Sezonul concediilor. Legislatia in vigoare si ce faci daca angajatorul nu ti-l acorda?

Sezonul concediilor. Legislatia in vigoare si ce faci daca angajatorul nu ti-l acorda?
history_edu
Autor
redactia ele.ro
  calendar_month
Publicat
24 Iun 2022, 18:52
      web
Sursa
risco.ro
 
Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor, iar Codul Muncii reglementeaza clar regulile de acordare a zilelor libere.

Legislatia privind concediul de odihna

Vara este sezonul concediilor. Multe companii opteaza pentru programarea zilelor libere alocate angajatilor inca de la finalul anului anterior, pentru a evita situatii in care concediile salariatilor dintr-un departament se suprapun. Codul muncii prevede faptul ca durata concediului de odihna este de minimum 20 de zile lucratoare. Pornind de la cadrul legal, angajatorul poate opta pentru a aloca si mai multe zile, in functie de contractul individual de munca si de activitatea prestata de angajat. Durata minima trebuie respectata de catre toti angajatorii, iar o alta regula este alocarea unui concediu de odihna de cel putin 10 zile lucratoare neintrerupte, in situatia in care se opteaza pentru programarea fractionata a concediului.

De mentionat faptul ca angajatul poate solicita efectuarea concediului cu cel putin 60 de zile inainte de momentul propriu-zis. Potrivit Codului Muncii, pentru perioada in care se afla in concediu de odihna, salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, calculata ca media zilnica a drepturilor salariale din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu. Indemnizatia se plateste de catre angajator cu cel putin 5 zile lucratoare inainte de plecarea in concediu.

Informatii importante pentru angajat:

- daca nu poti efectua concendiul de odihna la care ai dreptul anul calendaristic respectiv, angajatorul este obligat sa-ti acorde concediul neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual;

- Codul Muncii prevede compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat, doar in cazul incetarii contractului de munca;

Citeste continuarea articolului pe www.risco.ro
Recomandari

Newsletter Ele.ro

 
 
aglomeratie pe strada ratiunii
  • person

    "nu uita: langa cel mai inalt punct al fericirii se afla cea mai adanca prapastie a durerii"

Blog Ele.rochevron_right
 
Forum Ele.rochevron_right
 
Cercei placati cu aur alb de 18k

89 RON   139 RON

Ofert Ele.rochevron_right
36% reducere