Skip to article

Sarcini si responsabilitati ale unui project manager

Sarcinile si responsabilitatile unui project manager sunt destul de asemanatoare, dar exista o linie de demarcatie fina intre cele doua. In timp ce sarcinile se refera la acele indatoriri din afara fisei postului, dar esentiale pentru postul pe care il are, responsabilitatile sunt incluse in acea fisa si reprezinta serviciile in schimbul carora managerul este, practic platit. Iata care sunt acestea!

Chiar daca se considera ca exista o diferenta intre datorii sau sarcini si responsabilitati, ele nu pot fi separate si se imbina adesea in fisa postului oricarui project manager. In multe contexte, exista un punct de intersectie, in care sarcinile devin responsabilitati si responsabilitatile capata statut de datorie. Un manager bun ia in seama si incearca sa satisfaca ambele categorii de indatoriri.

Sarcinile si responsabilitatile pe care trebuie sa le aiba un manager de proiect au fost amplu studiate de-a lungul timpului, de catre experti in management si nu numai.

Sarcinile (datoria) unui project manager

Managerul de proiect are datoria de a supraveghea si coordona toate activitatile din domeniul lui de activitate.

El trebuie sa se asigure ca fiecare sarcina sau proiect este realizat cu maximum de eficienta.

Are obligatia de a pune la punct o structura organizationala care sa vina in ajutorul angajatilor, astfel incat munca sa se desfasoare sigur, cu usurinta si productiv.

Trebuie sa sugereze politici noi si sa vina cu modificari constante cu scopul de a reforma si revolutiona tot timpul natura muncii angajatilor.

Are obligatia de a participa la intalniri, workshop-uri si sedinte.

El are datoria de a veni constant cu oferte si propuneri pentru a atrage clienti noi si a extinde afacerea.

Trebuie sa furnizeze informatii precise si complete catre departamentele de conturi, auditori, dar si sa le ofere asistenta in caz de nevoie.

Are datoria de a aproxima resursele si bugetul necesare pentru scopul de productie.

Trebuie sa intocmeasca periodic rapoarte asupra muncii prestate, pe care sa le prezinte superiorilor sau autoritatilor avizate pentru verificare.

Responsabilitatile unui project manager

Trebuie sa aiba aptitudinile necesare pentru a conduce o echipa si pentru a-si stimula angajatii astfel incat sa scoata cele mai bune rezultate de la ei.

Una dintre responsabilitatile sale este sa mentina confidentialitatea asupra proiectelor in derulare si a activitatii muncii lui.

Este responsabil de activitatea prestata si de rezultatele intregii echipa, dar si de rezolvarea urgentelor sau situatiilor critice care apar in interiorul ei.

Asigura o atmosfera de colaborare optima in cadrul echipei, organizeaza team bulding-uri si cauta strategii de imbunatatire a activitatii fiecarui membru, dar si a echipei, ca intreg.

Stabileste intalnirile si sedintele interne, de proiect, si este conducatorul acestora.

Urmareste progresele facute in cadrul proiectului pe care-l conduce, identifica punctele slabe, riscurile si problemele si cauta strategii de prevenire si redresare.

Asigura procurarea de bunuri si servicii pentru buna desfasurare a activitatii de lucru si gestioneaza eficient si responsabil bugetul alocat proiectului in cauza.

In orice caz, in linii mari, un manager de proiect profesionist si capabil trebuie sa fie tot timpul vigilent, sa aiba viziune, sa ia decizii proactive si sa fie deschis la diversitate si oportunitati noi.


Autor: Daniela Ganciu

Sursa: Foto: planbox.com

Articole recomandate

Planuri antreprenoriale in fashion? Iata principalele variante! Planuri antreprenoriale in fashion? Iata principalele variante!
Tot mai multe persoane caută opțiuni prin care să poată avea independență financiară și în același timp să poată să stăpânească exclusiv modul în care își manageriază timpul, astfel încât
Elite Meetup: Energie si Smartlife 2020 Elite Meetup: Energie si Smartlife 2020
Elite Business Women (https://ebw.business), cel mai mare club de afaceri românesc dedicat femeilor antreprenor din România, cu prezentă internațională, invită femeile de afaceri să participe la o nouă întrunire, prima din acest an – Elite Meetup:
Ai schimbat locul de munca? S-ar putea sa ai nevoie de fisa medicala pentru angajare Ai schimbat locul de munca? S-ar putea sa ai nevoie de fisa medicala pentru angajare
Un job nou inseamna o noua etapa in viata ta! Probabil ca esti incantata de schimbarea aparuta si de oportunitatile pe care aceasta le aduce. Daca te afli in situatia de a schimba locul de munca, exista cateva aspecte la care sa fii atenta. Dincolo de faptul ca urmeaza sa te adaptezi noului birou
3 modalitati prin care poti scapa de teama vorbitului in public 3 modalitati prin care poti scapa de teama vorbitului in public
Vorbitul in public este printre cel mai des intalnite temeri ale oamenilor. Iar daca ne gandim la faptul ca noi relationam zilnic cu alte persoane si discutam mereu cu oamenii, aceasta temere pare relativ usor de depasit. Ei bine, pentru unii oameni nu este chiar atat de usor. Insa solutii exista
Elite Business Women te invata cum sa atragi finantare - Un hotel in valoare de 10 milioane de EURO, construit prin Ajutor de Stat Elite Business Women te invata cum sa atragi finantare - Un hotel in valoare de 10 milioane de EURO, construit prin Ajutor de Stat
Elite Business Women, un club dedicat femeilor antreprenor din țară și din străinătate, prezintă o analiză cu privire la sursele de finanțare pe care antreprenorii le au la dispoziție. Conform Roxanei Mircea, consultant în atragerea de fonduri UE