Skip to article

Probleme la serviciu: ce faci cand colegii iti fura ideile

Probleme la serviciu: ce faci cand colegii iti fura ideile
Una dintre cele mai apasatoare probleme care pot sa apara la serviciu este furtul intelectual , mai exact acea situatie revoltatoare in care colegii iti fura ideile si le prezinta cu seninatate ca fiind, de fapt, ale lor.

Acest tip de `cleptomanie` a informatiilor creative creeaza tensiuni si neintelegeri in orice echipa profesionala, semn ca ai nevoie de o strategie bine gandita pentru a solutiona conflictul imediat ce se iveste.


Este aproape inevitabil pentru oricine are un loc de munca sa nu fie "jefuit" de catre colegi la serviciu. Ideile sunt usor de asumat de catre profitori, iar "infractiunea" este dificil de dovedit. Iata cateva sugestii utile pentru aceasta problema frecventa in mediile profesionale.

1. Evalueaza situatia

Cea mai ineficienta reactie a ta ar fi sa actionezi la primul impuls de frustrare si sa strigi in gura mare nedreptatea. Fa un pas inapoi, relaxeaza-te si evalueaza obiectiv situatia. Poate ca superiorul tau nu detine toate informatiile sau nu ai clarificat inca faptul ca ideile au fost ale tale.

Inainte sa iei orice zvon ca pe o realitate, asigura-te ca lucrurile s-au intamplat intr-adevar asa. Eviti astfel situatia stanjenitoare in care sa acuzi pe cineva inocent! Abia dupa ce iti confirmi cu date concrete ca un coleg ti-a furat ideea, poti incepe demersul deconspirarii actiunii sale.

2. Puncteaza-ti clar contributiile

Acum este momentul sa cauti orice dovada palpabila a contributiilor tale si sa ii dovedesti sefului tau, intr-o maniera lipsita de agresivitate, ca detii acele idei asumate de altcineva. Noteaza-ti sarcinile concrete din activitatea ta si sugereaza-i superiorului tau ca la tine se afla originea ideilor inovatoare. Concentreaza-te pe dovezi evidente.

3. Confrunta vinovatul

Odata ce detii argumente demonstrabile, poti sa iti confrunti in mod direct colegul "invinuit". Incearca sa nu abordezi subiectul pe un ton acuzator si sa ii transmiti ca ai luat neglijenta sa personal. Da dovada de profesionalism si arata-te dispusa de a accepta gestul sau ca pe o neintelegere. Rezolva situatia intr-o nota cat mai pozitiva, apoi lasa incidentul in urma.

4. Cauta confirmari

Atunci cand membrii echipei din care faci parte iti cunosc bine contributiile, nimeni altcineva nu isi mai poate insusi munca ta. Nu te lamenta in grupul profesional ca ai fi o victima, ci pur si simplu reaminte-le celorlalti sarcinile pe care le-ai indeplinit si vino cu noi propuneri, care sa ateste faptul ca esti un bun strateg, capabil in mod constant rezultate multumitoare.

5. Foloseste psihologia inversa

Schimba perspectiva lucrurilor de la a acuza pe cineva ca ti-a furat o idee, la aceea de a-i asuma acestuia rolul de comunicator al acesteia. Concret, de fata cu intreaga echipa, multumeste-i colegului tau pentru ca a transmis tuturor informatiile la care te-ai gandit, ajutandu-te sa promovezi ideea foarte eficient.

6. Gandeste mai departe de idee

Chiar daca simti o mandrie aparte fata de conceptul pe care l-ai lansat, incearca sa gandesti mai departe de el. In urma cu un secol, cineva a avut ideea de a transforma o caruta trasa de cai intr-un automobil. Crezi ca oamenii isi amintesc acum de acesta? Persoanele cu adevarat memorabile sunt acelea care preiau idei bune si le transforma in ceva si mai bun.

7. Acorda celorlalti credit

Daca vrei ca ideile tale sa fie recunoscute, procedeaza la fel in cazul colegilor tai. Felicita-i pe cei care merita si incurajeaza aceasta atitudine, pentru un viitor mai bun pentru intreaga echipa.


Autor: Adelina Dobrin

Articole recomandate

Munca de acasa in pandemie: avantaje si dezavantaje Munca de acasa in pandemie: avantaje si dezavantaje
Munca de acasa a devenit varianta cea mai buna in timpul pandemiei de coronavirus. Foarte multe companii au ales sa isi lase angajatii sa lucreze de la domiciliu pentru a evita raspandirea noului virus aparut din China. Lucrul de acasa are insa avantaje si dezavantaje. Multi angajatori au dezvaluit
INTERVIU Claudia Purde, fondatoarea Prichindel.ro, despre cum sa ai o afacere de succes in timpul pandemiei INTERVIU Claudia Purde, fondatoarea Prichindel.ro, despre cum sa ai o afacere de succes in timpul pandemiei
Pentru majoritatea dintre noi, pandemia de coronavirus a adus cu sine nenumarate temeri, de la cele legate de sanatatea proprie si a celor dragi la griji privind siguranta financiara si a continuitatii business-urilor. Cu aceste temeri s-a confruntat si Claudia Purde, fondatoarea magazinului online
Antreprenorii pot fi actionari unici in mai multe SRL Antreprenorii pot fi actionari unici in mai multe SRL
Antreprenorii pot fi actionari unici in mai multe societati cu raspundere limitata, potrivit unui act normativ privind modificarea Legii societatilor. Legea adoptata de Parlament in decembrie 2019 vizeaza anularea interdictiei de a fi actionar unic in mai multe societati cu raspundere limitata sau
Planuri antreprenoriale in fashion? Iata principalele variante! Planuri antreprenoriale in fashion? Iata principalele variante!
Tot mai multe persoane caută opțiuni prin care să poată avea independență financiară și în același timp să poată să stăpânească exclusiv modul în care își manageriază timpul, astfel încât
Elite Meetup: Energie si Smartlife 2020 Elite Meetup: Energie si Smartlife 2020
Elite Business Women (https://ebw.business), cel mai mare club de afaceri românesc dedicat femeilor antreprenor din România, cu prezentă internațională, invită femeile de afaceri să participe la o nouă întrunire, prima din acest an – Elite Meetup: