Skip to article

Saptamana de lucru de 4 zile. Cel mai mare test facut pana acum.

Saptamana de lucru de 4 zile. Cel mai mare test facut pana acum.
Cel mai mare program-pilot de testare a saptamanii de lucru de 4 zile se va derula in Marea Britanie, pe o durata de sase luni. In acest interval, 3000 de angajati din 60 de companii vor lua parte la experimentul coordonat de academicieni de la universitatile Oxford si Cambridge in Marea Britanie si Boston College in Statele Unite ale Americii, in parteneriat cu 4 Day Week Global, 4 Day Week UK Campaign si thinktankul Autonomy.

Companii de top si institutii, implicate in studiu

Conceptul de saptamana de lucru de 4 zile a inceput sa devina din ce in ce mai interesant pentru tarile din Occident. Pandemia COVID-19 a reprezentat se pare punctul culminant, determinand companiile sa reexamineze tiparul de lucru, sa faca pasul spre munca in sistem hibrid sau lucrul de acasa. Potrivit The Guardian, cercetarea din Marea Britanie va implica mai mult de 3000 de angajati din 60 de companii britanice cu domenii de activitate diferite, dar si institutii de renume precum Societatea Regala de Biologie.

Studiul va demara in luna iunie 2022 si se va derula pana in decembrie 2022. Cercetarea vine in contextul in care tot mai multe companii aleg ca varianta de imbunatatire a conditiilor de activitate- reducerea saptamanii de lucru, in multe cazuri fiind raportat un randament mai bun.

Calitate, nu cantitate la locul de munca

Printre companiile care au testat pana acum saptamana de lucru de 4 zile se numara si Panasonic, iar in timpul pandemiei unele banci au optat pentru aceasta varianta fara a afecta venitul angajatilor, iar rezultatele i-au incantat pe manageri.

Declicul s-a produs in cei doi ani de pandemie, cand am asistat la schimbari semnificative pe piata muncii, dar si in comportamentul de lucru al angajatilor. Nevoia de adaptare si-a spus cuvantul si acest interval si-a pus amprenta atat asupra asteptarilor angajatilor, cat si ale angajatorilor.

Joe O’Connor, directorul executiv al 4 Day Week Global, a explicat pentru cotidianul The Guardian: “Din ce in ce mai multe, managerii si directorii adopta un nou model de lucru care se concentreaza pe calitatea rezultatelor, nu pe cantitatea de ore (…) Lucratorii au iesit din pandemie cu asteptari diferite cu privire la ceea ce constituie un echilibru sanatos dintre viata si munca”.

Citeste mai mult pe RisCo.ro

Sursa articol: Risco.ro

Articole recomandate

Sezonul concediilor. Legislatia in vigoare si ce faci daca angajatorul nu ti-l acorda? Sezonul concediilor. Legislatia in vigoare si ce faci daca angajatorul nu ti-l acorda?
Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor , iar Codul Muncii reglementeaza clar regulile de acordare a zilelor libere. Legislatia privind concediul de odihna Vara este sezonul concediilor. Multe companii opteaza pentru programarea zilelor libere alocate
5 meserii perfecte pentru persoanele creative 5 meserii perfecte pentru persoanele creative
Ești o persoană creativă și cauți o meserie pe măsură, care să îți permită să îți dai frâu liber imaginației? Din fericire, la ora actuală ai la dispoziție numeroase opțiuni. În continuare,
Cum iti regasesti echilibrul, odata cu reintoarcerea la birou Cum iti regasesti echilibrul, odata cu reintoarcerea la birou
Dupa o perioada indelungata caracterizata de o lipsa de previzibilitate, in care angajatii au fost nevoiti sa se adapteze rapid la diferite schimbari din mediul profesional, lucrurile par ca se intorc la normalitatea de dinainte de criza sanitara. Acest lucru inseamna, pentru foarte multi angajati,
Marirea de salariu. Cum o obtii si ce tactici trebuie sa aplici? Marirea de salariu. Cum o obtii si ce tactici trebuie sa aplici?
Renegocierea remuneratiei trebuie facuta in locul potrivit, intr-un moment oportun si cu argumente clare. Cand si cum ceri o marire de salariu? Stim cu totii ca pentru un angajat devotat, cu proiecte finalizate cu succes si un portofoliu bogat de activitati,  intarzierea obtinerii unei mariri
Salariile romanilor, dupa anii de pandemie. In ce domenii sunt bine platiti angajatii? Salariile romanilor, dupa anii de pandemie. In ce domenii sunt bine platiti angajatii?
Dupa valul de disponibilizari din prima perioada, sistarea angajarilor si adoptarea somajului tehnic, mai multe domenii dau semne de revenire. Salariile unor romani au inceput sa creasca. In continuare, munca in strainatate este cea mai bine remunerata. Totusi, si in tara, frizerii, inginerii si