Skip to article

Situatiile de incetare a contractului individual de munca

Situatiile de incetare a contractului individual de munca
Potrivit Codului Muncii, "Contractul individual de munca este contractul in temeiul caruia o persoana fizica, denumita salariat, se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, in schimbul unei remuneratii denumite salariu."

Din diferite motive, care tin sau nu de natura angajatului, acest contract individual de munca poate inceta. In functie de motivul incetarii, se disting mai multe situatii:

Incetarea contractului individual de munca prin acordul partilor.
Una din situatiile de incetare a contractul individual de munca este reprezentata de aceea in care apare acordul ambelor parti contractante.

Angajatul si angajatorul stabilesc incetarea contractului la o data convenita de ambii. Initiativa de incetare poate apartine oricareia dintre partile implicate, decizia producandu-si efectele in momentul in care angajatul si angajatorul stabilesc de comun acord acesta data de incetare a contractului.

Documentul prin care este materializata incetarea contractului poate fi o cerere a salariatului aprobata de angajator sau o propunere scrisa a celui ce a angajat, acceptata bineinteles de catre salariat.

Incetarea de drept a contractului individual de munca.
Contractul individual de munca poate inceta fara interventia directa a vreuneia din partile ce au semnat actul. Incompatibilitati existente sau vointa tertilor duc la incheierea acestui contract fara ca interventia uneia din partile implicate sa poata schimba aceasta situatie.

Decesul salariatului sau a angajatorului persoana fizica.
O alta situatie in care contractul de munca incheiat intre salariat si angajator inceteaza este aceea care apare odata cu un eveniment negativ, cum este decesul unuia dintre cei doi.

Disparitia fizica a uneia din partile contractante duce la incetarea contractului individual de munca, decizie probata pe baza certificatului de deces, prezent la dosar.

Hotararea judecatoreasca irevocabila de punere sub interdictie a salariatului ori a angajatorului persoana fizica.
Incetarea de drept a contractului individual de munca se dispune de regula in cazul in care exista o hotarare judecatoareasca care pune sub interdictie salariatul, acest fapt insemnand imposibilitatea acestuia de a mai desfasura raporturi de munca.

In cazul punerii sub interdictie a angajatorului, mai trebuie indeplinita conditia care prevede ca odata cu interdictia sa se antreneze si lichidarea afacerii.

Incetarea de drept a contractului in urma pensionarii.
Decizia de pensionare a salariatului, indiferent ca este vorba depensionare pentru limita de varsta, pensionare anticipata, pensionare anticipata partiala sau pensionare pentru invaliditate, adduce cu sine incetarea contractului de munca. Aceasta isi va produce efectele la data comunicarii deciziei de pensionare.

Salariatul mai poate inca muncii in cazul pensionarii pentru limita de varsta, insa in acest caz este necesara incheierea unui nou contract de munca.

Situatiile de incetare a contractului individual de munca

Articole recomandate

Recomandari pentru angajatori - Cinci modalitati prin care poti asigura o mai buna retentie a femeilor in compania ta Recomandari pentru angajatori - Cinci modalitati prin care poti asigura o mai buna retentie a femeilor in compania ta
În ultimii doi ani, un număr semnificativ de femei au fost puse în situaţia de a renunţa la jobul avut pentru a-și supraveghea copii în contextul adoptării pe scară largă a cursurilor online. Totodată, multe angajate au fost forțate
Promovare PPC: top 10 tendinte pentru anul 2022 Promovare PPC: top 10 tendinte pentru anul 2022
Indiferent daca activezi intr-o agentie, esti freelancer sau conduci un start-up, trebuie sa ramai la curent cu lumea PPC, care evolueaza rapid. Noile tendinte ale anului 2022 se creioneaza deja. E bine sa intelegi ca noile campanii publicitare au nevoie de un suflu modern, de reinventare, intr-un
Femei in functii de conducere. Sfaturi simple pentru a avea succes si a te impune in lumea dominata inca de barbati Femei in functii de conducere. Sfaturi simple pentru a avea succes si a te impune in lumea dominata inca de barbati
Egalitatea de gen reprezinta una dintre preocuparile constante in societatea actuala. La nivel international, au fost stabilite strategii pe termen mediu si lung pentru a elimina inechitatile privind accesul femeilor la educatie sau functii de conducere, dar si in ceea ce priveste egalitatea de
Videochat in Bucuresti? Iata oportunitatile, dar si ce se asteapta de la tine! Videochat in Bucuresti? Iata oportunitatile, dar si ce se asteapta de la tine!
O colaborare se dovedeste de succes atunci cand ambele parti sunt de buna credinta si fiecare partener face tot ce depinde de el pentru ca lucrurile sa mearga cat mai bine. Astfel, si reusita ca model de videochat in Bucuresti poate fi obtinuta in urma unei bune colaborari intre fiecare fata si
Romancele, tot mai dornice de dezvoltare personala. Ce metode aleg? Romancele, tot mai dornice de dezvoltare personala. Ce metode aleg?
In ultimii ani, romancele au devenit tot mai dornice de dezvoltare personala. Aceasta dorinta a venit si din nevoia de a jongla cat mai eficient cu sfera personala si cea profesionala, de a indeplini cu succes rolurile de femeie, mama, sotie, angajat sau antreprenor . Dezvoltarea personala este