Potrivit unui studiu, oamenii se studiaza folosind "cei 3 V": vizual, vocal si verbal. Aproximativ 93 la suta din comunicare se face pe baza comunicarii non-verbale.
Un alt studiu, realizat de psihologii Universitatii din Toledo, a aratat ca primele 30 de secunde stabilesc sau rup conexiunea dintre doi oameni care se cunosc pentru prima data. Asa ca data viitoare cand sunteti intr-un interviu, retineti ca intervievatorul ar putea trage concluzii inainte ca interviul sa inceapa propriu-zis.
Mai jos avem cele mai bune si cele mai rele scenarii:
In cel mai rau caz:
Andrei asteapta foarte emotionat sa fie chemat in sala de interviu. Oricine il vede isi poate da seama: isi misca rapid piciorul, bombane singur, probabil repetand discursul pe care l-a pregatit. Sta aplecat pe scaun si cand vede intervievatorul isi sterge mana plina de sudoare pe pantaloni. Se ridica, iar in acest timp, revista din poala ii cade pe jos. Cand se apleaca sa o ridice, paginile CV-ului sau ale dosarelor pe care le are cu el se imprastie. Reuseste intr-un final sa se adune si intinde mana sa salute, insa fiind atat de emotionat, norocul nu este unul ferm. Soarta lui s-ar putea sa fie deja pecetuita inainte de prima intrebare.
In cel mai bun caz:
Mirela este pregatita si increzatoare in timp ce asteapta sa intre la interviu. Stie ca arata bine si se simte bine. S-a pregatit si s-a interesat din timp si este sigura ca se va descurca. Este concentrata pentru a convinge intervievatorul ca este solutia de care firma are nevoie. Cand acesta se apropie, se ridica si zambeste, uitandu-se direct la el. Il priveste fix in ochi si intinde mana. Dupa un salut ferm, zambetul persista. Prima impresie s-a consumat si a fost una buna cu siguranta.
Instructaj in 2 minute:
Urmatorii 7 pasi, sau "instructajul in 2 minute", va vor ajuta sa va creati o imagine buna pentru interviu.
•Aparentele conteaza. Cand arati bine, te simti bine. Aveti grija sa fiti ingrijit si curat.
•Hainele si accesoriile ar trebui sa fie conservatoare si nu tipatoare sau deosebite. Hainele sunt ambalajul, iar in acest caz produsul trebuie sa atraga atentia.
•Comunicarea nonverbala are un mesaj mult mai puternic decat au cuvintele. Orice miscare reprezinta nivelul de incredere. Stati drepti cand sunteti asezati pe scaun, iar cand va ridicati, incercati sa pareti cat mai inalti; umerii trasi in spate si capul sus.
•Contactul vizual si zambetul indica o atitudine pozitiva. Multi angajatori doresc oameni entuziasti si energici. Asta este o ocazie buna sa demonstrati talentele sociale si interpersonale de care dispuneti, dar si sa va exprimati interesul pentru oportunitatea oferita.
•Strangerea de mana trimite un puternic mesaj tactil. Chiar daca mainile voastre sunt calde si umede sau reci si aspre, puteti incerca cateva trucuri de stabilizare a temperaturii, cum ar fi apa calda si rece sau lotiunile pentru maini umede.
•Vocea si volumul discursului conduc la o impresie puternica. Chiar daca vorbiti cu intervievatorul fata in fata sau la telefon, pastrati un ton entuziast si energic. Folositi o voce ferma pentru a demonstra siguranta.
•Vocabularul arata abilitatea de comunicare si de interactiune cu alte persoane, mai ales cu cele straine. Cuvintele pe care le alegeti intr-un interviu vor spune ceva despre voi si despre cunostintele industriei. Este important sa folositi cuvintele lor.