Sfaturi cariera: cum sa iti recuperezi vechiul loc de munca

history_edu redactia ele.ro calendar_month 02 Oct 2012, 09:09
Printre cele mai solicitate sfaturi in cariera se numara ponturile utile despre cum poti sa iti recuperezi vechiul loc de munca , dupa ce ai renuntat la el printr-o decizie impulsiva. De cele mai multe ori, realizezi importanta unor lucruri abia dupa ce le pierzi, iar acest principiu se aplica si in viata profesionala.
Se poate intampla ca sentimentul plafonarii sa te determine sa renunti la un loc de munca satisfacator, din convingerea ca altceva mai bun te asteapta in viitor. Dupa o perioada in care mediul inconjurator pare mai vitreg decat inainte, regreti ca ai luat un nou drum in cariera si incepi sa visezi la metode prin care sa iti recuperezi vechiul job. Din fericire, solutii exista. Iata cateva sfaturi utile in acest sens!
1. Drumul fara intoarcere
Inainte de toate, stabileste daca ai lasat sau nu loc de "buna ziua" in echipa profesionala pe care ai parasit-o. In cazul in care ai plecat cu tunete si fulgere, ar fi mai bine sa te reorientezi catre o noua companie, unde poti incepe o etapa lipsita de tensiuni si erori ale trecutului. In cariera, ca si in dragoste, ciorba reincalzita poate sa nu mai aiba acelasi gust.
2. Restabilirea contactului
Faptul ca ai activat deja intr-o institutie si cunosti mai bine decat alti candidati din exterior modul de lucru sunt avantaje certe pe care le poti folosi. Intereseaza-te asupra eventualelor posturi vacante si restabileste contactul cu vechii colegi, printr-un pretext nevinovat. O poti face online sau telefonic, insa de preferat ar fi sa te vezi cu echipa fata in fata.
3. Reactualizeaza-ti CV-ul
Cu toate ca ai facut o figura buna in trecut la locul de munca pe care vrei sa il recuperezi, este important sa te "vinzi" corect pentru a stimula interesul superiorilor fata de competenta ta. Reactualizeaza-ti CV-ul cu activitatile prestate in perioada in care ai fost plecata, chiar daca nu au legatura cu activitatea firmei. Noile aptitudini pe care le-ai dobandit pot fi recomandari pretioase pentru reangajare.
4. Lasa prejudecatile
Principalul obstacol pe care profesionistii care revin la un fost loc de munca este orgoliul personal. Se simt stanjeniti de postura in care se afla, se tem de judecata colegilor si de eticheta regresului profesional. Lasa prejudecatile si gandeste-te ca dorinta ta de a reveni este un garant al faptului ca esti implinita profesional in acel loc. Aceasta revelatie nu poate conduce decat la evolutie.
5. Nu pretinde prea mult
Imediat ce revii in echipa, superiorii tai te vor tine o vreme sub supraveghere, de vreme ce le-ai trezit suspiciuni odata ce ti-ai dat demisia. Nu pretinde prea mult de la inceput si straduieste-te sa iti indeplinesti cu brio sarcinile, fara infatuarea celui care stapaneste deja "secretele" meseriei. Recastiga-le increderea si te vei bucura din nou de stabilitate in cariera.
6. Asteapta-te la schimbari
La fel de important este sa nu presupui ca lucrurile au ramas la fel precum erau cand ai parasit compania. Timpul isi pune amprenta asupra tuturor activitatilor, asa ca asteapta-te sa fii nevoita sa te readaptezi transformarilor, la fel ca in situatia in care te-ai fi angajat intr-o firma necunoscuta.
7. Lasa-ti optiunile deschise
Nu te grabi sa renunti la jobul actual, doar pentru ca primesti un minor indiciu asupra intentiei fostilor angajatori de a te primi din nou in echipa. Raspunsurile lor intr-o nota pozitiva pot fi doar o cale politicoasa de a nu te refuza de la inceput, asa ca lasa-ti optiunile deschise!
Autor: Adelina Dobrin
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro





Investiti in ... angajati!
- person
"impreuna putem avea succesul dorit pe plan profesional."