunitatile, dar si ce se asteapta de la tine!
O colaborare se dovedeste de succes atunci cand ambele parti sunt de buna credinta si fiecare partener face tot ce depinde de el pentru ca lucrurile sa mearga cat mai bine. Astfel, si reusita ca model de videochat in Bucuresti poate fi obtinuta in urma unei bune colaborari intre fiecare fata si
Romancele, tot mai dornice de dezvoltare personala. Ce metode aleg? Romancele, tot mai dornice de dezvoltare personala. Ce metode aleg?
In ultimii ani, romancele au devenit tot mai dornice de dezvoltare personala. Aceasta dorinta a venit si din nevoia de a jongla cat mai eficient cu sfera personala si cea profesionala, de a indeplini cu succes rolurile de femeie, mama, sotie, angajat sau antreprenor . Dezvoltarea personala este