Skip to article

Situatiile de incetare a contractului individual de munca

Situatiile de incetare a contractului individual de munca
Potrivit Codului Muncii, "Contractul individual de munca este contractul in temeiul caruia o persoana fizica, denumita salariat, se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, in schimbul unei remuneratii denumite salariu."

Din diferite motive, care tin sau nu de natura angajatului, acest contract individual de munca poate inceta. In functie de motivul incetarii, se disting mai multe situatii:

Incetarea contractului individual de munca prin acordul partilor.
Una din situatiile de incetare a contractul individual de munca este reprezentata de aceea in care apare acordul ambelor parti contractante.

Angajatul si angajatorul stabilesc incetarea contractului la o data convenita de ambii. Initiativa de incetare poate apartine oricareia dintre partile implicate, decizia producandu-si efectele in momentul in care angajatul si angajatorul stabilesc de comun acord acesta data de incetare a contractului.

Documentul prin care este materializata incetarea contractului poate fi o cerere a salariatului aprobata de angajator sau o propunere scrisa a celui ce a angajat, acceptata bineinteles de catre salariat.

Incetarea de drept a contractului individual de munca.
Contractul individual de munca poate inceta fara interventia directa a vreuneia din partile ce au semnat actul. Incompatibilitati existente sau vointa tertilor duc la incheierea acestui contract fara ca interventia uneia din partile implicate sa poata schimba aceasta situatie.

Decesul salariatului sau a angajatorului persoana fizica.
O alta situatie in care contractul de munca incheiat intre salariat si angajator inceteaza este aceea care apare odata cu un eveniment negativ, cum este decesul unuia dintre cei doi.

Disparitia fizica a uneia din partile contractante duce la incetarea contractului individual de munca, decizie probata pe baza certificatului de deces, prezent la dosar.

Hotararea judecatoreasca irevocabila de punere sub interdictie a salariatului ori a angajatorului persoana fizica.
Incetarea de drept a contractului individual de munca se dispune de regula in cazul in care exista o hotarare judecatoareasca care pune sub interdictie salariatul, acest fapt insemnand imposibilitatea acestuia de a mai desfasura raporturi de munca.

In cazul punerii sub interdictie a angajatorului, mai trebuie indeplinita conditia care prevede ca odata cu interdictia sa se antreneze si lichidarea afacerii.

Incetarea de drept a contractului in urma pensionarii.
Decizia de pensionare a salariatului, indiferent ca este vorba depensionare pentru limita de varsta, pensionare anticipata, pensionare anticipata partiala sau pensionare pentru invaliditate, adduce cu sine incetarea contractului de munca. Aceasta isi va produce efectele la data comunicarii deciziei de pensionare.

Salariatul mai poate inca muncii in cazul pensionarii pentru limita de varsta, insa in acest caz este necesara incheierea unui nou contract de munca.

Situatiile de incetare a contractului individual de munca

Articole recomandate

Studiu: Romanii prefera munca de acasa. Nu mai vor sa se intoarca la birou Studiu: Romanii prefera munca de acasa. Nu mai vor sa se intoarca la birou
Romanii nu mai vor sa se intoarca la munca de la birou. Pefera sa munceasca de acasa, arata un studiu realizat de Reveal Marketing Search.  O treime dintre participantii la studiu au declarat ca participa la cursuri online platite sau gratuite si sunt mai preocupati de dezvoltarea personala
6 din zece angajatori verifica profilurile de social media ale candidatilor 6 din zece angajatori verifica profilurile de social media ale candidatilor
Mare atentie la ce postezi pe retelele de socializare daca esti in cautarea unui job! Potrivit celui mai recent studiu, 6 din zece angajatori verifică profilurile de social media, iar aproape patru din zece ţin cont inclusiv de acest criteriu în decizia de recrutare. Reputaţia
5 motive sa alegi imprimante inkjet Brother 5 motive sa alegi imprimante inkjet Brother
Imprimantele inkjet Brother sunt apreciate în rândul consumatorilor care doresc soluții eficiente, randament crescut şi investiții pe termen lung. Fie că vorbim de imprimante, fie că vorbim de sisteme all în one, toate echipamentele de bucură de
Fa si tu o multime de bani din videochat non-adult in Iasi la Heylux! Fa si tu o multime de bani din videochat non-adult in Iasi la Heylux!
Banii sunt mai importanți ca oricând. Mai ales în perioada asta, plină de necunoscute. Când multe joburi dispar sau sunt prost plătite, videochatul în Iași e o opțiune serioasă pentru tine. Oricâte probleme ar fi peste tot, domeniul ăsta
Art Studio Bucuresti - descopera independenta financiara Art Studio Bucuresti - descopera independenta financiara
Despre Art Studio Art Studio Bucuresti iti ofera mai mult decat un loc de munca intr-un studio videochat profesionist. Este locul care iti poate oferi siguranta financiara, stabilitate si confort, totul conform cu legile impuse pe piata muncii. Jobul de model de videochat la Art Studio imbina