Skip to article

Situatiile de incetare a contractului individual de munca

Situatiile de incetare a contractului individual de munca
Potrivit Codului Muncii, "Contractul individual de munca este contractul in temeiul caruia o persoana fizica, denumita salariat, se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, in schimbul unei remuneratii denumite salariu."

Din diferite motive, care tin sau nu de natura angajatului, acest contract individual de munca poate inceta. In functie de motivul incetarii, se disting mai multe situatii:

Incetarea contractului individual de munca prin acordul partilor.
Una din situatiile de incetare a contractul individual de munca este reprezentata de aceea in care apare acordul ambelor parti contractante.

Angajatul si angajatorul stabilesc incetarea contractului la o data convenita de ambii. Initiativa de incetare poate apartine oricareia dintre partile implicate, decizia producandu-si efectele in momentul in care angajatul si angajatorul stabilesc de comun acord acesta data de incetare a contractului.

Documentul prin care este materializata incetarea contractului poate fi o cerere a salariatului aprobata de angajator sau o propunere scrisa a celui ce a angajat, acceptata bineinteles de catre salariat.

Incetarea de drept a contractului individual de munca.
Contractul individual de munca poate inceta fara interventia directa a vreuneia din partile ce au semnat actul. Incompatibilitati existente sau vointa tertilor duc la incheierea acestui contract fara ca interventia uneia din partile implicate sa poata schimba aceasta situatie.

Decesul salariatului sau a angajatorului persoana fizica.
O alta situatie in care contractul de munca incheiat intre salariat si angajator inceteaza este aceea care apare odata cu un eveniment negativ, cum este decesul unuia dintre cei doi.

Disparitia fizica a uneia din partile contractante duce la incetarea contractului individual de munca, decizie probata pe baza certificatului de deces, prezent la dosar.

Hotararea judecatoreasca irevocabila de punere sub interdictie a salariatului ori a angajatorului persoana fizica.
Incetarea de drept a contractului individual de munca se dispune de regula in cazul in care exista o hotarare judecatoareasca care pune sub interdictie salariatul, acest fapt insemnand imposibilitatea acestuia de a mai desfasura raporturi de munca.

In cazul punerii sub interdictie a angajatorului, mai trebuie indeplinita conditia care prevede ca odata cu interdictia sa se antreneze si lichidarea afacerii.

Incetarea de drept a contractului in urma pensionarii.
Decizia de pensionare a salariatului, indiferent ca este vorba depensionare pentru limita de varsta, pensionare anticipata, pensionare anticipata partiala sau pensionare pentru invaliditate, adduce cu sine incetarea contractului de munca. Aceasta isi va produce efectele la data comunicarii deciziei de pensionare.

Salariatul mai poate inca muncii in cazul pensionarii pentru limita de varsta, insa in acest caz este necesara incheierea unui nou contract de munca.

Situatiile de incetare a contractului individual de munca

Articole recomandate

Cum alegi cele mai bune oferte de angajari videochat din Bucuresti? Cum alegi cele mai bune oferte de angajari videochat din Bucuresti?
Una dintre cele mai mari probleme pentru un model aflat la început de carieră este identificarea celor mai bune oferte de angajări videochat . La o simplă căutare în anunțurile din site-urile de joburi vei descoperi sute de oferte, care mai de care mai tentante,
Ce configurare de bucatarie e potrivita pentru restaurantul tau Ce configurare de bucatarie e potrivita pentru restaurantul tau
Orice bucătărie de restaurant include 5 zone distincte: depozitare, spălat, pregătire, gătit, servit. Însă ceea ce dictează modul în care vei aranja aceste zone este meniul restaurantului tău. În funcție de acesta se așează totul
Top 5 cele mai cautate cursuri in pandemie Top 5 cele mai cautate cursuri in pandemie
Luam parte impreuna la acelasi scenariu, dar adevarul este ca fiecare simtim starea actuala si o intepretam, intr-un mod diferit. Unii mai afectati decat ceilalti, altii mai increzatori in fortele proprii, mai hotarati ca niciodata de a creste si a evolua. Indiferent in care dintre situatii ne
Femei in IT - 5 motive sa urmezi o cariera digitala Femei in IT - 5 motive sa urmezi o cariera digitala
Știai că unul dintre primii programatori din lume a fost o femeie? Numele ei era Ada Lovelace, o matematiciană britanică din secolul 19 care a fost prima dintre oamenii de știință care a identificat potențialul de aplicabilitate a capacităților
Ce criterii trebuie sa aiba parintii in vedere atunci cand aleg o clinica stomatologica Ce criterii trebuie sa aiba parintii in vedere atunci cand aleg o clinica stomatologica
Pentru copii, facem orice! Aceasta este deviza pe care o urmeaza parintii cand vine vorba despre cresterea copiilor lor. Ca urmare a experientei propriilor copii vizavi de serviciile stomatologice, Ane Mary Popescu a fondat clinicile stomatologice KopfZeit in urma cu 8 ani, alaturi de sotul sau,