Skip to article

Situatiile de incetare a contractului individual de munca

Potrivit Codului Muncii, "Contractul individual de munca este contractul in temeiul caruia o persoana fizica, denumita salariat, se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, in schimbul unei remuneratii denumite salariu."

Din diferite motive, care tin sau nu de natura angajatului, acest contract individual de munca poate inceta. In functie de motivul incetarii, se disting mai multe situatii:

Incetarea contractului individual de munca prin acordul partilor.
Una din situatiile de incetare a contractul individual de munca este reprezentata de aceea in care apare acordul ambelor parti contractante.

Angajatul si angajatorul stabilesc incetarea contractului la o data convenita de ambii. Initiativa de incetare poate apartine oricareia dintre partile implicate, decizia producandu-si efectele in momentul in care angajatul si angajatorul stabilesc de comun acord acesta data de incetare a contractului.

Documentul prin care este materializata incetarea contractului poate fi o cerere a salariatului aprobata de angajator sau o propunere scrisa a celui ce a angajat, acceptata bineinteles de catre salariat.

Incetarea de drept a contractului individual de munca.
Contractul individual de munca poate inceta fara interventia directa a vreuneia din partile ce au semnat actul. Incompatibilitati existente sau vointa tertilor duc la incheierea acestui contract fara ca interventia uneia din partile implicate sa poata schimba aceasta situatie.

Decesul salariatului sau a angajatorului persoana fizica.
O alta situatie in care contractul de munca incheiat intre salariat si angajator inceteaza este aceea care apare odata cu un eveniment negativ, cum este decesul unuia dintre cei doi.

Disparitia fizica a uneia din partile contractante duce la incetarea contractului individual de munca, decizie probata pe baza certificatului de deces, prezent la dosar.

Hotararea judecatoreasca irevocabila de punere sub interdictie a salariatului ori a angajatorului persoana fizica.
Incetarea de drept a contractului individual de munca se dispune de regula in cazul in care exista o hotarare judecatoareasca care pune sub interdictie salariatul, acest fapt insemnand imposibilitatea acestuia de a mai desfasura raporturi de munca.

In cazul punerii sub interdictie a angajatorului, mai trebuie indeplinita conditia care prevede ca odata cu interdictia sa se antreneze si lichidarea afacerii.

Incetarea de drept a contractului in urma pensionarii.
Decizia de pensionare a salariatului, indiferent ca este vorba depensionare pentru limita de varsta, pensionare anticipata, pensionare anticipata partiala sau pensionare pentru invaliditate, adduce cu sine incetarea contractului de munca. Aceasta isi va produce efectele la data comunicarii deciziei de pensionare.

Salariatul mai poate inca muncii in cazul pensionarii pentru limita de varsta, insa in acest caz este necesara incheierea unui nou contract de munca.

Situatiile de incetare a contractului individual de munca

Articole recomandate

Planuri antreprenoriale in fashion? Iata principalele variante! Planuri antreprenoriale in fashion? Iata principalele variante!
Tot mai multe persoane caută opțiuni prin care să poată avea independență financiară și în același timp să poată să stăpânească exclusiv modul în care își manageriază timpul, astfel încât
Elite Meetup: Energie si Smartlife 2020 Elite Meetup: Energie si Smartlife 2020
Elite Business Women (https://ebw.business), cel mai mare club de afaceri românesc dedicat femeilor antreprenor din România, cu prezentă internațională, invită femeile de afaceri să participe la o nouă întrunire, prima din acest an – Elite Meetup:
Ai schimbat locul de munca? S-ar putea sa ai nevoie de fisa medicala pentru angajare Ai schimbat locul de munca? S-ar putea sa ai nevoie de fisa medicala pentru angajare
Un job nou inseamna o noua etapa in viata ta! Probabil ca esti incantata de schimbarea aparuta si de oportunitatile pe care aceasta le aduce. Daca te afli in situatia de a schimba locul de munca, exista cateva aspecte la care sa fii atenta. Dincolo de faptul ca urmeaza sa te adaptezi noului birou
3 modalitati prin care poti scapa de teama vorbitului in public 3 modalitati prin care poti scapa de teama vorbitului in public
Vorbitul in public este printre cel mai des intalnite temeri ale oamenilor. Iar daca ne gandim la faptul ca noi relationam zilnic cu alte persoane si discutam mereu cu oamenii, aceasta temere pare relativ usor de depasit. Ei bine, pentru unii oameni nu este chiar atat de usor. Insa solutii exista
Elite Business Women te invata cum sa atragi finantare - Un hotel in valoare de 10 milioane de EURO, construit prin Ajutor de Stat Elite Business Women te invata cum sa atragi finantare - Un hotel in valoare de 10 milioane de EURO, construit prin Ajutor de Stat
Elite Business Women, un club dedicat femeilor antreprenor din țară și din străinătate, prezintă o analiză cu privire la sursele de finanțare pe care antreprenorii le au la dispoziție. Conform Roxanei Mircea, consultant în atragerea de fonduri UE