Skip to article

Salariile romanilor, dupa anii de pandemie. In ce domenii sunt bine platiti angajatii?

Salariile romanilor, dupa anii de pandemie. In ce domenii sunt bine platiti angajatii?
Dupa valul de disponibilizari din prima perioada, sistarea angajarilor si adoptarea somajului tehnic, mai multe domenii dau semne de revenire. Salariile unor romani au inceput sa creasca. In continuare, munca in strainatate este cea mai bine remunerata. Totusi, si in tara, frizerii, inginerii si contabilii se numara printre angajatii cu salarii mai mari.

Domenii cu oferte salariale atractive

Reluarea angajarilor dupa cele cinci valuri puternice ale pandemiei COVID-19, aduce schimbari in piata muncii. O analiza a platformei de recrutare online OLX, arata ca exista in continuare discrepante majore intre domeniile de activitate, in privinta salariilor. Romanii care vor salarii mai mari sunt nevoiti sa accepte joburi peste hotare, unde salariile incep in medie de la 1900 de euro/luna. Pentru cei care prefera sa ramana in tara, cele mai bune oferte sunt in domeniile: ”Soferi - Servicii auto - Curierat” ( in medie 1080 euro/luna), ”Ingineri - Meseriasi - Constructori” (855 euro lunar),– ”Personal medical” ( 843 euro/luna) sau ”Agenti - consultanti vanzari” (777 euro/luna).

Pentru intervalul martie 2021 - martie 2022, analizat de specialistii platformei de recrutare, s-a observat o majorare a ofertelor salariale. Cresterile inregistrate au fost pana la 15%.

Cine castiga mai bine dupa pandemie?

Daca luam in calcul datele platformei, cea mai semnificativa crestere salariala in perioada mentionata a fost in domeniul Cosmetica-Saloane, unde ofertele au fost majorate cu pana la 15%, pana la 610 euro/luna. Inginerii si meseriasi castiga acum cu pana la 13% mai mult decat in primavara anului 2021. Un salariu mediu in aceste domenii de activitate este de 917 euro/ luna.

Si lucratorii comerciali si casierii sunt mai bine ofertati acum decat anul trecut. Majorarea este de 8%, un salariu fiind in medie de 481 euro/luna.

Cel mai bine platiti angajati, dintre cei recrutati pe platforma OLX, raman soferii si curierii. In aceste domenii oferta este de 1060 de euro/luna in primavara acestui an, mult peste nivelul salariului meu din Romania.

Chiar si cu aceste majorari, romanii castiga mai putin acasa, decat in strainatate, ceea ce duce la o accentuare a fenomenului migratiei, in cautarea unui loc de munca mai bine platit si a unui nivel de trai mai ridicat.

Trebuie mentionat ca acest top se refera doar la domeniile acoperite de platforma. La nivel general, in Romania, statistica oficiala arata ca joburile din IT, management, marketing sunt in continuare cel mai bine remunerate. Cele mai mari salarii sunt incasate de angajatii din functiile de conducere.

Salariu minim in Romania si UE

Citeste mai mult pe www.risco.ro

Articole recomandate

Salariile romanilor, dupa anii de pandemie. In ce domenii sunt bine platiti angajatii? Salariile romanilor, dupa anii de pandemie. In ce domenii sunt bine platiti angajatii?
Dupa valul de disponibilizari din prima perioada, sistarea angajarilor si adoptarea somajului tehnic, mai multe domenii dau semne de revenire. Salariile unor romani au inceput sa creasca. In continuare, munca in strainatate este cea mai bine remunerata. Totusi, si in tara, frizerii, inginerii si
Productivitate scazuta la locul de munca? Schimba-ti stilul de viata! Productivitate scazuta la locul de munca? Schimba-ti stilul de viata!
Ai din ce in ce mai putina energie? Reusesti cu greu sa mai faci fata deadline-urilor si procesului de creatie? Relatia cu sefii si colegii s-a deteriorat? Te-ai gandit ca de vina este si stilul tau de viata? Randamentul la locul de munca este determinat si de starea noastra psihica, de conditia
Ce poti face atunci cand jobul iti afecteaza principiile morale? Ce poti face atunci cand jobul iti afecteaza principiile morale?
Vătămarea morală poate fi întâlnită în diverse arii de activitate, fiind un răspuns la trauma provocată de manifestarea anumitor comportamente la locul de muncă care contravin principiilor morale ale angajatului. În timp ce responsabilitatea
5 cursuri de dezvoltare personala la care trebuie sa te inscrii anul acesta 5 cursuri de dezvoltare personala la care trebuie sa te inscrii anul acesta
Dezvoltarea personală te ajută să îți îmbunătățești capabilitățile în general, să crești profesional și să îți înțelegi și întreci ambițiile. Ca în cazul oricărui tip de
Plafonarea in plan personal si profesional. Ce poti face pentru a evolua? Plafonarea in plan personal si profesional. Ce poti face pentru a evolua?
Plafonarea este unul dintre cei mai mari dusmani, atat in plan personal, cat si in plan profesional.   Asta pentru ca ne da tuturor senzatii de stabilitate, comoditate, siguranta, insa ne impiedica sa evoluam.  Este adevarat ca uneori este indicat sa ramai intr-o zona de confort, insa