Serialul TV "The Office" este un exemplu de functionare gresita in cadrul unei companii. Este un laborator virtual al defectelor de corporatie, mediu completat de un sef copilaros si narcisist, un departament de resurse umane ineficient si de angajati lenesi. Este complet ireal acest cadru? Din pacate nu.
Poate in realitate, astfel de locuri nu sunt la fel de haioase ca cel virtual, insa se aseamana din multe alte puncte de vedere, potrivit lui Vicky Baker, profesor de economie si management la Colegiul Albion. Baker, impreuna cu alti experti in domeniu, sugereaza ca urmatoarele lucruri pot fi invatate din "The Office".
Identificarea problemei reale
Seful din "The Office", Michael Scott, face in continuu comentarii rasiste si pe teme sexuale. Intr-unul dintre episoade, o plangere legata de acest comportament a condus departamentul de HR sa forteze tot biroul sa asiste la un training. "In lumea reala nu ar trebui sa fie tolerate astfel de remarci si persoana care le foloseste ar trebui trasa la raspundere", spune Baker. "In show-ul TV, departamentul de HR nu a inteles ca Michael Scott era problema si nu intreg biroul".
Mentinerea unor limite personale
In calitatea sa de sef, Scott insista ca in birou sa se creeze o atmosfera prietenoasa si crede ca este ok sa puna intrebari personale. Daca ai impresia ca le pui colegilor prea multe intrebari personale, sau daca dezvalui excesiv de multe lucruri intime din viata ta, intreaba daca pari obraznic sau deranjant. Intr-un alt caz, daca cineva iti incalca repetat limitele personale si dupa ce l-ai anuntat ca te deranjeaza, adreseaza-te in scris departamentului de Resurse Umane, sfatuiesc expertii.
Confidentialitatea este sfanta
Intr-un episod, in incercarea de a rezolva un conflict, Michael Scott s-a dus la cutia cu plangeri secrete si a citit cu voce tare comentariile angajatilor. "Intr-un job real, acele probleme ar trebui sa ramana confidentiale si niciodata nu ar trebui sa acuzi sau sa tipi la un angajat in fata tuturor", spunea Baker. "Daca totusi se intampla si in general seful tau este unul ok, dar l-ai prins intr-o stare proasta, spune-i ca te-a deranjat. Daca continua, adreseaza-te superiorilor lui sau departamentului de HR".
Respecta etica companiei
Sa te culci cu un sponsor pentru a obtine mai multi bani, cum a facut unul dintre personajele serialului "The Office", cu siguranta va contrazice etica companiei. "Problema era ca, sexul cu un sponsor a fost cu adevarat o arie gri in serial, pentru ca HR-ul nu s-a gandit niciodata la asta", spunea Baker. Aceasta sugera ca angajatii sa cunoasta foarte bine regulile companiei si sa respecte etica personala. Daca o situatie asemanatoare testeaza una dintre limitele stabilite, este cazul unei discutii cu HR-ul, cu seful, sau cu seful sefului tau.
Precautie cu relatiile romantice
In serial, idila dintre doi colegi, Pam si Jim, nu a fost o poveste cu atat de multe disfunctionalitati, aceasta comparandu-se cu cele mai multe dintre aventurile reale de la job. "In general, relatiile de dragoste dintre colegi nu sunt recomandate, pentru ca daca ceva nu merge bine, tot esti nevoit sa vezi persoana respectiva zilnic", spune scriitoarea si jurnalista Marie McIntyre. "Totusi, daca simti ca te indragostesti de cineva din birou, cunoaste-l foarte bine inainte sa ajungi la o relatie fizica". Sa te culci cu seful este o situatie complet diferita. "Din multe motive, pur si simplu nu o face", mai spunea McIntyre.
Exclude spionajul, barfa si alte obiceiuri asemanatoare
Angajatii din "The Office" petreceau mai mult timp spionand, barfind si stand, decat munceau. Din pacate, acest fenomen este intalnit si in viata reala, potrivit lui Kathi Elster, presedinta K Squared Enterprises si autoarea cartii "Working with You Is Killing Me".
"Ineficienta emotionala este un lucru comun in multe companii. Oamenii petrec mai mult timp discutand lucruri politice si incercand sa-si dea seama de diferite intentii. Angajatii foarte disciplinati isi dau seama de ce se intampla, insa reusesc sa evite astfel de situatii".
Relaxeaza-te inainte de confruntari
Daca seful tau face o glume deranjanta, de exemplu, amana o confruntare directa, spune Elster. "Calmeaza-te si vorbeste cu el mai tarziu, cand vei avea mai multa claritate. Apoi poti spune "Imi place sa lucrez aici, insa ma deranjeaza aceste glume". Acest lucru s-a intamplat de cateva ori si in serial, iar seful s-a retras".